Nilfeber-myggen – en af Europas farligste af slagsen – er fundet i Danmark. DTU Veterinærinstituttet har observeret myggen tæt ved et villakvarter i Greve, hvilket er det nordligste punkt, den er blevet fundet i Europa. Det skriver DR Nyheder.
Myggen er i sig selv ikke farlig, men den kan overføre virusser som West Nile-virus og afrikansk Usutu-virus. Ifølge epidemiolog Rene Bødker fra Sektion for Epidemiologi fra DTU er der dog ingen grund til at gå i panik.
»Man skal ikke være bestemt bekymrede i Greve, men altså, vi har en myg, som kan begynde at sprede sygdomme,« sagde han i DR P1 Morgen og fortæller til DR Viden, at forskerne følger myggene, beregner risici og er klar til at skride ind.
Det var en årvågen studerende fra DTU, der fandt myggen, da han sorterede indholdet fra en myggefælde fra Greve, hvor myggen som det eneste sted i landet blev fundet. Her er et kunstigt vandhul i nærheden af et beboelseskvarter, hvor nilfeber-myggen ikke bare er fundet, men er den dominerende myggeart.
»Sidste vinter undrer en studentermedhjælper sig over en myg, der ikke helt ligner de sædvanlige fuglemyg, som han tidligere har studeret,« siger epidemiolog René Bødker fra Sektion for Epidemiologi ved DTU Veterinærinstituttet til DR Viden.
DTU har undersøgt 140 vandhuller, hvor det i Greve altså var det eneste sted, nilfeber-myggen havde taget ophold. Men ifølge René Bødker er det kun midlertidigt. Han regner med, at myggen vil sprede sig til resten af landet.
Myggen har ifølge René Bødker været på vej nord på i 10 til 15 år, men han vil ikke skyde skylden på klimaændringer alene. Han mener i stedet, at det handler om miljøændringer i Greve.
I Greve har man nemlig ændret stranden, som er gået fra 5 til 50 meter i bredden. Ved den oprindelige strandkant har der dannet sig en sandbanke, som er blevet til det vandhul, hvor nilfeber-myggen trives. I forvejen har Greve været hårdt ramt af det varmere og vådere vejr, som har givet gunstige forhold for myggen, og nu har de altså fået hjælp af et kunstigt skabt vandhul.
René Bødker opfordrer til at overveje, hvordan man udformer grønne projekter, fordi de kan give utilsigtede konsekvenser.
»Det er ikke, fordi man skal lade være med at lave projekter med vand. Man skal bare huske på, at hvis alle baggårde har store tønder med regnvand stående, kommer det til at ligne Sydeuropa på godt og ondt,« siger han til DR Viden.
Han fortæller samtidig, at der er metoder til at blive fri for myggene i Greve.
»Kommunen kan eventuelt have en plan klar for, hvad den vil gøre, hvis der opstår problemer. Gerne med en billig løsning, fx at lukke vandet ud af bassinet eller hælde vejsalt i, for myg og myggelarver kan ikke klare store mængder af salt,« siger René Bødker.
