DTU udvikler super-præcis nano-medicin

Små mikro- og nanokapsler, der virker som plastre på tarmen, og som kan frigive medicin i små doser på forprogrammerede tidspunkter. Det vil DTU udvikle i et nyt nanocenter, som har modtaget 28 millioner kroner fra Villum Kann Rasmussen Fonden.

Professor Anja Boisen fra DTU Nanotech skal stå i spidsen for det nye center. Hun fremhæver perspektiver i små medicinske kapsler, der kan aflevere medicin i maven, og som kan give meget meget individuelle og effektive medicinske behandlinger.

»Vi forsøger at udvikle små kasser, som skal sluges, og som så frigiver medicin,« forklarer hun.

Kapsler virker som medicin-plaster på tarmen

Mikrokapslerne løser også et af de problemer, der ofte opstår ved almindeligt medicin. Noget medicin er vanskelig at give som piller, fordi det bliver nedbrudt i maven, før det aktive stof når ud i blodbanen.

Mikrokasserne er 100 mikrometer i diameter og er lavet af en helt tæt plastikpolymer, så medicinen ikke frigives i maven.

Frigivelsen sker først, når kasserne kommer ned i tarmen og sætter sig fast på tarmvæggen, fordi kassens overflade er udstyret med specielle sukkerstoffer, lektiner, som holder kassen fast, og derfor virker som et lille plaster på tarmen.
Kassen er så en smule tyndere i den ene side, og på den måde vil medicinen kunne diffundere ind over tarmcellevæggen og videre ud i blodet.

Kasserne er lavet af plast, og men den helt rigtige plast-type er endnu ikke udviklet.

»Det er en teknologisk udfordring at finde den rigtige plastik, så i starten vil vi nok prøve med plasttyper, der er lettere at arbejde med, men i det færdige produkt skal det være en bionedbrydelig polymer, så folk ikke har plastik ned igennem tarmen,« siger Anja Boisen.

Medicinkanon skal skyde kapsler i stykker

Centret vil også forske i, hvordan mikrokasserne kan frigives i maven, mange timer efter at patienten har indtaget kapslerne.

Nogle hormonelle sygdomme, eksempelvis diabetes, kræver, at patienten skal have medicin om natten, og her forsøger forskerne på DTU at udvikle et system som kan 'skyde' kapslerne i stykker i maven på patienten, præcis når patienten har brug for det.

Metoden vil på sigt kunne gavne børn med diabetes, fordi de slipper for at blive vækket midt om natten og tage insulin. De skal bare have spændt bæltet om maven, der kan 'skyde' medicinen i gang. Anja Boisen siger dog, at der er langt igen, før den slags medicin er færdigudviklet.

»Jeg håber, at vi har de første resultater klar om et års tid,« siger Anja Boisen.

Centerets navn er "NAMEC - NAnoMEChanical sensors and actuators", og dets samarbejdspartnere bliver både institutter på DTU og Det Farmaceutiske Fakultet, Københavns Universitet.

Emner : Nanoteknologi