DTU-rapport: Drænrør ved kysten kan ikke bruges til noget som helst

27. maj 2008 kl. 07:298
Det kan ikke lade sig gøre at sikre den jyske vestkyst ved at hamre billige drænrør af plast ned i den, konkluderer to professorer. Den ene, Jørgen Fredsøe fra DTU, kalder metoden for kejserens nye klæder.
Artiklen er ældre end 30 dage

Når den danske opfinder Poul Jakobsen overbeviser myndigheder verden over om, at de skal stikke halvanden meter lange plasticrør ned i stranden for at sikre kysterne, så er der tale om »kejserens nye klæder«.

Sådan lyder dommen fra professor Jørgen Fredsøe fra DTU, der har undersøgt den omdiskuterede drænrørsteknik fra opfinderen Poul Jakobsens firma, Skagen Innovation Center (SIC).

I en endnu ikke offentliggjort rapport skriver DTU-professoren, at »rørenes virkning er overordentlig svag, så svag at man må køre et forsøg i mange flere år for overhovedet at vurdere, om rørene har nogen virkning«.

De halvanden meter lange plasticrør fra SIC gør lige så meget gavn for kystsikringen af vestkysten, hvis de ligger i en sofa, som hvis de bores ned i sandet. (Foto: Rapport af Jørgen Fredsøe) Illustration: Rapport af Jørgen Fredsøe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilstedeværelsen af et såkaldt vindskår i landskabet er et problem for undersøgelsen af drænrørenes virkning. I et vindskår er bølgevirkningen på kysten nemlig unormal stor. (Foto: Rapport af Jørgen Fredsøe) Illustration: Rapport af Jørgen Fredsøe.

Ifølge Jørgen Fredsøe er naturlige variationer i vejret også så meget vigtigere, at de »totalt overskygger nogen som helst rør-virkning.« Og da virkningen er så svag, kan rørene ikke sikre en kyst mod erosion, lyder konklusionen fra Jørgen Fredsøe.

Tro på drænrør satte sandfordring på stand-by

Undersøgelsen af rørenes virkning blev sat i værk efter pres fra Folketingets trafikudvalg, der så en mulighed for at få oprettet en billig kystsikring. Både Skagen Innovations Center og Kystdirektoratet fik mulighed for at udpege en ekspert til at foretage undersøgelsen.

Kystdirektoratet valgte Jørgen Fredsøe. Skagen Innovation Center pegede på professor Hans Burcharth, Aalborg Universitet. Også han er kommet frem til, at de ikke kan forhindre erosion på vestkysten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På mandag fremlægger forskerne deres fælles rapport for Folketingets trafikudvalg og transportminister Carina Christensen (K). Politikerne har ventet på rapporten med stor spænding, fordi kontrakter på den traditionelle sandfordring af den jyske vestkyst til næste år var blevet sat i bero i håb om, at drænrørene kunne holde bølgerne stangen.

Ekspert: »De kan simpelthen ikke bruges til noget som helst«

I dag er projektet med drænrør på stranden solgt til lande verden over, men i Australien, nærmere bestemt Harvey Bay, har myndighederne også fundet ud af, at teknikken er ubrugelig. Det samme er tilfældet ved Vejby Strand i Nordsjælland og syd for Sæby Havn. Jørgen Fredsøe er også 100 procent sikker på, at et hollandsk forsøg med flere kilometer drænrør vil vise samme resultater.

»Jeg har endnu ikke set et eneste sted i hele verden, hvor rørene virker. De kan simpelthen ikke bruges til noget som helst,« siger Jørgen Fredsøe.

Fantastiske drænrør skabte forvirring

Men hvorfor er det så, at simple plasticrør har fået et utal af mennesker til at tro på, at de kan beskytte kysterne?

Faktisk var Jørgen Fredsøe selv overrasket over, at der i 2005 blev konstateret en meget stor ophobning af sand omkring rørene på en 11 kilometer lang kyststrækning ved Hvide Sande. Her var stranden blevet 100 meter bredere og en halv meter tykkere.

Og i 2003 afviste formanden for Folketingets Trafikudvalg Flemming Damgaard Christensen (V) eksperternes snak om, at rørene ikke virkede og konstaterede i Morgenavisen Jyllands-Posten:

»Jeg er ikke videnskabsmand, men jeg kan se med det blotte øje, at det virker. Der, hvor rørene er sat ned, er sandet i stranden både højere og bredere, og havet skyller ikke ind og gnaver i klitfoden i modsætning til der, hvor der ikke er sat rør ned.«

Den simple forklaring på succesen for Poul Jakobsen drænrør er held. Den danske kystlinje vokser og skrumper nemlig hvert år, mere eller mindre tilfældigt, som de bølgeslag, der gnaver i sandet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Problemet er nøjagtigt lige så svært som at måle middeltemperaturændringer her på kloden. Man stikker ikke bare et termometer ud af vinduet en dag i marts og igen i juli og opdager, at kloden nu er blevet betydelig varmere,« skriver Jørgen Fredsøe i sin rapport.

Uheldigt valg af referencepunkt

Over de tre år, hvor undersøgelserne har stået på, har kyststrækningen bevæget sig frem og tilbage, og for den udenforstående tilskuer har det i perioder set ud, som om at områderne med rør har holdt godt fast på sandet.

Det skyldes paradoksalt nok, at det såkaldte referencepunkt, et strandstykke uden rør, blev ædt meget voldsomt af bølgerne.

Forklaringen er, at strandstykket uheldigvis var anderledes. Referenceområdet var nemlig et såkaldt vindskår, hvor havbundens revler ophører og giver bølgerne let passage ind på stranden. Det afslører sig blandt andet ved, at der er hul i klitterne bag stranden - et tegn på at bølgerne har gnavet sig helt igennem ved højvande.

Ifølge Jørgen Fredsøe er referenceområderne simpelthen udvalgt forkert, og i rapporten gør han klart, at han ikke selv var medlem af gruppen »i den særdeles vigtige indledende fase af forsøget i 2004,« skriver han.

Bølgeslag afslører drænrørenes manglende evner

Der er dog rigeligt med synlige tegn på, at drænrørene ikke virker. Eksempelvis bør det kunne ses på sandets farve, når bølgerne ruller ind, at drænrørene fjerner vand.

På en normal strand farves sandet blankt i en stort set lige linje, når bølgerne ruller op på stranden. Når bølgerne passerer drænrørene burde de bøje linjen ned mod vandspejlet på grund af dræning.

»Et sådant forløb er aldrig konstateret. Tværtimod kan man se den vandfyldte linje forløbe totalt uforstyrret gennem en række. Dette er en særdeles stærk indikation på, at rørene ikke har nogen som helst indflydelse på vandets bevægelse i stranden,« fremgår det af rapporten.

Laboratorieforsøg har heller ikke vist nogen særlig effekt. Vandet i røret strømmer med mindre end 30 cm per minut, svarende til, at der kan strømme højest 0,8 liter gennem røret i minuttet.

»Det betyder, at rørenes dræningseffekt højest udgør en halv promille af det vand, der skal tømmes fra en strand fra ferskvandsafstrømning, højvande og tidevand. Det er altså fuldstændigt ligegyldigt,« siger Jørgen Fredsøe.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
27. maj 2008 kl. 20:38

Flad eller rund?
Debatten om drænrørene ligner uenigheden om, hvorvidt jorden er flad og forsynet med et himmelhvælv, hvorpå sol og måne bevæger sig, med en almægtig styrende gud siddende på etagen ovenover, eller om jorden er kuglerund i rotation om solen i det store tomme verdensrum.
Tilhængeren af den flade model havde i århundreder patent på sandheden og brændte som bekendt tilhængerne af den runde model.

Du må tænke på middelalderen. Men allerede i antikken vidste man at Jorden var rund, og en Erastothenes målte endda klodens radius rimeligt nøjagtig.

En Aristarchos mente endda at det ikke var Solen der bevægede sig i en bane omkring Jorden, men Jorden der sammen med de øvrige planeter bevægede sig rundt om Solen.

Der er ingen grund til at overdrive middelalderens uvidenhed; den var grov nok endda. For middelalderens lærde var Jorden centrum i et univers, som i forskellige sfærer roterede rundt om Jorden.

Og da Kopernikus' assistent efter hans død offentliggjorde Kopernikus bog om det heliocentriske system, og da Johannes Kepler senere offentliggjorde sine ligninger, baseret på Tycho Brahes observationer, var den katolske kirke ligeglad. Anderledes med Giordano Bruno, der helt forkastede Jordens særstilling; stjernerne var for ham andre sole om hvilke der kredsede andre planeter - planeter hvorpå der kunne bo andre mennesker.

For det blev han kneblet og brændt levende på en plads i Rom. I 1600.

Men middelalderen vidste altså udmærket at Jorden var rund ...

7
27. maj 2008 kl. 20:29

Tak til Lars Vestergaard for en ualmindelig læseværdig og let læst artikel på et højt fagligt niveu. Jeg og mange andre glæder os til fortsættelsen i denne "Dollars" føljetøn. Kedelig er den ihvertfald ikke!

6
27. maj 2008 kl. 18:38

Jeg er bare fysiker, men en del kolleger underviser i hydraulik (og vandbygning) på DTU. Set helt fysisk, kunne der være en effekt, hvis hvert rør gik ned til en brønd med en kraftig pumpe, der sendte vandet tilbage til havet. Og så skulle rørene stå meget tættere, så de kunne bortdræne en betydelig del af vandet, før det løber tilbage af sig selv - og fører sand med ud. DET ville virke. - Men rør, der blot stikkes et stykke ned - til noget vandmættet sand svarer jo blot til et ganske lille område med mere grovkornet sand, hvor vandet naturligvis hurtigt vil fylde mellemrummene ud og aflejre lidt sand - indtil de er fyldt med sand (på timer eller dage), og så ophører den eventuelle virkning helt. Ved hver bølge kan et rør jo kun opsamle 1-2-3 liter vand - afhængigt af hvor meget vandet i røret når at synke på en brøkdel af et minut. Fysikken og sund foruft siger: Nul og nix.

5
27. maj 2008 kl. 18:19

Gribende læsning, så jeg kan ikke dy mig for at berette om min "leg" med tæpperullerør på en jernstang banket i sandbunden.

Ved Korsør "legede" jeg med sådanne rør i flere måneder, da stranden blev "ædt" stille og roligt.

Det var sjovt at se vandstrømningernes aflejring af sand omkring røret såfremt bølgehøjden "passede". Joh, der var noget med materialestrømmen og suget der skulle passe sammen. Det betød, at der nogle gange blev aflejret sandmateriale, og andre gange blev det vasket væk.

Konklusionen som jeg kom frem til blev den, at man kunne sikre en aflejring ved at opsætte en drænpumpe i forbindelse med et forankret drænrør.

Det virker fantastisk når man starter pumpen i blæsevejr, men det er jo ikke gratis. Måske kan nogen finde på at bruge en pumpefunktion sammen med bølgerne, så skal der ikke bruges EL-energi hertil.

Min "leg" med tingene stoppede desværre fordi familiemedlemmet, der ejede huset, drog til de evige jagtmarker. Jeg undres over, at man ikke kan "se", hvad der foregår med de omtalte rør. Så svært er det da heller ikke.

4
27. maj 2008 kl. 16:47

På nordkysten af Sjælland, fx. ved Heatherhill og Vejby Strand bankede man for omkring 25 år siden jernrør af nogenlunde samme dimension som plastrøret på sofaen ned i strandkanten. De står og ruster, men det er svært at se om de har haft nogen virkning.

Det er i sagens natur vanskeligt at bevise at et sådant tiltage virker, men mindst lige så vanskeligt at bevise at det ikke virker....

Hvis der er en effekt er den imidlertig givetvis heroppe meget lille. Til gengæld virker bølgebrydere af kampesten, som i de senere år er nedlagt fra Tisvildeleje og op mod nordøst i et sandt våbenkapløb, idet stranden eroderes umiddelbart nordøst for den seneste bølgebryder.

Frode Greisen

3
27. maj 2008 kl. 16:40

Paraplyer kan ikke forhindre regnvejr, Drænrørene kan ikke forhindre storm fra Nordvest.

Ergo: Paraplyer er meningsløse!

Men en paraply kan forhindre at brugeren bliver våd, og Poul Jakobsens drænrør kan under visse, ikke ganske afklarede, omstændigheder forbedre aflejringen af sand på stranden, og dermed måske spare på behovet for sandfodring.

