DTU: Simpelt fluenet er super-effektivt mod diarre-bakterie

14. februar 2013 kl. 14:494
Ved at sætte et insektnet foran ventilationen kan landets kyllingeproducenter reducere forekomsten af tarmbakterien campylobacter til en fjerdedel.
Artiklen er ældre end 30 dage

Ved hjælp af noget så lavteknisk som et fluenet foran indsugningen kan kyllingeproducenterne reducere smitte med campylobacter-bakterie med 77 procent.

Det betyder, at antallet af sygdomstilfælde hos mennesker forårsaget af campylobacter fra danskproduceret kyllingekød kan falde tilsvarende, vurderer DTU Fødevareinstituttet, som står bag undersøgelsen.

Forskerne har opgjort campylobacter i 10 kyllingehuse i Danmark, som havde fluenet i årene 2006 til og med 2009.

Opgørelsen viser, at antallet af kyllingeflokke, der blev testet positive, faldt fra 40 procent til 10 procent i huse med fluenet.

Fluer suges ind gennem ventilationen

Siden 1990'erne har kyllingeproducenterne gjort meget for at reducere smitten. Men der er stadig en væsentlig større smitterisiko om sommeren, især i august og september, hvor det sværmer med insekter i luften.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er ekstremt svært at undgå campylobactersmitte i kyllingehusene, for smitten sker nemt og påvirker ikke kyllingerne,« fortæller seniorforsker på DTU Fødevareinstituttet Birthe Hald.

Fluerne får selv bakterierne på sig fra kokasser og anden dyreafføring, og de bliver suget ind gennem ventilationen i tusindtal, fortæller seniorforskeren.

Inde i husene fanger kyllingerne insekterne og spiser dem.

EFSA: Stort mørketal

Campylobacter-bakterien er globalt set årsag til de fleste fødevareoverførte tilfælde af diarré, og tidligere undersøgelser har vist, at kylling er den vigtigste smittekilde. Men også grøntsager kan være smittekilde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den seneste opgørelse fra den Europæiske Fødevaresikkerhedsorganisation, EFSA, viser, at der var 212.064 tilfælde af campylobacter i 2010.

EFSA vurderer imidlertid, at det kun er cirka to procent af tilfældene, der bliver rapporteret. Det betyder, at cirka 10 millioner bliver syge af infektioner med campylobacter hvert år i hele EU.

DTU's undersøgelse er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Emerging Infectious Diseases.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
18. februar 2013 kl. 07:30

Chris: Hvad får dig til at tro at det ikke er sådan? Jeg har stor respekt for at forskere er interesseret i at deres projekter gan genoplives og fortsætte så der kommer smør på brødet. Men der er nok en grund til situationen er som den er. Der er ikke penge i campylobacterfrihed. Udbuddet af campylobacterfri kylling er langt større end efterspørgslen. Det er sikkert svært at forstå, men sådan er virkeligheden så barsk.

3
15. februar 2013 kl. 23:14

Dejligt at se at lavteknologi (stadig) virker. Skuffende at se at det ikke er slået igennem. For mælk udtages der prøver hver dag fra den enkelte gård. De analyseres og landmanden får besked næste dag. Kvaliteten påvirker direkte afregningsprisen.Hvad med at indføre noget lignende for kyllinger. Udtag stikprøver fra de indsamlede dyr, og lad det påvirke afregningsprisen direkte.

1
15. februar 2013 kl. 19:57

I krigen mod Ørken Ræven Rommel, der havde de britiske styrker en ret stor fordel i at have et næsten religiøst forhold til feltlatriner, der var flueaskærmning på de improvisedrede toiletter, hvor de tyske styrker havde åbne latriner så fluer nemt havde adgang til diverse efterladenskaber, selv Rommel blev syg af dette, og måtte på nødorlov.

Jeg undres såre over denne foranstaltning kommer så sent efter, når problemstillingen er velkendt og løsningen bør være meget nem at udføre.