DTU-studerende finder smittespredende myg i vandhul ved Greve
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

DTU-studerende finder smittespredende myg i vandhul ved Greve

Nilfeber-myggen – en af Europas farligste af slagsen – er fundet i Danmark. DTU Veterinærinstituttet har observeret myggen tæt ved et villakvarter i Greve, hvilket er det nordligste punkt, den er blevet fundet i Europa. Det skriver DR Nyheder.

Myggen er i sig selv ikke farlig, men den kan overføre virusser som West Nile-virus og afrikansk Usutu-virus. Ifølge epidemiolog Rene Bødker fra Sektion for Epidemiologi fra DTU er der dog ingen grund til at gå i panik.

»Man skal ikke være bestemt bekymrede i Greve, men altså, vi har en myg, som kan begynde at sprede sygdomme,« sagde han i DR P1 Morgen og fortæller til DR Viden, at forskerne følger myggene, beregner risici og er klar til at skride ind.

Det var en årvågen studerende fra DTU, der fandt myggen, da han sorterede indholdet fra en myggefælde fra Greve, hvor myggen som det eneste sted i landet blev fundet. Her er et kunstigt vandhul i nærheden af et beboelseskvarter, hvor nilfeber-myggen ikke bare er fundet, men er den dominerende myggeart.

»Sidste vinter undrer en studentermedhjælper sig over en myg, der ikke helt ligner de sædvanlige fuglemyg, som han tidligere har studeret,« siger epidemiolog René Bødker fra Sektion for Epidemiologi ved DTU Veterinærinstituttet til DR Viden.

DTU har undersøgt 140 vandhuller, hvor det i Greve altså var det eneste sted, nilfeber-myggen havde taget ophold. Men ifølge René Bødker er det kun midlertidigt. Han regner med, at myggen vil sprede sig til resten af landet.

Myggen har ifølge René Bødker været på vej nord på i 10 til 15 år, men han vil ikke skyde skylden på klimaændringer alene. Han mener i stedet, at det handler om miljøændringer i Greve.

I Greve har man nemlig ændret stranden, som er gået fra 5 til 50 meter i bredden. Ved den oprindelige strandkant har der dannet sig en sandbanke, som er blevet til det vandhul, hvor nilfeber-myggen trives. I forvejen har Greve været hårdt ramt af det varmere og vådere vejr, som har givet gunstige forhold for myggen, og nu har de altså fået hjælp af et kunstigt skabt vandhul.

René Bødker opfordrer til at overveje, hvordan man udformer grønne projekter, fordi de kan give utilsigtede konsekvenser.

»Det er ikke, fordi man skal lade være med at lave projekter med vand. Man skal bare huske på, at hvis alle baggårde har store tønder med regnvand stående, kommer det til at ligne Sydeuropa på godt og ondt,« siger han til DR Viden.

Han fortæller samtidig, at der er metoder til at blive fri for myggene i Greve.

»Kommunen kan eventuelt have en plan klar for, hvad den vil gøre, hvis der opstår problemer. Gerne med en billig løsning, fx at lukke vandet ud af bassinet eller hælde vejsalt i, for myg og myggelarver kan ikke klare store mængder af salt,« siger René Bødker.

Kilde DR Nyheder
Emner : Dyr
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

så er det nok som ulven ........ folk skal fortrænges af hensyn til forskningen. Nu skal vi se hvor hurtigt den spredes over hele landet , i stedet for at sprøjte med én gang.
en gang DDT over hele området skulle løse problemet.

 • 2
 • 10

Det er nok utopi at få udryddet alle myg af den art, men i det mindste kan de holdes nede. F.eks. ved at forbedre vilkårene for nyttedyr som fisk, flagermus og fugle.

http://www.bolius.dk/saadan-undgaar-du-myg...

Nyttedyr: Bestanden af myg kan muligvis reduceres noget ved at skabe optimale forhold for fugle, flagermus, hvepse, guld- og sølvsmede samt at sætte fisk ud i havedammen. Disse dyr spiser nemlig myg eller myggelarver, men dog som regel på tidspunkter, hvor myg er mindst aktive, hvorfor effekten ikke er så stor.

 • 1
 • 0

-- for så længe et problem ser ud som om, det er lille, er der jo ingen grund til at gøre noget ved det. Det giver jo heller ikke heltestatus i den fase.

Men når det er blevet så stort, at det er ved at løbe fra os, kommer superheltene - let forsinket - og fortæller, hvad de har tænkt sig at gøre, når sagen har været i udvalg. Og der ligger den så, indtil nyheder om de første alvorlige konsekvenser indløber - ikke til de ansvarlige - men til pressen, og dermed vælgermassen (dejligt ord), og så begynder der måske at ske noget. For sent ? Formodentligt !

 • 2
 • 3

Som to andre også skriver: Se dog at få det apparat udryddet, mens den kun findes ét sted!

Hvad fanden venter de på??

At den skal brede sig til hele landet, så vi skal til at ligge med moskitonet om natten hele sommeren?

