DTU skal udvikle chip til Alzheimer-diagnose

16. november 2010 kl. 08:01
Med en lab-on-a-chip håber DTU at give lægerne det vigtige diagnoseværktøj, som afslører Alzheimers syge på et tidligt stadie. Værktøjet skal være parat, når den medicinske behandling for sygdommen er færdig om måske ti år.
Artiklen er ældre end 30 dage

Tidlige stadier af Alzheimers syge kan måles i blodet. Og hvis man som forventet om 9-11 år kan købe en medicin, som bremser nedbrydningen af hjernen, så mangler kun en nem og enkel måde for de praktiserende læger til at diagnosticere sygdommen, før den for alvor begynder at ødelægge livet for patienterne.

Sådan et måleinstrument bliver nu udviklet i et europæisk forskersamarbejde, som DTU skal lede i de kommende fem år. Projektet hedder Nanosystems for early Diagnosis of neurodegenerative Diseases, og det går ud på at konstruere en elektronisk chip, som kan analysere en dråbe blod og finde de tidlige sygdomstegn, som ses ved ændringer og ubalancer i hjernecellerne.

Disse tegn kan føre til såvel Alzheimers som Parkinsons sygdom og flere andre typer demens.

Målechippen kaldes en "lab-on-a-chip", fordi den type chips indeholder mange af de funktioner, som udføres i store laboratorier. Men med en masseproduceret chip bliver det muligt at bygge et billigt testapparat, som de praktiserende læger kan have i konsultationen, skriver DTU i en pressemeddelelse.

Alzheimers koster 3,5 milliarder årligt

Cirka 42.000 danskere lider af Alzheimers syge, svarende til syv procent af alle mellem 65 og 84 år. Deres tilstand er uhelbredelig, når først hjernen har taget skade. Og ud over tabet af livskvalitet koster det samfundet hen ved 3,5 milliarder kroner om året i plejeomkostninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektet skal samle 18 førende eksperter fra europæiske universiteter, forskningsinstitutioner og virksomheder, herunder Curie-instituttet i Frankrig, som har stor viden på området.

Årsagen til Alzheimers syge kendes endnu ikke, men et forskerteam ved Aarhus Universitet fandt sidste år et molekyle, som standser nedbrydningen af hjernen. Opdagelsen er siden blevet solgt til Lundbeckfonden, som er i gang med udviklingen af en medicinsk behandling. Udviklingen ventes at vare en halv snes år.

Dokumentation

Fakta om Alzheimers syge

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger