DTU udvikler nyt røntgenmikroskop til stort europæisk forskningscenter

6. juli 2017 kl. 09:35
DTU udvikler nyt røntgenmikroskop til stort europæisk forskningscenter
Her ses det nuværende Full Field Diffraction X-ray Microscope (FFDXM) ved ESRF, som nu skal opnormeres til et såkaldt flagskibsprojekt. Illustration: ESRF.
Med det nye røntgenmikroskop kan forskere ikke blot se på overflader af materialer, men også ind i tingene og derved hurtigt registrere ændringer efter forskellige brugssituationer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den største europæiske røntgenstrålingsfacilitet, ESRF i Grenoble i Frankrig, har godkendt fire nye beamlinjer, der skal installeres i perioden 2018-2022 som en del af opgraderingen af ESRF til en Extremely Brilliant Source (EBS).

European Synchrotron Radiation Facility (ESRF)

ESRF er den største europæiske synkrotron til generering af røntgenstråling, hvor elektroner cirkulerer med en hastighed tæt på lysets i lagerring med en omkreds på 844 meter.

Elektroners energi kan trækkes ud i form af røntgenstråling til målestationer uden for ringen.

ESRF ejes i fællesskab af 22 lande, herunder Danmark.

Den ene af disse bliver forsynet med et 3D-røntgenmikroskop udviklet af professor Henning Friis Poulsen fra DTU Fysik.

Kort fortalt kopierer 3D-røntgenmikroskopet teknikker fra et elektronmikroskop, så man herved på en effektiv måde kan se ind i materialeprøver.

Teknikken kaldes dark-field-røntgenmikroskopi. Den afgørende komponent er et røntgenobjektiv, som placeres i den spredte stråling fra prøven. Med dette kan man zoome ind på områder inde i prøven med en forstørrelse på M=q'/p', som i praksis kan være op til ca. 50. Illustration: ESRF.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Prestigefyldt europæisk bevilling satte gang i projektet

Arbejdet med det nye røntgenmikroskop begyndte for alvor, da Henning Friis Poulsen i 2011 modtog en af de prestigefyldte bevillinger fra European Research Council (ERC) på 2,5 million euro.

Eksperimenterne til at udvikle den nye teknik, som kaldes diffraction based transmission X-ray microscope (d-TXM) eller dark-field X-ray microscopy, er foregået ved en af testbeamlinjerne på ESRF.

Det er en glad Henning Friis Poulsen, som nu kan se sin forskning anvendt i stor skala.

»Som forsker er det fantastisk at se ens arbejde blive udmøntet i et røntgenmikroskop, som straks får status af europæiske spydspidsprojekt,« udtaler han i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det dækker over, at det nye mikroskop bliver en af de fire nye flagskibsbeamlinjer ved ESRF-EBS.

Her ses, hvordan deformation af aluminium ved træk kan iagttages på forskellige skalaer med den nye teknik. Illustration: Nature Communications.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger