Tætte skyer giver Madrids indbyggere en kort pause fra en ellers nådesløse bagende sol. Men et stykke uden for den spanske storby kæmper DTU-studerende mod 17 andre universiteter med Solen som det vigtigste våben. De dyster om, hvem der kan bygge det mest energirigtige hus. En af de danske deltagere vender et bekymret blik mod sin iPad, hvor nye tal afslører faldende energiproduktion. Han kan kun håbe på, at tallene ligner dem de andre deltagere må affinde sig med.
Vi er til VM i energirigtige huse, Solar Decathlon 2012. Slagmarken er placeret i et hjørne af parken Casa de Campo, som ligger vest for Madrid. Her har de danske studerende sammen med studerende fra hele verden siden 1. september arbejdet på at rejse en lille landsby af innovative energiplus-huse, som hver især bærer sit helt eget præg af nye ideer og nationale traditioner. Deadline var 13. september, og i den kommende måned skal de færdigbyggede huse dyste mod hinanden i en række forskellelige kategorier.
Landsbyen er resultatet af over 5.000 studerendes arbejde over de sidste to år, og det har båret frugt. Ikke mindst for de danske DTU-studerende, som har haft over 2.000 gæster i deres hus siden 14. september, hvor konkurrencen officielt åbnede for publikum.
Læs også: Se fem bidrag ved VM i energirigtige huse
Det meste af tiden er Solar Decathlon dog ingen tilskuersport. Da Ingeniøren ankommer tirsdag morgen, er Villa Solar, som landsbyen hedder, kun befolket af frivillige hjælpere og studerende. Kun få grupper af tilskuere tøffer roligt rundt blandt husene, og hvis ikke et hul blandt de omkringliggende træer afslørede, at vi kun er 10 minutter væk fra en larmende storby, kunne man nemt få indtrykket af, at Villa Solar befinder sig i sin egen energirigtige verden.
Må ikke forstyrres!
Trods 31 graders varme befinder de studerende sig uden for de ellers kølige huse - de vil nemlig ikke vil forstyrre indeklimaet i husene, som det meste af dagen er underlagt sensorer, som overvåger temperatur, luftfugtighed og lysstyrke.
»Jeg har lige været nede at købe den vildeste kontorlampe, jeg kunne finde. 500 lux er åbenbart ret meget,« siger Ulrik Knuth-Winterfeld, der er projektleder for det danske hus.
Når lysstyrke er vigtig, er det fordi, at det ikke er nok at husene er energirigtige. De skal også være beboelige. Det nytter ikke, at deltagerne bare undlader energikrævende hverdagsapparater. Desuden skal de også følge et bestemt brugsmønster designet til at simulere et ægtepars behov. Blandt andet skal der vaskes og tørres tøj to gange om ugen.
En lille klog by
Villa Solars samlede energiforbrug bliver hele tiden overvåget i et såkaldt Smart City Center. Her viser en storskærm, hvilke huse der generer el, og hvilke som må hente el fra nettet for at holde sig kørende.
Selvom det tirsdag morgen er overskyet, genererer Villa Solars solcelleanlæg overskudsstrøm, der bliver sendt videre til Madrids elnet. Det sker gennem et smart grid, som forbinder alle husene samt ladestationer til små elbiler og en enkelt lille vindmølle.
Dette smart grid er bygget af konkurrencens hovedsponsor, Schneider Electric, og fungerer som lille model af fremtidens elnet, der formentlig vil være mere præget af elbiler og vedvarende energikilder.
Mangfoldighed i Villa Solar
De studerende fra de forskellige lande har gjort sig vidt forskellige tanker om, hvad et energirigtigt hus skal kunne:
»Vores ambition er at bygge et lækkert hus med grøn teknologi i fokus,« forklarer Lise Mansfeld fra DTU, som har været med til at udforme arkitekturen i det danske bidrag.
Det danske hus hedder Fold og er inspireret af et stykke A4-papir, som er foldet fire gange. Under design-fasen har de studerende trykket på 'papir-formen' hist og her for at give huset den rigtige form og hældning til at kunne optage så meget solenergi så muligt.
Solcellerne er integreret i bygningen for at gøre designet ekstra lækkert.
Men mens danskerne har fokuseret på at vise, at dansk design er muligt at kombinere med den nyeste grønne teknologi, har holdet fra Brasilien taget en anden tilgang til projektet.
»Den største trussel mod miljøet er forbrugeren, som i sin dagligdag ikke tænker på, hvordan hans vaner påvirker miljøet,« siger Daniel Mayer fra det brasilianske hold.
Derfor har de gjort meget ud af at automatisere mange opgaver og gøre det nemt for beboerne at styre husets energiforbrug. Med en iPad-applikation demonstrerer Daniel Mayer, hvordan han kan styre husets elektriske apparater. Samtidig har huset hele tiden forbindelse til en online vejrtjeneste, som den bruger til at fortælle beboerne, hvordan de kan løse dagligdagens opgaver bedst muligt i forhold til vejret.
Hos det japanske hold har man ikke kun forsøgt at overvinde klimaudfordringer. Men for at imødegå den døende landbrugsindustri i Japan er huset også designet til at kunne holde liv i en lille rismark, som akkurat er stor nok til et års forbrug af ris til en gennemsnitlig japansk familie.
Hvilken tilgang der vinder mest indpas, bliver afgjort løbende over ti forskellige discipliner - lige fra arkitektur over funktion til komfort - og med point fra besøgende, som også kan stemme. Den endelige vinder bliver kåret den 29. september. I skrivende stund ligger Danmark på en 16. plads.
