DTU: Simpelt fluenet er super-effektivt mod diarre-bakterie
Ved hjælp af noget så lavteknisk som et fluenet foran indsugningen kan kyllingeproducenterne reducere smitte med campylobacter-bakterie med 77 procent.
Det betyder, at antallet af sygdomstilfælde hos mennesker forårsaget af campylobacter fra danskproduceret kyllingekød kan falde tilsvarende, vurderer DTU Fødevareinstituttet, som står bag undersøgelsen.
Forskerne har opgjort campylobacter i 10 kyllingehuse i Danmark, som havde fluenet i årene 2006 til og med 2009.
Opgørelsen viser, at antallet af kyllingeflokke, der blev testet positive, faldt fra 40 procent til 10 procent i huse med fluenet.
Fluer suges ind gennem ventilationen
Siden 1990'erne har kyllingeproducenterne gjort meget for at reducere smitten. Men der er stadig en væsentlig større smitterisiko om sommeren, især i august og september, hvor det sværmer med insekter i luften.
»Det er ekstremt svært at undgå campylobactersmitte i kyllingehusene, for smitten sker nemt og påvirker ikke kyllingerne,« fortæller seniorforsker på DTU Fødevareinstituttet Birthe Hald.
Fluerne får selv bakterierne på sig fra kokasser og anden dyreafføring, og de bliver suget ind gennem ventilationen i tusindtal, fortæller seniorforskeren.
Inde i husene fanger kyllingerne insekterne og spiser dem.
EFSA: Stort mørketal
Campylobacter-bakterien er globalt set årsag til de fleste fødevareoverførte tilfælde af diarré, og tidligere undersøgelser har vist, at kylling er den vigtigste smittekilde. Men også grøntsager kan være smittekilde.
Den seneste opgørelse fra den Europæiske Fødevaresikkerhedsorganisation, EFSA, viser, at der var 212.064 tilfælde af campylobacter i 2010.
EFSA vurderer imidlertid, at det kun er cirka to procent af tilfældene, der bliver rapporteret. Det betyder, at cirka 10 millioner bliver syge af infektioner med campylobacter hvert år i hele EU.
DTU's undersøgelse er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Emerging Infectious Diseases.
