Status

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

DTU-professor bag nyt grundforskningscenter: Det har været den helt store rutsjebanetur

Leif Katsuo Oxenløwe fra DTU Fotonik har netop fået accept fra Danmarks Grundforskningsfond på en bevilling på 59 millioner kroner til et nyt center for Silicon Photonics for Optical Communications eller blot SPOC.

»Det er kæmpestort, og det er meget vigtigt for os, for det er mange penge, som giver os helt nye muligheder i vores forskning, men det har også været en utrolig følelsesmæssig proces,« lyder det fra en glad bevillingsmodtager.

Han er kendt verden over for at stå i spidsen for flere topresultater inden for sit forskningsområde.

Læs også: DTU slår verdensrekord for datatransmission

Læs også: DTU-forskere: Vi har lavet verdens hurtigste chip

»I modsætning til ansøgninger til strategiske forskningsfonde har vi skullet præsentere vores forskningsideer på en måde, som også kunne overbevise ikkeeksperter i fondens bestyrelse, og vi har skullet adressere mere fundamentale problemstillinger,« siger han.

Leif Oxenløwe skal lede grundforskningcenteret Silicon Photonics for Optical Communications, der får til huse på DTU Fotonik. Illustration: ukendt

I første omgang indsendte Leif Oxenløwe og 185 andre forskere en interessetilkendegivelse om at komme i betragtning som leder for et nyt grundforskningscenter. Herefter blev han og 29 andre af fondens bestyrelse bedt om at skrive en egentlig ansøgning.

»Efter at vi havde indsendt vores papirer, som vi i første omgang var meget tilfredse med, har jeg altid kort efter tænkt, har vi gjort det godt nok? Burde vi ikke have forklaret os anderledes? Har vi præsenteret de mere dybtgående problemstillinger rigtigt? Det har været en stor emotionel rutsjebanetur,« siger Leif Oxenløwe.

Processen sluttede med et personligt interview, hvor Leif Oxenløwe over for den samlede bestyrelse skulle uddybe sin ansøgning, som samtidig havde modtaget en international bedømmelse af ansøgningen. Også her tænkte han efterfølgende meget over, hvordan dette jobinterview var forløbet.

»Jeg fik at vide, at der nok ville gå nogle dage, før jeg fik endelig besked. Men jeg tjekkede alligevel min e-mail uafbrudt de næste dage - ja, selv om natten«.

En formiddag i sidste uge fik Leif Oxenløwe så en opringning fra et nummer, han ikke umiddelbart kunne genkende.

»Jeg troede først, at der måske var sket noget med mine børn, men i den anden ende var direktør Thomas Sinkjær fra Danmarks Grundforskningsfond, som fortalte, at han havde en god nyhed.«

Leif Oxenløwe er stadig ikke kommet sig helt over dette opkald, men han er ved at få blikket rettet mod de problemstillinger, centeret skal i gang med.

Datakommunikation bruger al for megen energi i dag

Han fortæller, at centeret skal give en ny indsprøjtning til optisk kommunikation med henblik på at skabe et mere energieffektivt kommunikationssystem.

»I dag står energiforbruget til internettrafikken for to procent af verdens samlede CO2-aftryk. Vi er nødt til at finde nye mere energieffektive måder at overføre data på,« siger han.

Metoder til et mere energieffektivt internet indebærer at finde nye løsninger, der kan udnytte de begrænsede ressourcer som energi og spektrum. Det kan bl.a. omfatte teknikker til ulineær signalbehandling.

»Vi skal skabe en helt ny form for informationsteori, som omfatter ressourceforbruget, og centeret skal adressere metoder til sikker kommunikation,« siger han.

Kvantekommunikation indgår ikke direkte i det nye center, men forskerne vil bl.a. studere og udvikle nogle af de komponenter som enkelt-foton-kilder, der er nødvendige for at gøre kvantekommunikation til en realitet.