DTU-projekt: Svampe fra restaffald kan blive til standhaftige byggematerialer
Bomuld og hamp fra bunken af restaffald kan gå hen og blive grobunden for fremtidens bæredygtige byggematerialer.
Forskere på DTU Mekanik har fundet en metode til at få svampe til at vokse på affaldet. Man kan herefter høste svampebestanden og bruge den som et alternativ til byggematerialer af træ samt isoleringsmateriale. Det skriver DTU i en pressemeddelelse.
Isoleringsmaterialet baseret på mycelium-svamperødderne er i projektet let som flamingo-plader, mens de er standhaftige som spånplader. Dertil er svampe-pladerne brændhæmmende.
Læs også: Garnet strammes om bygherrer: Fremlæg tal for skrald og klimabelastning
Energisk og biologisk
Svampematerialet produceres ved, at man drysser svampesporer ud over restaffald bestående af bomuld og hamp. Derefter tilsættes affald vand og næring. Når svampene er vokset i omkring tre uger, kan de formes i isoleringsbats eller fordeles i forme.
Læs også: Bionedbrydelige plastposer bliver ikke nedbrudt, men brændt
Dertil gør svampekonstruktionen, at byggematerialet er energimæssigt billigt i drift og godt for miljøet. Det fortæller Dan Skovgaard Jensen, der står bag projektet på DTU Mekanik.
»Materialerne er produceret af restaffald fra hamp, bomuld eller tekstiler uden nylon. Og da styrken i materialerne bliver skabt af svampenes rødder, kræver det meget lidt energi at producere dem. Og når de ikke længere skal bruges, er de 100 procent biologisk nedbrydelige,« siger han ifølge pressemeddelelsen.
Se DTU's egen video af brandtesten af materialet herunder.
