DTU-teknologier skal gøre LED-lys kraftigere og mere hvidt

I samarbejde med DTU Fotonik vil det danske belysningsfirma Brother, Brother & Son (BBS) på Amager udforske mulighederne for at lade LED-belysning erstatte energitung brug af halogenbelysning.

Samarbejdet mellem de to organisationer er netop støttet med seks millioner kroner fra Højteknologifonden.

»Vi lever af at udvikle innovative kvalitetsprodukter med høj 'wauv'-faktor. Derfor er det fantastisk at få denne mulighed for at samarbejde med en institution som DTU Fotonik om et banebrydende produkt, der både lever op til vores drømme om at skabe optimale kreative muligheder og reducere energiforbruget optimalt - et produkt som den globale professionelle belysningsindustri stadig venter på,« siger direktør i BBS Peter Plesner i forbindelse med tildelingen.

Studio 55 fra Canadian Broadcasting i Toronto. Studiet er udelukkende belyst med LED og har en strømbesparelse på 90 %. Teknologien er fra Brothers, Brothers & Sons Illustration: Brothers, Brothers & Sons

Umiddelbart kan LED-belysning ikke erstatte halogenbeslysning, der giver et både kraftigere og hvidere lys, men parterne i projektet forventer at få bugt med begge disse udfordringer. Blandt andet skal en kombination af lyskilder og mikrolinseteknologi fra DTU Fotonik samle lyset fra mange forskelligt farvede LED-arrays i en fokusérbar stråle, der i sig selv kan give kreative fordele i forbindelse med udviklingen af ny lyskilde.

Parterne forventer da også i første omgang, at det vil være den krævende underholdningsindustri, der i første omgang vil være interesseret i den nye teknologi.

Projektet har en varighed på tre år, og det samlede budget for projektet er 11,9 mio. kr.

Emner : Lys
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er ikke lysets farve, der gør LED-lys så slemt. Lys behøver ikke være hvidt. Glødepærer, som giver noget af det allerbedste lys, har f.eks. ofte gulligt lys.

Problemet med LED-lys er derimod den dårlige farvegengivelse, som stammer fra, at lyset reelt kun er sammensat af nogle få bølgelængder. Lyset fra en glødepære består af en bred vifte af bølgelængder.

  • 0
  • 0

Jeg tager muligvis fejl (jeg er ingen lysproffessor), men er hvidt lys ikke en kombination af alle (eller mange) forskellige bølgelængder, hvor gult lys godt kan være en enkelt bølgelængde (~570 nm).

Altså burde det hvide lys også give et bredere spektrum og dermed den bedre farvegengivelse du efterlyser?

  • 0
  • 0

Det er ikke lysets farve, der gør LED-lys så slemt. Lys behøver ikke være hvidt. Glødepærer, som giver noget af det allerbedste lys, har f.eks. ofte gulligt lys.

Problemet med LED-lys er derimod den dårlige farvegengivelse, som stammer fra, at lyset reelt kun er sammensat af nogle få bølgelængder. Lyset fra en glødepære består af en bred vifte af bølgelængder.

Jo, hvidt lys er alle farver. Man beskriver hvidt lys med en farve-temperatur som er den temperatur glødetråden i en glødepære skal have for at give samme spektrale sammensætning. Høj temperatur = mere blåt lys, lav temperatur = mere rødt/gult lys som i glødepærer.

Hvide LED's behøver ikke at give dårligt lys. Lys med kun få bølgelængder fås fra dårlige sparepærer og dårlige hvide LED's. Gode hvide LED's har et kontinuert farvespekter. Kvaliteten af lyset beskrives med et RA indeks hvor 100 svarer til dagslys. Glødepærer kommer tæt på 100, det gør de bedste hvide LED's også.

De hvide LED's man kan købe nu består af en blå eller violet LED og en "fosfor" belægning som ved flourecens omdanner en del af det blå/violette lys til andre farver. Fosforet er gerne en blanding af forskellige materialer og ikke bare fosfor. Kvaliteten af fosforet afgør kvaliteten af lyset. De bedste er rigtig gode og de ringeste er meget ringe, som regel med kraftig overvægt af blåt lys. DTU bruger i stedet at blande lyset fra LED's med forskellige farver, derfor mikrolinserne til blanding. Det kan muligvis give højere virkningsgrad og muliggør justering af farvetemperatur.

Nyheden er egentlig gammel vin på nye flasker, DTU har været ude med den teknologi før, så vidt jeg ved uden et gennembrud.

At "Umiddelbart kan LED-belysning ikke erstatte halogenbeslysning" kan jeg ikke godtage. Det gælder måske de kraftigste spots, men 25W kan sagtens erstattes med dagens teknologi.

Mvh. Peter

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten