DTU-regnefejl gav fiskerne tårnhøje forventninger om kvoter, men ak ...

6. maj 2016 kl. 14:43
Fiskere er vrede over regnefejl hos DTU Aqua, som på grund af en datafejl stillede dem høje kvoter på tobis i udsigt. DTU-forsker mener, at der er »gået lidt papir-fisk« i sagen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der var lagt op til en god tobis-sæson. Analyser udført af DTU Aqua viste, at der var mulighed for en kvote på hele 275.000 ton i 2016. Men den 17. marts opdagede en af forskerne ved DTU Aqua, Morten Vinther, at der var en fejl i forskernes datasæt, som analysen bygger på.

»Det er helt klart beklageligt,« siger Morten Vinther.

Kvoten for tobis bliver udregnet ud fra to hovedfaktorer:

  1. Resultatet af såkaldte skrabetogter, hvor DTU-forskere måler mængden af 0-årige tobis

  2. Ved prøvefiskeri, såkaldte realtidsmonitoreringer, hvor fiskere over tre uger fanger en fastlagt kvote og derudfra bedømmer antallet af tobis.

Men da Morten Vinther skulle til at planlægge forårets realtidsmonitorering, opdagede han, at der var en fejl i perioden for de historiske data.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Fejlen gjorde, at vores computermodel brugte data fra en meget længere periode end de tre uger, hvor realmonitoreringen var foregået,« siger Morten Vinther.

Det betød at modellen - der udregner størrelsen af bestande - foretog en forkert vægtning af data. Modellen vægter informationerne fra skrabetogter og realtidsmonitorering udfra deres historiske evne til at afgøre bestanden af et-årige tobis i havet. Historisk plejer skrabetogterne at give det mest præcise billede, men med den forkerte, lange tidsperiode tog modellen udgangspunkt i, at realtidsmonitoreringen var lige så præcis som skrabetogter, og realtidsmonitoreringen blev derfor tillagt større betydning end normalt.

Pludselig ville et givtigt tre-ugers fiskeri udløse en høj kvote, og fiskerne fik forhåbningerne i vejret, især fordi de ved selvsyn havde set store forekomster af tobis derude.

Men da fejlen blev rettet, blev data fra skrabetogterne tillagt største betydning, og derfor spillede det pludselig ikke så stor rolle for den endelige kvote, hvad realtidsmoitoreringen viste.

En spand koldt vand i hovedet

I det tidlige forår lød meldingen ellers, at fiskekvoten på tobis kunne havne på hele 100.000 tons i 2016, hvis fangster af 1-årige tobis under dette års realtidsmonitorering var på et niveau svarende til gennemsnittet af samme periode i foregående år. Og blev der fanget rigtigt mange tobis, så kunne kvoten ende helt oppe på 275.000 tons. Men ak.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter fejlen blev rettet, og realtidsmonitoreringen gennemført, så stod det klart, at kvoten blev lav. Ifølge miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) bliver kvoten kun en tiendedel af den sædvanlige kvote, skriver han på Facebook.

»Det var rimelig meget en spand kold vand i hovedet på os,« lyder det fra formand for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen.

For ham og hans medlemmer er det særligt frustrerende, at fiskerne går glip af en halv milliard kroner fangster og Danmark op imod en milliard i eksportindtægter på grund af den manglende kvote. Det på trods af at mængden af tobis, der er fisket pr. dag, er den højeste, der nogensinde er målt.

»Der er fyldt med tobis derude, men problemet er, at der er for lidt yngel i forhold til de modeller, der bliver anvendt. Det er jo enormt frustrerende og viser for os, at forskernes modeller skyder ved siden af for tit,« lyder det fra Svend-Erik Andersen.

Han ser grund til at kigge nærmere på, om forskerne fejlvurderer blandt andet gydegrundlaget og overlevelsesraten blandt tobis.

Minister i forsvar for forskerne

Fiskerierhvervets organisationer – Danmarks Fiskeriforening PO, Danmarks Pelagiske PO samt Marine Ingredients Denmark – har tidligere skrevet til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen for at få ham til at gå ind i sagen om dataanalyser til brug for rådgivningen om tobiskvoten i 2016, fordi de har mistet tilliden til DTU Aqua. Men ministeren forsvarer DTU Aquas arbejde, også på Facebook, hvor fiskere raser over DTU Aqua:

Således lyder nogle af ministerens svar på Facebook:

Morten Vinther beklager dybt, at der var fejl i beregningerne, men han mener omvendt også, at der er gået lidt papirfisk i den, som han udtrykker det:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Uanset hvad vores beregninger viste eller ikke viste, så afslørede realtidsmonitoreringerne jo, at der ikke var grundlag for en høj tobiskvote. Med få et-årige tobis bliver gydebestanden meget lille, og vi er nødt til at sikre nok fisk, der overlever til næste år,« siger han.

Efter ønske fra fiskeriforeningerne arbejder DTU nu på at udlevere dele af data, men ifølge Morten Vinther er det ikke helt ligetil:

»Nogle data hører ind under persondataloven, så dem kan vi ikke bare udlevere. Men vores videnskabelige grunddata vil vi gerne udlevere. Vi vil dog være med inde over, hvad data bruges til, for man risikerer at bruge data forkert, hvis man ikke har baggrundsviden om, hvordan data er blevet til,« siger han.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger