DTU: Vi aner ikke en bjælde om MRSA i mink

»Vi ved, at der findes MRSA i mink, men vi aner ikke en bjælde om omfanget. Det ville vi gerne have undersøgt.«

Sådan siger specialkonsulent og dyrlæge ved DTU Veterinærinstituttet Mariann Chriél, der sidste år søgte midler til et studie af forekomsten af den resistente bakterie MRSA CC398, kaldet svine-MRSA, i mink.

Læs også: Minister-kovending: Nu skal alle avlsbesætninger testes for svine-MRSA

Forsknings- og Innovationsstyrelsen sagde ja til at bevillige halvdelen, men Dansk Pelsdyravlerforening, også kendt som Kopenhagen Fur, sagde nej til at betale den anden halvdel, og det undrer Mariann Chriél:

»Vi kan søge midler andre steder, men branchen selv burde have en åbenlys interesse i at undersøge det her,« siger hun.

Ifølge en pressemeddelelse udsendt af Kopenhagen Fur i oktober sidste år er pelsdyravlererhvervet yderst interesseret i en samle viden om resistente bakterier.

'Kopenhagen Fur vil i samarbejde med DTU og danske minkavlere iværksætte en systematisk overvågning af forekomsten af resistens i de danske minkfarme - inklusive MRSA', står der blandt andet.

Læs også: Sundhedsstyrelsen: Det giver ingen mening at fjerne MRSA fra smittede landmænd

Alligevel ville Kopenhagen Fur ikke bevillige de halvanden million kroner, som et halvt ph.d.-studium af den slags koster ifølge et slag på tasken fra Mariann Chriél.

Hos Kopenhagen Fur husker kommunikationschef Sander Jacobsen, at bevillingen til ph.d.-studiet var oppe at vende. Han kalder afslaget en prioriteringssag.

»Det har indgået i en større prioritering af vores forskningsmidler, hvor vi har valgt at prioritere andre ting,« siger han.

Fandt MRSA i to stikprøver

Ifølge Mariann Chriél er det nødvendigt at få undersøgt forekomsten af MRSA i mink.

»Der er et postulat om, at MRSA i mink er et problem, men vi ved det ikke, så derfor er vi nødt til at kende omfanget,« siger hun.

Det eneste, hun på nuværende tidspunkt ved med sikkerhed, er, at DTU sidste efterår fandt MRSA i to isolater fra mink, der var indsendt af dyrlæger som et led i den almindelige resistensovervågning, som DTU foretager.

Læs også: Professor om svine-MRSA: En epidemi, som er helt ude af kontrol

»Men det kan vi jo ikke konkludere noget på baggrund af,« siger hun.

I efteråret sidste år kom det ligeledes frem, at der siden 2009 er registreret 25 tilfælde, hvor mennesker er blevet smittet med MRSA-bakterien fra minkfarme. 15 af de tilfælde stammer fra Nordjylland - formentlig fordi myndighederne her har foretaget en mere grundig kontrol.

Der er over 15 millioner mink i Danmark. Den største del af den danske minkproduktion foregår i Jylland: 41,3 procent i region Midtjylland og 30,4 procent i Region Nordjylland.

Landbruget lukkede i weekenden for alle besøg i svinestalde af frygt for, at gæsterne skal blive smittet med MRSA.

Emner : Bakterier
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

»Der er et postulat om, at MRSA i mink er et problem, men vi ved det ikke, så derfor er vi nødt til at kende omfanget,« siger hun."

Hvorfor er en 3 milioner kr dyrt ph.d så svaret for at finde ud af om det er et problem? Ville det ikke være nemmere og langt billigere med en række prøver i de enkelte minkfarme for at se om der er grund til at gå videre? Hvad er det lige der nødvendig gør en ph.d, altså ud over at hun så kan skrabe penge til hendes skrivebord, hvilket hvis er det eneste der lige pt. er prioriteret.

Lad nu folk der ved noget om at finde ud af om der er et problem på et helt lav praktisk plan se på om der er noget at komme efter før der overhoved overvejes at smide 3 milioner til en forsker der skal finde ud af hvad?

 • 0
 • 0

Politikerne har set passivt til og stukket hovedet i jorden, mens virkeligheden uden for borgmuren har MSR spredt sig ufortrødent! Mink industrien er en meget stor indtægtskilde for DK, det ser ud til at politikerne først griber ind når det er for sent, og vores industrier lider ubodelig skade!

 • 0
 • 0

Lad nu folk der ved noget om at finde ud af om der er et problem på et helt lav praktisk plan se på om der er noget at komme efter før der overhoved overvejes at smide 3 milioner til en forsker der skal finde ud af hvad?

Det var også min første tanke. Bed hver minkavler om at indsende 10 kadavere når de har pelset minkene. Så kan man få et godt indtryk af, om der overhovedet er et problem. Hvis man starter med at kaste en ph.d. studerende efter det, så bliver han/hun jo ligesom nødt til at finde nogle problemer for at have noget at forske i...

 • 0
 • 0

Et er at konstatere omfanget, men jeg går da ud fra, at sådan en undersøgelse også omfatter identifikation af smittekilder og hvordan smitte kan forebygges. For at få et godt udgangspunkt kunne der startes med et eksamensprojekt på masterniveau.

 • 0
 • 0

Der er mange problemer med MRSA i mink:

 1. Kommer MRSA fra svin og hvordan? (svin på samme ejendom, andet)
 2. Er MRSA udviklet i minkene pga. antibiotikabrug?
 3. Smitter MRSA videre fra minkfarmene? (i så fald må det være via medarbejderne, mink må være en "blindgydevært", ingen spiser jo minkkød til aftensmad og på destruktionsanstalten varmebehandles minkkroppene ved 120 grader i 20 minutter).
 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten