Sagen om den dansk-amerikanske energiforsker Mads Rønne Almassalkhi og hans mareridtskamp med Udlændingestyrelsen er også landet på statsminister Mette Frederiksens(S) bord.
Som Ingeniøren skrev tidligere i dag, så har Mads Rønne Almassalkhi hustru fået afslag på familiesammenføring og skal derfor forlade landet 2. marts. Det skyldes, at den 38-årig energiforsker for over 20 år siden ikke fik færdiggjort 1. g i gymnasiet og derfor ikke opfylder betingelserne i udlændingeloven.
Mads Rønne Almassalkhi er lige nu gæsteprofessor på DTU ELEKTRO, hvor han forsker i bæredygtige teknologier til gavn både for den grønne omstilling herhjemme - og for et fremtidigt grønt forsknings- og innovationssamarbejde mellem USA og Danmark. Opholdet er betalt af løn fra USA og Otto Mønsteds Fond.
Og Mads' sag har tidligere fået DTU-rektor Anders Bjarklev til at skrive et brev til statsminister Mette Frederiksen(S) sammen med Per Michael Johansen, rektor på AAU, hvor de beder landets statsminister om at skride ind.
»Det er langt fra noget, vi plejer at gøre, men sagen er meget principiel. Og selv om statsministeren selvfølgelig har haft travlt, så ærgrer det mig, vi ikke har fået svar fra hende. Mit håb er jo, at hun kan være med til at skrue et system sammen, hvor at danske statsborgere, der kan bidrage konstruktivt til vores land ve og vel, hvad enten de er ingeniører eller topsportsfolk, vil få behandlet deres sager lidt nemmere.«
»Mads kompetencer er lige præcis det, Danmark har brug for, så det er meget trist, vi står i den her situation. Vi har brug for viden til håndtering af energi på en så optimal måde som muligt. Det kan Mads give os, og det er helt afgørende for, at vi kan klare den grønne omstilling. Danmark kan ikke gøre det alene. Vi er helt afhængige af at kunne tiltrække kloge hoveder,« siger han.
Se brevet til Mette Frederiksen:
I brevet til Mette Frederiksen hæfter de to rektorer sig blandt andet ved, at Mads Rønne Almassalkhi havde været bedre stillet, hvis han kun havde haft et amerikansk statsborgerskab, så kunne familien uden problemer have fået visum til at opholde sig i Danmark et år.
»Vi har fået skruet nogle regler og forordninger sammen herhjemme, der gør, at fordi man har dansk statsborgerskab, så skal man i gennem et meget mindre nåleøje. Det er meget svært at forstå meningen af. Vi har at gøre med en højtkvalificeret forsker med dansk statsborgerskab, der ønsker at komme hertil og hjælpe Danmark med den grønne omstilling i et år - tilmed helt gratis. Vi burde jo have taget i mod ham med kyshånd. I stedet har vi sat ham i en situation, hvor han har skullet bruge meget af den energi, som kunne have hjulpet Danmark, til at kæmpe mod et bureaukratisk system, de færreste af os forstår,« siger han.
Sagen har gjort stort indtryk på Anders Bjarklev og sat tankerne i gang om, hvad det er for et land, forskere som Mads Rønne Almassalkhi møder:
»Vi lever i et land, hvor vi generelt behandler alle ens, og vi har en række love og regler, som selvfølgelig skal overholdes til punkt og prikke, men sagen er her, at man er gået så vidt, at vi behandler danskere dårligere. Det finder jeg fuldstændig urimeligt og pinligt.«
»Og jeg må sige, at jeg faktisk også skammer mig som dansker over den måde familien er blevet behandlet på. De kommer her med deres bedste intentioner for at hjælpe Danmark, og så finder de ud af, at vi går i alt for små sko herhjemme,« siger han.
Anders Bjarklev håber nu, at sagen med Mads Rønne Almassalkhi kan få øjnene op hos Mette Frederiksen og resten af de folkevalgte, så reglerne kan blive revideret:
»Jeg håber, at det her kan råbe noget op i systemet. Det her rammer jo ikke kun universiteterne, men også virksomheder, som ønsker at tiltrække eksperter af forskelig art til landet. Og hvis de løber ind i den her slags problemer på deres familiers vegne, så bliver de altså væk,« siger han.
Mette Frederiksen sender aben videre
Ingeniøren har stillet en række spørgsmål til Mette Frederiksen(S) , herunder:
- Hvad tænker statsministeren om, at en international klimaforsker med dansk statsborgerskab, der skal hjælpe Danmark med den grønne omstilling, ikke kan få familiesammenføring, fordi han ikke fik færdiggjort 1. g?
- Er statsministeren bekymret for, at de danske regler om familiesammenføring kan afskære kloge hoveder/forskere med dansk statsborgerskab i at tage ophold i Danmark?
I et kort mail-svar lyder det fra statsministerens presserådgiver:
»Jeg skal henvise dig til Udlændinge- og Integrationsministeriet.«
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye(S) har tidligere i et skriftligt svar til Ingeniøren om familien Almassalkhis sag, der også bliver beskrevet i Politiken, skrevet:
»Da ægtefællesammenføringsreformen blev forhandlet i 2018, var det netop vigtigt for Socialdemokratiet, at danskere der ønskede at vende hjem fra fx USA med en ægtefælle, skulle opleve mere fornuftige og gennemskuelige regler. Jeg kan naturligvis ikke kommentere på den konkrete sag, som jeg i øvrigt kan forstå på Politiken er påklaget til Udlændingenævnet. Men vi har set flere eksempler på afslag på familiesammenføring, der har skabt debat. Jeg har selv udtalt, at reglerne skal være stramme, men ikke skøre.«
»Da det nu snart er fire år siden, at de nuværende regler blev indført, mener jeg, at der er behov for at evaluere, hvordan de fungerer i praksis. Jeg har derfor inviteret både advokater, organisationer og myndigheder til at foretage et serviceeftersyn af de paragraffer, der blev indført med ægtefællesammenføringsreformen i 2018. Arbejdet er gået i gang, og det skal være afsluttet om et par måneder. Herefter vil jeg invitere Folketingets partier til en drøftelse af, om der kan være behov for at ændre lovgivningen,« skriver ministeren.
