DTU samler talknusere på nyt institut
Kunstige bugspytkirtler, analyse af togbremser og ansigtsscannere er blot nogle af de større projekter, som er blevet til på DTU i samarbejde mellem instituttet for informatik og det tilsvarende for matematik.
Siden årsskiftet har universitetet taget konsekvensen af det stigende behov for hinandens kompetencer og samlet institutterne i ét stort: DTU Compute.
Fredag kan institutdirektør Helle Rootzén byde velkommen ved den officielle indvielse, hvor uddannelsesminister Morten Østergaard (R) klipper snoren.
»Vi tror på, at der fremover vil komme meget fokus på de ting, vi kan i overlappet mellem computer science og matematik,« siger Helle Rootzén og fortsætter:
»I den forbindelse er det enormt vigtigt for os at være synlige. Fordommene er jo, at vi er nogle kedelige nørder, men vi er faktisk enormt udadvendte og arbejder meget sammen med virksomhederne,« siger hun.
Læs også: Se, hvordan DTU skal udbygges for 4 milliarder kroner
Ud over det stærkere brand, som kan være med til at skaffe yderligere midler fra virksomheder, EU og Højteknologifonden, skulle der gerne ske en endnu større opblomstring af ideer på det nye Compute, fortæller Helle Rootzén.
Fra medicin til bremser på IC4
Blandt de projekter, som de to tidligere institutter har arbejdet på sammen, er blandt andet modellering af medicin, og så har Compute-folkene også foretaget en række analyser af IC4-togenes bremsesystemer efter blandt andet et løbsk IC4-tog på Fyn for halvandet år siden.
»Vi lavede en model, for at se, om det var bremsesystemet, der var problemet. Men det var det ikke,« fortæller Helle Rootzén om en af instituttets konkrete bedrifter og samarbejder med industrien om levering af Big Data.
Læs også: Analyse: Løbske IC4-tog retter ny mistanke mod skandaletogets kørecomputer
Et andet projekt er en mobil hjernescanner, som består af en slags styrthjelm, der sender målingerne ned på en mobiltelefon, så man kan se, hvordan hjernen fungerer.
»Meget foregår allerede i større konsortier, og nu får vi endnu større mulighed for at skabe synergier, når vi kan sidde sammen og drikke kaffe og idéudvikle,« siger institutdirektøren.
120 personer på DTU Compute kan få plads i DTU’s nye bygning 324, som er en del af de fire milliarder kroner dyre tilbygninger på DTU, der bliver til over de kommende ti år og skal gøre DTU til en mere spændende campus.
Bygning 324 står der allerede, og ifølge Helle Rootzén viser det sig allerede at være et glimrende sted for de to studieretninger at mødes. Måske vil dette i fremtiden føre til helt nye fag, som hun dog endnu ikke vil komme med konkrete spådomme om.
Indvielsen finder som nævnt sted på DTU Compute, bygning 324, fredag den 17. maj kl. 15-19. Her vil instituttet præsentere en række talere og showcases.
