DTU-studerende bruger mobilens kompas som vindmåler
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

DTU-studerende bruger mobilens kompas som vindmåler

Mekanik- og konstruktion-studerende ved DTU Andreas Okholm star sammen med Thomas Poppenbøll Helms og Maria Koerner Nissen bag Kickstarter-projektet Vaavud, der vil bruge mobiltelefonen som vindmåler.

Det udspringer af Andreas Okholms bachelor-projekt på DTU, som udnytter det indbyggede kompas i smartphones til at måle vindhastigheden.

»Jeg er selv kite-surfer. Det er nok derfor, jeg kom på det. Det er ærgerligt at bruge flere timer på at pakke udstyr og så tage til stranden for at finde ud af, det ikke blæser nok. Nu kan min ven, som allerede er ved stranden, måle vindhastigheden og dele oplysningerne med mig,« siger Andreas Okholm.

Systemet gør brug af smartphones' indbyggede elektroniske kompas. Løsningen fungerer ved at sætte en rotor fast i telefonens minijack-indgang, altså der, hvor hovedtelefonerne normalt bliver placeret.

Indgangen fungerer kun som holder, der løber altså ikke nogen informationer gennem minijack-porten. I rotoren sidder der to magneter. Når vinden får den til at rotere, påvirker det magnetfeltet ved telefonen og dermed det indbyggede kompas.

Påvirkning af magnetfeltet bliver registreret via en app på telefonen, som både kan være en iPhone eller en Android-telefon. Og på den baggrund kan softwaren så fortælle, hvor meget det blæser.

Andreas Okholmfortæller, at app’en anvender en Fast Fourier Transform-algoritme på alle tre akser to gange i sekundet. Derefter bliver FFT-dataene interpoleret for at finde den mest dominerende frekvens.

Endeligt bliver frekvensen omregnet til en vindhastighed ud fra et forhold, som gruppen bag systemet har fundet frem til under test i en vindtunnel.

Ingen elektronik i rotor

En anden løsningsmodel kunne være at indbygge mere intelligens og dermed elektronik i rotoren og på den måde måle antallet af omdrejninger og sende de data gennem telefonens minijack-port, bluetooth eller lignende.

»Det ville det dog gøre den dyrere at producere og mere sårbar i et saltvandsmiljø,« siger han og tilføjer:

»Kodemæssigt ville det nok have været nemmere at putte funktionaliteten ind i dimsen, men nu slipper vi helt for at have elektroniske komponenter i den.«

Der er en lille måned tilbage af Kickstarter-projektet - altså et opslag på hjemmesiden kickstarter.com, hvor brugere via crowdfunding-princippet kan vælge at støtte projektet. Hvis tilstrækkeligt mange støtter det, har gruppen bag vindmåleren indgået en aftale med en producent i England om at producere enhederne.

»Vi har valgt England, fordi det er forholdsvist billigt at få produceret der, og fordi der ikke er så lang rejsetid, hvis der er ting, der skal ændres eller justeres her i opstartsfasen,« forklarer Andreas Okholm.

Hvis vindmåleren kommer på markedet, forventer han, at målgruppen blandt andet vil være sejlere og vindsurfere, og at prisen vil blive omkring 300 kroner.

I første omgang kan vindmålingsdata deles via en app og et kort. Men i fremtiden håber Andreas Okholm at kunne integrere de målte vinddata med andre applikationer, så de nemt kan deles via sociale tjenester som Facebook.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der er andre, som bruger mikrofonen, ikke ud fra lydens hylen, men trykdifferencen over mikrofonmembranen. For android f.eks. "Wind Meter"

 • 1
 • 0

"Men i fremtiden håber Andreas Okholm at kunne integrere de målte vinddata med andre applikationer, så de nemt kan deles via sociale tjenester som Facebook."

Hvor jeg dog ser frem til at få at vide hvor meget det blæser alle mulige steder i Danmark...

 • 1
 • 0

Det ville være lidt mere "sødt" hvis dimsen rent faktisk udnyttede mikrofonindgangen og sendte et signal ind som app'en så kunne fortolke og beregne hastigheden. Det ville kræve lidt mere elektronik men kunne forestille mig at den ville blive gjort lidt mere præcis af dette.

Prisen virker dog en smule høj i forhold til fx. http://www.marinetorvet.dk/visprodukt.asp?... (299 på tilbud).

Og ellers er der jo dejlige apps som fx. Windfinder der forholdsvis præcist viser hvor det blæser henne...

 • 0
 • 0

Der findes et hav af håndholdte vindmålere på markedet. Hvad skal vi med endnu en? Og hvorfor skal man have en smartphone i nærheden for at bruge den? Hvis sådan en vindmåler var indbygget i telefonen, så gav det måske lidt mening. Men det er den jo ikke. Det er en ekstra dims man skal have med, som ikke kan bruges til noget uden en smartphone. Markedet for sådan en er helt klart folk der har lyst til at tilslutte dimser til deres telefon, ikke folk der har brug for en vindmåler.

 • 2
 • 3

Jeg er selv med i en gruppe på facebook der hedder: "Hvor surfes der" - som går ud at dele information omkring hvor man tager ud og surfer. Gruppen er primært brugt af kitesurfere i området omkring København.
Det er måske bare mig, men jeg synes det ville være smart hvis information om lokation og vindforhold kunne blive sendt direkte til denne gruppe :)

 • 3
 • 0

Svar til Thomas Rasmussen
En Smartphone er tæt på open source - jeg mener, at næsten enhver nørd kan skrive en app til eet eller andet formål.

Se selv det mylder af apps til alle mulige anvendelser. Hvis du har et behov, så kan du sikkert finde en løsning.

Så denne vindmøller, med sin app. Hvis nogen gerne vil se se en vindkurve over tid, så lur mig om ikke den er en let knopskydning.

Kun fantasien sætter grænser.

Og ja, din reference viser et simpelt, billigt produkt - som aldrig vil kunne blive mere smart. Det er old World.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten