DTU-professor: Fejlramt Lotto-system gav svingende præmier

En fejl hos Danske Spil har givet svingende præmier for de spillere, som fra 2002 frem til december sidste år købte lynlotto-kuponer på nettet.

Fejlen betød, at tallene fra 1 til 9 var underrepræsenteret på netspillernes lynlottokuponer. Derfor virker det umiddelbart logisk at antage, at netspillerne gennemsnitligt har fået lavere præmier, da sammenklumpningen af deres numre fører til, at de har været flere heldige om at dele kagen.

Men Henrik Spliids beregninger viser, at det modsatte også har været tilfældet. I nogle uger har de heldige netspillere haft færre at dele gevinsterne med og derfor fået relativt større præmier, fortæller han til Ingeniøren.

Henrik Spliid, som Danske Spil hyrede til at regne på konsekvenserne af fejlen, har ikke nøjedes med at benytte de teoretiske formler. Han har også kørt matematiske simuleringer af fejlen.

»Der er ingen som helst grund til, at netspillerne skal føle sig snydt,« siger han.

Samlet jævner de svingende gevinster sig ud, understreger han.

Da antallet af lynlotto-rækker over internettet typisk ligger på en halv million, mens det danskerne gennemsnitligt køber 20 millioner lottorækker om ugen, er udsvingene i gevinsterne desuden ganske små.

Henrik Spliid fortæller, at for en gevinst på fire rigtige lottotal svarer det typisk til, at man har fået henholdsvis en krone for meget eller for lidt i forhold til den situation, hvor tallene for lynlottorækkerne er fuldstændigt tilfældigt fordel.

Danske Spil er af Spillemyndigheden, som varetages af Skat, blevet bedt om at yde erstatning til netlottospillere, men kun for de otte dage, fra fejlen blev fundet 13. december sidste år, til den blev rettet 21. december. Det drejer sig om 112.000 netspillere, der får tildelt en gratis lynlottokupon til trækningen lørdag.

Emner : Matematik