DTU Robocup: Selvkørende robotter skal bygge en bro på årets bane

Illustration: DTU Robocup/Mikael Schlosser

Da Ole Ravn, professor på DTU Elektro, tilbage i 1997 blev præsenteret for ideen, en konkurrence i små selvkørende robotter, synes han egentlig mest det lød lidt fjollet.

Ideen havde en ph.d.-studerende taget med hjem fra et udvekslingsophold på Carnegie Mellon i Pittsburgh i USA, hvor gangene på det tekniske universitet var mærket op med tape til at lede robotterne på rette vej.

»Det endte med, at vi også lige skulle prøve med sådan en konkurrence, og siden er DTU Robocup blevet så stor en succes, at vi nu kører på 25. år,« siger Ole Ravn, der har været med til at lede slagets gang lige siden.

Kort fortalt handler konkurrencen om at få en selvkørende robot til at gennemføre en rute med en række forhindringer, som beskrives i detaljer her på DTU's hjemmeside.

»Den vigtigste regel er, at når man først har trykket på startpladen, så må der ikke kommunikeres med robotten. Den skal selv kunne klare forhindringerne og komme i mål,« siger Ole Ravn.

Illustration: DTU Robocup

Læs også: Se Sortskæg vinde DTU Robocup 2012

Lego eller 3D-print

Robotten må du selv skaffe, og der findes typisk to robottyper, der stiller til start på DTU Robocup. Enten er de bygget af Lego og drives frem af små Lego-motorer, eller også er vi ovre i små robotter bygget fra bunden med 3D-print og laserskærer.

»Nogle går meget grundigt til værks og designer selv robotten fra bunden med krydsfiner-plader, sensorer og en Raspberry Pi til styring. Nogle hold bygger videre fra tidligere års robotter,« fortæller Ole Ravn.

De første års robotter i slutningen af 90’erne var kendetegnet ved små simple sensorer. Sådan er det ikke i dag.

»Der er sket meget over årene. Regnekraften er blevet meget kraftigere, og i dag er kamera- og visionsudstyret også ret avanceret, siger Ole Ravn.

Derfor er forhindringerne og deres sværhedsgrad også justeret.

»Vi tilføjer som en regel en eller to nye forhindringer hvert år. I de første år var Lego-robotterne ekstremt langsomme, og så satte vi en guillotine op, der klapper ned, hvis robotten ikke når forbi første forhindring i et vist tempo. Sidste år designede vi en særlig Ørsted-forhindring i anledning af 200-års jubilæet, hvor robotten skulle skubbe en bold med en stærk magnet ned ad en tagrende. Den tog lang tid at udvikle,« siger Ole Ravn.

Illustration: DTU Robocup

Læs også: Væk med ukrudtet: Nu skal robotter vænne sig til udelivet

Svær Ørsted-forhindring

Faktisk er Ørsted-forhindringen så svær, at ingen hold endnu har gennemført den. For på nær guillotinen ved start og så målstregen kan resten af udfordringerne gennemføres i vilkårlig rækkefølge, og det er ikke krav, at alle udfordringer skal gennemføres.

Årets nye forhindring er en brobyggeropgave, hvor robotten selv skal samle en række elementer på banen, og så sætte dem sammen til en bro som robotten kan passere.

»Jeg har tre gode råd til at bygge en vinder-robot. Test, test og test igen. Det er hamrende svært at bygge robotter, der kan gentage de samme opgaver igen og igen. Meget studentersoftware er kendetegnet ved, at det fungerer lidt tilfældigt fra gang til gang,« lyder det fra den erfarne robotbygger Ole Ravn.

Illustration: DTU Robocup

Blandt de tidligere vindere er kemiingeniør og projektleder hos Cowi, Nana Pii Schumacher, der af Berlingske tidligere er kåret som et af dansk erhvervslivs største talenter på grund af sin evne til at kombinere faglighed og ledelse. Hun vandt konkurrencen to år i træk med sin mand.

Læs også: Cowi-ingeniør er blandt dansk erhvervslivs største talenter

Blandt deltagerne finder man både helt unge folkeskoleelever, DTU-studerende og alumner, der år efter år vender tilbage til DTU for at lege med robotter. Sidste år var det to gymnasieelever der løb med årets trofæ.

»Alle grupper har vundet konkurrencen, så man skal ikke blive slået ud af kurs over at skulle konkurrere med færdiguddannede ingeniører,« lyder det opmuntrende fra Ole Ravn.

Sidste års vindere var Frederik Rønn Siiger og Emil Pfeiffer Kristensen med robotten 'Team Technic'. Begge er elever på H.C. Ørsted Gymnasiet i Lyngby. Illustration: DTU Robocup

Selvom DTU Robocup mest handler om at have det sjovt med robotter, så er der også en faglig bagtanke gemt under de farvestrålende robotter.

»For det første er robotter, og det at få fysiske objekter til at bevæge sig, bare spændende og sjovt. Men vi vil også gerne gøre robotter interessante, og det må man sige de er blevet. Vi deltager også i en række andre internationale robotkonkurrencer rundt om i verden. Konkurrenceelementet er bare motiverende for mange,« siger Ole Ravn, der trækker i arrangørtrøjen igen om lidt, når de indledende runder starter 11. august.

Banen er allerede sat op ved Hovedbibliotektet på DTU, hvis man vil prøve kræfter med sin egen robot. Tilmeldingen er i øvrigt også stadig åben.