DTU udvikler nyt røntgenmikroskop til stort europæisk forskningscenter

Her ses det nuværende Full Field Diffraction X-ray Microscope (FFDXM) ved ESRF, som nu skal opnormeres til et såkaldt flagskibsprojekt. Illustration: ESRF

Den største europæiske røntgenstrålingsfacilitet, ESRF i Grenoble i Frankrig, har godkendt fire nye beamlinjer, der skal installeres i perioden 2018-2022 som en del af opgraderingen af ESRF til en Extremely Brilliant Source (EBS).

Den ene af disse bliver forsynet med et 3D-røntgenmikroskop udviklet af professor Henning Friis Poulsen fra DTU Fysik.

Kort fortalt kopierer 3D-røntgenmikroskopet teknikker fra et elektronmikroskop, så man herved på en effektiv måde kan se ind i materialeprøver.

Teknikken kaldes dark-field-røntgenmikroskopi. Den afgørende komponent er et røntgenobjektiv, som placeres i den spredte stråling fra prøven. Med dette kan man zoome ind på områder inde i prøven med en forstørrelse på M=q'/p', som i praksis kan være op til ca. 50. Illustration: ESRF

Prestigefyldt europæisk bevilling satte gang i projektet

Arbejdet med det nye røntgenmikroskop begyndte for alvor, da Henning Friis Poulsen i 2011 modtog en af de prestigefyldte bevillinger fra European Research Council (ERC) på 2,5 million euro.

Eksperimenterne til at udvikle den nye teknik, som kaldes diffraction based transmission X-ray microscope (d-TXM) eller dark-field X-ray microscopy, er foregået ved en af testbeamlinjerne på ESRF.

Det er en glad Henning Friis Poulsen, som nu kan se sin forskning anvendt i stor skala.

»Som forsker er det fantastisk at se ens arbejde blive udmøntet i et røntgenmikroskop, som straks får status af europæiske spydspidsprojekt,« udtaler han i en pressemeddelelse.

Det dækker over, at det nye mikroskop bliver en af de fire nye flagskibsbeamlinjer ved ESRF-EBS.

Her ses, hvordan deformation af aluminium ved træk kan iagttages på forskellige skalaer med den nye teknik. Illustration: Nature Communications