DTU vil farve fødevarer med skimmelsvampe
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

DTU vil farve fødevarer med skimmelsvampe

Farvestoffer fra skimmelsvampe ser ud til at være lovende til at farve vores madvarer. Det er forskere på DTU, der arbejder på projektet, som er kommet så langt, at de nu søger en industripartner.

»Der er et ønske om at udvikle nye farvestoffer, da der er nogle, man ikke er så glade for at bruge, da de har uheldige egenskaber, ikke er så stabile eller skal høstes fra eksempelvis skjoldlus eller rødbeder,« fortæller lektor ved DTU Systembiologi, Ulf Thrane.

Han har sammen med kollegerne, Anne S. Meyer fra DTU Kemiteknik og Sameer AS Mapari fra DTU Systembiologi, fundet en løsning i skimmelsvampe.

Penicillium purpurogenum på gærekstrakt sakkarose agar med den flotte røde farve. Foto: DTU Illustration: DTU
Skimmelsvampen i teposer i rysteflasker med det røde farvestof i næringsmediet. Foto: DTU Illustration: DTU
Den nye dyrkningsteknik med skimmelsvampene voksende på leca-kugler i en metalanordning. Foto: DTU Illustration: DTU
Den røde farve fra skimmelsvampene i den nye dyrkningsteknik. Foto: DTU Illustration: DTU

»Vi bruger vores store viden om skimmelsvampe og har i flere år arbejdet med at bruge dem som cellefabrikker til farvestoffer, da disse almindelige svampe kan lave nogle fantastiske farver.«

Det er ikke præcis de samme skimmelsvampearter, som kan give problemer i indeklimaet, men de er i tæt familie.

De brugte arter skulle være helt uskadelige for mennesker, så der skulle ikke være nogen fare ved at bruge farvestofferne fra dem i madvarer. Ulf Thrane påpeger desuden, at man allerede bruger nogle arter af skimmelsvampe til at producere enzymer, antioxidanter, penicillin og meget andet.

Kan styre farveproduktionen

I første omgang har DTU-forskerne screenet mange af de svampe, der kendes, for at finde ud af, hvilke farvestoffer de laver.

Især en art, Penicillium purpurogenum, danner en serie af røde farvestoffer, der er lig de røde farvestoffer, som svampen Monascus ruber laver. Stofferne fra Monascus ruber bruges til at farve ris i Asien, men de er ikke tilladt i USA og Europa, da svampen også producerer nogle giftstoffer.

Denne skimmelsvamp har derfor fanget forskernes interesse.

»Vi har arbejdet videre med denne Penicillium og fundet ud af, at vi kan styre farveproduktionen ved at give skimmelsvampen forskellige 'madpakker'. Vi kan styre, om svampen skal lave meget rødt, gult eller orange farvestof ved at ændre lidt på kulstof- og kvælstofindholdet samt forholdet mellem dem i næringsmediet.«

Det arbejder de meget med nu, men stadig kun i små rystekolber på en liter.

»Vi arbejder fortsat kun i laboratorieskala, men det er meget lovende, for selv i laboratoriet kan vi lave flere gram pulver af farvestoffet pr. liter. Det er pænt store mængder, uden at vi har gjort noget vildt for at optimere,« siger Ulf Thrane.

Vokser på leca-kugler

En stor del af arbejdet har også været at finde et fast materiale, som skimmelsvampene kan vokse på, for de er ikke så glade for at flyde frit rundt i et flydende medie. På DTU har de fundet ud af, at leca-kugler af brændt ler fungerer godt.

»Vi startede helt simpelt med at proppe kuglerne i en tepose og ned i en flaske med et flydende medie. Det virker fortrinligt - svampene vokser på kuglerne, og farvestoffet udskilles til mediet. Vi er nu gået væk fra teposer og har lavet et metalhylster i stedet, men konceptet er det samme.«

Farvestofferne er vandopløselige og er i det flydende næringsmedie, så 'suppen' skal bare filtreres og opkoncentreres efterfølgende.

Mere stabile end industriens farver

Farvestofferne fra Penicillium purpurogenum er blevet identificeret og er de samme, som Monascus kan danne. Ofte består ekstraktet af ét dominerende stof, men kan også være en blanding af et par forskellige beslægtede stoffer.

På den ene side er dette ikke så attraktivt for industrien, men på den anden side består mange andre farver, der bruges i dag, ligeledes af flere stoffer. Dette er muligvis med til at stabilisere stofferne.

De har sammenlignet ekstrakterne fra skimmelsvampene med nogle af de farvestoffer, der bruges i industrien i dag, samt farve fra Monascus svampen i samarbejde med Chr. Hansen, der har erfaringer med farvestoffer.