 • 4
 • 1

Så er formanden for Teknik- og Miljøudvalget i Greve klar med sin politiske udmelding om hvad kommunen har tænkt sig at gøre for at forebygge udbredelse af såvel myg som smitsomme sygdomme:

”Jeg forstår godt, hvis man kan blive bekymret over fundet af den hidtil ukendte myggeart her i Danmark”, siger formanden for Teknik- og Miljøudvalget Henrik Stuckert. ”Men jeg mener, at vi kan tage det helt roligt. Vi har været i dialog med både DTU Veterinærinstituttet og embedslægeinstitutionen, og ingen af de to instanser mener, at der er grund til bekymring. Men hvis der senere på grund af fund af virus skal ske en bekæmpelse af myggene, må det være en national opgave”.

Kilde: http://www.greve.dk/Om%20kommunen/Nyheder/...

Pressemeddelelsen indeholder endvidere oplysninger om, hvor man kan finde vandhullet, hvis nogen skulle have lyst til at medbringe lidt salt ved lejlighed:

DTU Veterinærinstituttet oplyser, at myggen er fundet i et lille vandhul nær Olsbækkens udløb ved Greve Strand.

 • 1
 • 0

Spørgsmålet er nok hvem der kommer først.
Dem der vil have den fredet fordi der er så få af dem at arten er truet, eller dem der vil have den udryddet fordi den er en invasiv art.
Spøg til side.
Selvfølgelig kan det kun gå for langsomt med at få krapylet udryddet.

 • 4
 • 0

”Jeg forstår godt, hvis man kan blive bekymret over fundet af den hidtil ukendte myggeart her i Danmark”, siger formanden for Teknik- og Miljøudvalget Henrik Stuckert. ”Men jeg mener, at vi kan tage det helt roligt. Vi har været i dialog med både DTU Veterinærinstituttet og embedslægeinstitutionen, og ingen af de to instanser mener, at der er grund til bekymring. Men hvis der senere på grund af fund af virus skal ske en bekæmpelse af myggene, må det være en national opgave”.

Fantastisk læsning - simpelthen fantastisk !!!

Hvornår er der så grund til bekymring ?

Det er der, når der er fundet virus !

Og hvad er det så ?

Så er for sent !

Med mindre altså, at Hr. Stuckert har tænkt sig at tage fast ophold ved vandhullet med et finmasket sommerfuglenet og en fluesmækker - og det er jeg ikke så sikker på ligger i strategien, der vist mest går ud på, at få nogle andre til at gøre arbejdet....

Hvorfor selv løse et lille problem, hvis man kan få andre til at løse et stort ?

 • 1
 • 0

malariamyggen findes mange steder i Danmark.
I 1800-tallet var malaria faktisk ret udbredt her i landet. En epidemi kaldet "Lollandsk feber" i 1931 var malaria.
Det er ingen problem medmindre af hunmyggen suger lidt blod af en malariapatient eller en med gul feber.
Malaria er ikke en ren tropesygdom, den findes flere steder i de nordlige egne.

 • 2
 • 1

I gårsdagens '21Søndag' blev myggene (mis)brugt til at udbrede budskabet, at deres opdukken i Danmark skulle tilskrives klimaændringer - meget à propos næste uges EU 'klimatopmøde'!

Noget overraskende (+ et mærkbart 'selvmål'), da hverken DRs baggrundsartikel:

http://www.dr.dk/Nyheder/Viden/Miljoe/2014...

, udsendelsens interview med en medvirkende epidemiolog eller et indslag i DR P1morgen d.d. fremhæver ændret klima som nogen i sammenhængen væsentlig faktor!

 • 2
 • 0

I gårsdagens '21Søndag' blev myggene (mis)brugt til at udbrede budskabet, at deres opdukken i Danmark skulle tilskrives klimaændringer - meget à propos næste uges EU 'klimatopmøde'!

Klimaforandringerne kan jo rent praktisk komme ind i billedet hvis vore myndigheder har anskaffet sig en masse store pumper, så kunne de jo øve sig ved at tømme sådan et vandhul, så var den vel klaret?

Men så var der naturligvis ikke kommet nogen historie ud af det!

 • 1
 • 0

Klima forandringer er uundgåelige (i 70'erne blev det sagt at en lille istid var på vej, sker hver 30.000 år cirka), men at ekstreme vejrfænomener lige når et mini-klimaks i perioden hvor alle taler om klima forandringer og CO2 kvoter og afgifter er nok ikke et tilfælde.

Jeg sad i går og lyttede til gamle kasettebånd jeg havde fundet i en flyttekasse, og på et af dem var der en radioavis, fra 1986, hvor der blev rapporteret om hvirvelstorm i spanien der havde dræbt een og såret 3 andre, samt ekstremt regnvejr i Baden-Würten (eller der omkring) i vesttyskland, hvor folk havde mistet deres hjem.

Om det skyldtes CO2 kan jeg af gode grunde ikke udtale mig om, men det var nu rart at høre en vejrmelding der ikke var under politisk pres i den ene eller anden form.
Den gang handlede det mest om atom nedrustning og falangisters myrderier i flygtningelejre.
Og vejret, selvfølgelig :D

 • 1
 • 0

"Men hvis der senere på grund af fund af virus skal ske en bekæmpelse af myggene, må det være en national opgave”

Som en forsker (Stephen Hawking ?) så klart sagde det: Hvorfor lede efter intelligent liv på andre planeter, når vi ikke har fundet det på Jorden.

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten