DTU tvunget til at udskyde lukning af forskningscenter på isoleret ø
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

DTU tvunget til at udskyde lukning af forskningscenter på isoleret ø

DTU's veterinæraktiviteter på øen Lindholm i Stege Bugt bliver alligevel ikke lukket næste år, sådan som det ellers var planen. Ifølge et svar til Folketingets finansudvalg er processen blevet forsinket, og en hurtig flytning fra øen, der ville give de største besparelser, er nu opgivet.

»Det er omkostningsfuldt at drive øen, så jo før vi kan flytte væk, des mere kan vi spare. Men nu skrider processen, hvorfor vi har opgivet at gå efter en midlertidig flytning til DTU’s lokalitet på Frederiksberg,« forklarer direktør for DTU Veterinærinstituttet Kristian Møller.

I stedet er planen, at aktiviteterne flytter direkte fra Lindholm til det nybyggeri på DTU’s campus i Lyngby, som skal stå klar i 2016-2017.

Usikkerhed om tysk aftale

Netop for at komme væk fra Lindholm så hurtigt som muligt havde DTU Veterinærinstituttet planlagt at flytte en lang række af aktiviteterne på Lindholm til midlertidige lokaler og laboratorier til DTU på Frederiksberg. Beredskabet i forbindelse med udbrud af mund- og klovesyge kan DTU Veterinærinstituttet dog ikke opretholde på Frederiksberg, og derfor var der indledt forhandlinger med et tysk laboratorium.

Aftalen med det tyske laboratorium skulle sikre et effektivt beredskab i forbindelse med udbrud af mund- og klovesyge, hvilket er af afgørende betydning for den danske landbrugseksport, der er årligt udgør omkring 60 milliarder kroner.

Læs også: DTU: Tyske laboratorier skal være garant for den danske landbrugseksport

»Vi har haft nogle korrespondancer med det tyske laboratorium. Vi har tolket dem, som om det vil kunne give os nogle problemer i forhold til at varetage beredskabet i forbindelse med et større udbrud af mund- og klovesyge. Der er i øjeblikket en del usikkerhed om, hvordan lovgivningen bliver på området, så vi kan ikke basere os på at få en aftale igennem uden at vide mere om, hvad disse ændringer betyder,« uddyber Kristian Møller.

Et af problemerne med den tyske løsning er, at laboratoriet ikke selv vil stå for analyserne. Ved et udbrud i Tyskland vil de fleste prøver blive sendt til analyse på regionale laboratorier.

»Men sådan gør vi ikke i Danmark, og vi har heller ikke regionale laboratorier, der i princippet kan tage det her, for vi har været fokuseret på, at kom der et udslip af mund- og klovsyge, så skulle det gå til Lindholm,« uddyber Kristian Møller.

Læs også: Minister afviser protester: DTU bestemmer selv, om Lindholm skal lukkes

Kan blive endnu senere end 2017

Finansudvalget skulle onsdag godkende aktstykket omkring fase 2 af nybyggeriet på DTU’s campus i Lyngby, men det blev endnu en gang udsat, og Kristian Møller vil ikke udelukke, at den manglende tilslutning fra finansudvalget kan forsinke hele projektet:

»Bare det, at byggeriet er blevet delt op i en fase 1 og fase 2, betyder jo, at beslutningsprocessen har strakt sig. Den tid, der er gået, fra aktstykket med fase 1 blev besluttet til nu, er jo også med i beslutningsgrundlaget for ikke at lave det midlertidige byggeri.«

Ifølge Kristian Møller vil underskuddet samlet for DTU Veterinærinstituttet blive mellem 50 og 60 millioner kroner om året i den periode, hvor aktiviteterne på Lindholm opretholdes.

»Så i og med at vi ikke kan foretage en mellemflytning, står vi stadig med den udgift, til flytningen er endeligt på plads,« siger han.

Læs også: Veterinærforskning skaber massivt underskud for DTU

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Staten kan jo ikke give DTU gratis bygninger i Lyngby og så opretholde husleje på Lindholm. Der er jo ingen alternativ lejeværdi. De 80 millioner der er investeret i Lindholm i det seneste årti er jo spildt hvis man flytter aktiviteterne fra Lindholm.Det er jo rent københavneri som borgerne skal betale for.
Lad os beholde aktiviteterne på Lindholm og lad staten sætte huslejen til 0 . Så sparer man nedrivningsudgifterne.

 • 17
 • 2

Jeg kan kun være enig med Asger D. Andersen. Man må formode at det var en velovervejet fremtidsikret beslutning der lå til grund for en investering på ca. 80 mil. kr. får få år siden ? Er den luftbårne smitte risiko blevet mindre de seneste par år, siden det nu er akceptabelt at flyttte aktiviteterne på Lindholm til Lyngby med ca. 55.000 indbyggere?

 • 5
 • 2

Det er jo typisk at man hælder penge i indtil timerne før en afgørelse selv om den næsten er kendt, hvad vi også ser med sygehusene.

Vi kan vel bruge bygningerne til et fængsel......

 • 1
 • 0

Fremragende ide at bruge det til fængsel, Danmarks svar på Alcatraz.
Der er også faciliteter til at nedbringe antallet af nødevendige returbilletter.

 • 1
 • 0

Hele diskusionen om lindholm,viser hvor uigennemtænkt det har været,at flytte Lindholm over i DTU regi:De har åbenbart ikke nogen forstand M&K virus.Så hvis Danmark skal bevare vor status på vore eksportmarkederne, så skal Laboratoriet blive på Lindholm ,og flyttes tilbage til Veterinær Regi

 • 2
 • 1