DTU-professor advarer: Dårligt indeklima skader børns indlæring

3. august 2011 kl. 11:452
Ny rundspørge viser, at syv ud af ti ledere af daginstitutioner oplever problemer med vedligeholdelse og dårligt indeklima. Det får lektor fra DTU til at advare om negative effekter på børnenes indlæringsevne.
Artiklen er ældre end 30 dage

Faldefærdige bygninger, fugt og dårlig luft er bare nogle af de gener, som de yngste børn må trækkes med, når de bliver afleveret i børnehave eller vuggestue.

En rundspørge, som Berlingske Research har lavet blandt 450 daginstitutioner, viser, at hele 7 ud af ti institutionsledere oplever problemer med den indvendige vedligeholdelse og et deraf dårligt indeklima.

Det får nu lektor ved DTU Geo Clausen til at advare om, at det dårlige indeklima kan føre til forringet indlæringsevne.

»Præcis hvad det gør ved de små er uklart, men ud fra de undersøgelser, vi har lavet på skolerne, kan vi se, at eleverne præsterer op til 15 procent dårligere på de skoler, hvor der er problemer med indeklimaet,« siger Geo Clausen til Berlingske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskningen fra DTU Byg foretaget på danske skoler har vist, at elevernes evne til at lære netop falder markant som følge af det dårlige indeklima, når CO2-indholdet kommer op mellem 1000 og 2000 ppm, fortæller Geo Clausen.

I et eksperiment fra 2009, hvor 800 skoleklasser deltog, viste det sig, at over halvdelen af klasserne kunne måle et CO2-indhold over den grænse på 1000 ppm, som arbejdstilsynet anbefaler, mens der i hver femte var et CO2-niveau, der var mere end dobbelt så højt som det anbefalede.

Selvom forskerne dengang understregede, at undersøgelsen ikke var foretaget af eksperter, bekræfter den tidligere resultater.

Velkendt problem

Geo Clausen har i mange år forsket i indeklima, og han kan ud fra sine egne forskningsresultater nikke genkendende til, der det står ringe til med institutionernes tilstand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Da vi undersøgte 151 dagsinstitutioner for nogle år siden, fandt vi ud af, at halvdelen var dårligt isoleret. Vi lavede en lignende undersøgelse et andet sted i landet og fandt samme resultat,« siger Geo Clausen til Berlingske.

Han mener, at det er et problem, som man skal tage meget alvorligt, selvom det ikke er fastslået, hvilken effekt det dårlige indeklima har på børnene.

Ifølge Arbejdstilsynet indtager daginstitutionerne en førsteplads på listen over brancher med dårligt indeklima. Mere end en fjerdedel af de påbud og forbud, som rammer daginstitutionerne, handler om dårligt indeklima.

Ikke penge til vedligeholdelse

Ansvaret for at vedligeholde institutionerne ligger enten hos en kommunal byggetjeneste eller hos institutionerne selv. I mange af de tilfælde, hvor institutionerne selv står for den indvendige vedligeholdelse, forklarer institutionerne, at deres budgetter simpelthen ikke er tilstrækkelige til at varetage opgaven.

Geo Clausen kan godt forstå institutionernes økonomiske udfordring med vedligeholdelsen, men han håber samtidig, at indeklimaet snart kan blive bedre for de yngste.

»Men vi håber, at der kan ske forbedringer når man skal i gang med at lave energirenovering. Så kan man isolere og tætne og samtidig installere ventilationssystemer, som genanvender den varme luft. Så sparer man penge, samtidig med at indeklimaet bliver bedre,« siger Geo Clausen til Berlingske.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
18. august 2011 kl. 23:47

Der findes faktisk lærere, der bliver syge af arbejdsmiljøet på skoler, der er kraftigt inficeret af svampe som følge af fugtskader.Svampene kan udsende forskellige toksiner og allergifremkaldende stoffer.

Jeg kender selv en lærer, som måtte opgive sit erhverv som lærer på grund af svampeinficerede skoler.

Børnene kan jo også blive syge og få astma eller allergier af en svampeskoler, så ud fra den betragtning er det også skidt.

Hvis eleverne præsterer op til 15 % dårligere som følge af dårligt indeklima, har dette også stor samfundsmæssig betydning.

Desværre har mange kommuner ikke tilstrækkelig store budgetter til at vedligeholde deres skoler tilstrækkeligt, men dette er også et spørgsmål om prioritering.

Umiddelbart er det mere sexet for borgmesteren at tilbyde nye muligheder i kommunen, hvad enten det er fritidstilbud, sociale tilbud eller sportsfaciliteter, end det er at bruge penge på at vedligeholde kommunens eksisterende bygningsmasse selvom dette måske var mere tiltrængt.Og der er ingen tvivl om, at det er en ikke uvæsentlig forklaring på, at så mange offentlige bygninger har så stort et efterslæb på vedligeholdensen.

1
3. august 2011 kl. 22:38

Og hvad er så værdien af frisk luft, i forhold til hvad det koster?