DTU-professorer får stor hæderspris for forskning i plastsolceller og sensorer
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.

DTU-professorer får stor hæderspris for forskning i plastsolceller og sensorer

To DTU-professorer modtager i dag Uddannelsesministeriets Eliteforskpriser, som er blandt de største forskningspriser i Danmark.

Eliteforskpriserne er på hver 1,2 millioner kroner, hvoraf 200.000 kr. er en personlig hædersgave. Resten af beløbet skal anvendes til forskningsformål efter modtagerens eget valg.

Anja Boisen (44) fra DTU Nanotech modtager prisen for sin forskning inden for udvikling af sensorer til en lang række formål - alt fra sprængstoffer til biomarkører i blodprøver og hormonrester i drikkevand.

I begrundelsen for at tildele Eliteforskprisen til Anja Boisen fremhæves både hendes forskningsmæssige resultater og hendes evner som forskningsleder for en gruppe på mere end 40 personer. Hun er noteret for 117 videnskabelige publikationer og 12 patenter eller patentansøgninger.

Læs også: 'Bombejæger' vil også lede efter hormoner og sygdomme

Frederik Krebs (42) fra DTU Energikonvertering (tidl. Risø DTU) forsker i plastsolceller, som fremstilles med almindelige trykketeknikker. Han er anerkendt som værende blandt verdens førende forskere inden for dette område.

I begrundelsen for at tildele Eliteforskprisen til Frederik Krebs anføres det bl.a., at han er forfatter til den næstmest og sjettemest citerede artikel med danske forfattere udgivet i perioden 2009-2011. Han har skrevet 176 videnskabelige arikler og anmeldt 21 patentbare opfindelser.

Begge DTU-modtagere er uddannet cand.scient. ved Københavns Universitet. Anja Boisen i fysik og Frederik Krebs i kemi, men de har haft deres professionelle karrierer på DTU, hvor de blev udnævnt til professorer i henholdsvis 2005 og 2010.

Anja Boisen vil bruge pengene til indkøb af udstyr, så de nye sensorer kan testes mod nogle af de bedste store traditionelle sensorsystemer.

Frederik Krebs har endnu ikke gjort op, om pengene skal bruges til indkøb af udstyr eller eksempelvis anvendes til aflønning af unge forskere i en kortere periode i begyndelsen af deres karriere.

Grafteori, økonomi og molekylær farmakologi

Årets øvrige tre Eliteforskpriser går til forskere fra Syddansk Universitet og Københavns Universitet.

Den tyskfødte matematiker Matthies Kriesell (43) fra Syddansk Universitet modtager prisen for forskning i grafteori, der har mange anvendelser inden for bl.a. transport, kommunikation og sociale netværk.

Økonomen Peter Norman Sørensen (43) fra Københavns Universitet forsker i økonomiske og finansielle sammenhænge, hvor aktørerne ikke er i stand til fuldt ud at dele al deres information.

Farmakologen Hans Bräuner-Osborne fra Københavns Universitet forsker i molekylær farmakologi med at undersøge, hvordan celler kommunikerer med hinanden, som er en vigtig viden at have for at udvikle nye lægemidler.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først