Hvordan kan professorerne afvise en effekt, når de trods alt, så vidt jeg har kunnet læse, har registreret en tilvækst på forsøgsstrækningerne på Vestkysten?

Det bør vække til eftertanke at der gang på gang under de mange forsøg har været tilvækst af sand på strandene på den jyske vestkyst: Nørlev Strand, Skallerup, Mårup-Lønstrup og Skodbjerge, men altid størst tilvækst i starten og mindre eller aftagende efter nogle år.

Det bør efterforskes hvorfor effekten er stor og tydelige i starten og derefter aftager. Tilstoppes filtrene af små partikler over årene?

Det forekommer useriøst at sammenligne Skodbjerge med Kattegats kyster ved Sæby og Nordsjælland. Omfanget af materialetransport langs kysten og de geologiske forhold under strandene er vidt forskellig og resultatet derfor også forskellig.

2
27. maj 2008 kl. 15:05

De vertikale drænrør

  • også kaldet trykudligningsmoduler fra SIC

Af Lars Vestergaard

Trykudligningsmodulerne har været kilde til megen diskussion. Hvordan får vi en uvildig verificering og afgrænsning af rørenes virkningsmekanisme?

Som ikke-sagkyndig miljøpolitisk engageret og med en delvis opvækst i Lønstrup med Mårup Kirke følger jeg med stor interesse Poul Jakobsens drænrør og har læst det meste af det foreliggende materiale.

Forskellige mere eller mindre sagkyndige, samt parter med økonomiske interesser i kystsikringen, har alverdens argumenter for og ikke mindst imod drænrørene.

Flad eller rund? Debatten om drænrørene ligner uenigheden om, hvorvidt jorden er flad og forsynet med et himmelhvælv, hvorpå sol og måne bevæger sig, med en almægtig styrende gud siddende på etagen ovenover, eller om jorden er kuglerund i rotation om solen i det store tomme verdensrum. Tilhængeren af den flade model havde i århundreder patent på sandheden og brændte som bekendt tilhængerne af den runde model.

Tilsvarende har vi opfindelsen af den rustfri stålvask, hvor den autoriserede ekspertise havde fastslået, at man ikke kunne presse en holdbar vask ud af en stålplade. Den legendariske G.A.L. Thorsen i Århus gjorde det umulige, og i dag undervises der i dybtræk på ingeniørskolerne.

Tæring og svindsot Når vi kommer til kystsikringen og de stigende verdenshave, er situationen alvorlig. Kysterne lider af tæring og svindsot. Der er behov for større bevillinger til kystsikring mange andre steder end de strækninger på den jyske vestkyst, som Kystdirektoratet forvalter

Kystdirektoratet og nogle store entreprenørvirksomheder lever af at udføre det rene Sisyfos-arbejde med at flytte sand fra de steder, hvor havet aflejrer sandet, til der hvorfra det afgnaves. Politisk set er det ret frustrerende at kaste penge i havet.

Mange håber derfor, at miraklernes tid ikke er forbi. Mange er potentielle købere af nye midler til sikring af værdierne på landjorden. En del er også skeptiske over for mirakelmagere og mirakeldoktorer. Man skal ikke hoppe på den første, den bedste limpind. Ingen ønsker at betale for placebo og ønsketænkning.

Poul Jakobsen, Skagen Innovations Center, mener at have en del-løsning på de stigende verdenshave og den omfattende svindsot på vore kyster med de omdiskuterede vertikale drænrør, kaldet trykudligningsmoduler.

Så vidt jeg har forstået mine kilder, som bl.a. omfatter lokale iagttagere uden økonomiske interesser i drænrørene, så er Poul Jakobsens rør hverken fup, hekseri eller mirakler. I havet langs den jyske vestkyst er der enorme materialevandringer dels fra Bovbjerg mod Skagens rev i nord dels mod Horns Rev og Vadehavet i syd. Derfor skal der kun ske relativt små forbedringer af udfældningen af de små partikler og sandkorn inde ved stranden, for at der dannes en større og mere stabil sandstrand. Derfor skulle en bedre dræning af stranden kunne fremme sedimenteringen.

Hvorfor, hvordan og hvad? Da H.C. Ørsted opdagede elektromagnetismen, var der nok nogen, der spurgte, hvorfor og hvordan, og hvad kan det bruges til? Lige som H.C. Ørsteds kompas ikke slog ud, hvis en vilkårlig snor eller metaltråd blev holdt over kompasnålen, men kun slog ud, hvis der var elektrisk strøm i tråden, således virker Poul Jakobsens rør også kun, når de naturlige forhold med materialevandringer, bølgeretninger og geologi er til det. Alle kan ved selvsyn se, at der er en stor tilvækst af sand samtidig med rørforsøget ved Skodbjerge på Holmsland Klit, syd for Hvide Sande. Noget tilsvarende skete under forsøget ved Lønstrup og ved Nørlev Strand.

Jeg har ladet mig fortælle, at nogle af rør-projekterne ikke har været succesfulde, mens andre som nævnt insisterer på, at de virker og har succes. Dette peger på, at der under visse, men ikke alle, omstændigheder er en effekt.

Bilag B i 1. årsrapport fra Skodbjerge (se ref. nederst.) giver en plausibel forklaring på rørenes drænvirkning og viser, at effekten bedst fungerer i porøs, vandgennemtrængelig og evt. lagdelt undergrund, men ikke i massiv ler. Nogle af de mindre succesfulde projekter har netop været på meget fast grund, hvor drænet ikke har haft mange chancer. Dette forklarer en væsentlig del af kritikken og viser, at der er behov for yderligere forskning og udvikling.

Selv små effekter af drænrørene vil kunne reducere udgifterne til den ørkesløse sandpumpning og kystfodring. Derfor har offentligheden en klar interesse i, at betingelserne for rørenes funktion bliver verificeret af uvildige, i stedet for ensidigt at blive anprist af sælgeren og nedsablet og latterliggjort af de parter, som måske føler deres interesser truet.

Er der blandt læserne af GeologiskNyt - (og nu Ingeniøren.dk)- objektive geologer og kystmorfologer, der kan foretage en uvildig verifikation af rørenes funktion, så almindeligt dødelige kan forstå det?

• Kan vi få bekræftet, hvad der sker inde i rørene og i omliggende jordlag og hvorfor? • Er afstanden mellem rørene optimal? • Har rørene de optimale dimensioner? • Kan filteret i rørenes nederste del forbedres? • Hvor længe kan rørene virke uden at skulle renses? • I hvilket omfang er der tale om nye opdagelser? • Fejltolker opfinderne evt. deres tabeller og målinger, eller taler opfindere og kritikere bare ikke samme tekniske sprog?

Lars Vestergaard, Mimersgade, 2200 N.

Ref.:

  1. årsrapport for Skodbjerge på Kystdirektoratets hjemmeside https://www.kyst.dk/sw5203.aspunder publikationer, SIC, gennemgår rørenes drænfunktion på et vanskeligt geolog-engelsk i bilag B side 31-36. .https://www.kyst.dk/graphics/Medie_KDI/08_publikationer/tekniske_publikationer/sic/1%20%E5rs%20rapport%20Holmsland_20.%20December_.pdf
1
Indsendt af Flemming Kibsgaard (ikke efterprøvet) den tir, 05/27/2008 - 14:39

Det har tilsyneladende ikke været muligt, at fremkomme med en forklaring på eksakt hvordan og hvorfor drænrørene virker.

Det ses dog uanset de manglende forklaringer, at virkningen er synlig på de kyststrækninger, hvor de er anbragt. Der vil i sagens natur opstå et vakuum i sandlaget hvor de anbringes, dette vakuum er begrænset, da drænrørenes virkningsgrad i sandet er begrænset, hvilket tidslinjen også indikerer før det synlige resultat opstår.

Der kan være modstridende interesser i, at få drænrørene godkendt med en begrænset variabel virkningsgrad, da en sådan godkendelse vil reducere Kystinspektoratets store bureaukratiske organisation, når og hvis deres anlægsbudgetter nedsættes som følge af de besparelser drænrørssystemet ville afstedkomme.

Man kan nok her mene, at kejserens nye klæder er synlige i den aktuelle situation, mens kejserens klæder forbliver usynlige hos DTU i deres påstand af den manglende virkningsgrad, som dog alligevel anføres som eksisterende men svag af professoren…