»Vi undersøgte farvestofferne i en model af en sodavandsopblanding med højt sukkerindhold og udsatte dem for intensivt sollys, da det er en den største årsag til, at farven forsvinder. Det viste sig, at vores farvestoffer er mindre følsomme og mere stabile i forhold til de andre.«

Søger industripartner

Forventningerne til farverne fra skimmelsvampene er derfor store, men der er endnu et godt stykke vej til, at det kommer ud i vores fødevarer, for der er lang vej gennem godkendelsessystemet, påpeger Ulf Thrane.

Han fortæller dog, at de også har fundet skimmelsvampe, der kan lave blå farvestoffer, og at alle disse farvestoffer i princippet kan bruges til meget andet end mad, som for eksempel tøj, biler osv. En anden fordel ved denne produktion af farvestoffer er, at den kan foregå året rundt og ikke er afhængig af høst af rødbeder eller lignende.

»Vi har udtaget patent på vores arbejde, og vi er nu nået dertil, hvor vi meget gerne vil have nogle sponsorer og en industripartner, der bl.a. kan tænke i økonomi og den videre kommercialisering,« slutter Ulf Thrane.

Emner : Fødevarer
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

..en del af befolkningen kan ikke tåle pennicillin, så selv om de der har været forsøgskaniner har kunnet tåle det, så går jeg som givet ud fra at Penicillinallergikere også har afprøvet farvestofferne?

 • 0
 • 0

Kære Bjarke

Tak for din kommentar, og at du synes det er smart. Dejligt at høre.
Jeg kan berolige dig med at det er ganske få Penicillium arter, 2-3 stykker alt efter hvilken taksonomisk skole man støtter, der kan danne penicillin. Og penicillin dannes kun under helt specielle dyrkningsbetingelser, som man man benytter i biotek-industrien. Den svamp man bruger industrielt til penicillinproduktion,Penicillium chrysogenum, er kun langt ude beslægtet med Penicillium pururogenum som vi har benyttet, og "vores art" er aldrig forbundet med penicillin produktion. Vores svamp tilhører en helt anden del af den meget artsrige slægt, Penicillium, der indeholder mange hundrede vidtforskellige arter.
Jeg skal indrømme, at vores svampefarvestoffer endnu ikke er testet for uønsket biologisk aktivitet, men stofferne er kendt fra Monascus svampen der har været brugt i 1000+ år i Asien, og de er aldrig blevet sat i forbindelse med skadelige effekter. Svampefarvestofferne, som vi kan producere skal gennem en meget grundig undersøgelse for uønskede aktiviteter før de ville kunne bruges kommercielt - ganske som alle andre farvestoffer og tilsætningsstoffer.

 • 0
 • 0

Når nu jeg hænger mig så meget i hvilke svampe der er tale om skal jeg beklage at jeg ikke kan skrive det rigtige navn. Svampen vi har brugt til pigmentproduktion hedder

Penicillium purpurogenum

-ulf

 • 0
 • 0

Helt korrekt.... Penicillium roqueforti og Penicillium camemberti har været brugt til skimmeloste i masser af år. Og de giver smag og til en vis grad farve... f.eks. den blågrønne farve i blå-skimmeloste, men om de "sjove" oste er farvet af skimmelsvampe ved jeg nu ikke - måske hvis ostene er tilsat carotenoider som f.eks. beta-caroten fra Blakeslea trispora eller astraxanthin fra Xanthophyllomyces dendrorhous (en gær-ligenende svamp). Disse er fedtopløselige farvestoffer, mens "vores" farvestoffer er vand-opløselige.

 • 0
 • 0

En del spiselige storsvampe laver også farvestoffer. F.eks. findes der et rødt/orange i granmælkehat og et blåt som opstår ved såring af visse rørhatte.
De kunne sikkert laves ved "metabolic engineering" af f.eks. gær.

 • 0
 • 0

Helt sikkert - Farvning af tekstiler og garn med storsvampe er kendt og udøves af flere. Der er et kæmpe potentiale i svampe - både skimmel og storsvampe.

 • 0
 • 0

Tak for svaret Ulf.

Det jeg synes er smart, er at farven styres af føden og farverne siges at være mere lysægte end de idustrielt fremstillede (indtil denne fremgangsmåde også bliver industriel !)

Da farverne i første omgang beregnet til fødevare produktion for at forbedre og give mulighed for farvninger, der er mindre skadelige en de allerede anvendte, er det jo glædeligt at det ser ud til at lykkes for Jer.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten