DTU og privat firma går sammen om unikt testcenter for solceller

Illustration: European Energy

En af de største, hjemlige aktører på solcellefronten, virksomheden European Energy, har etableret et unikt solcelle-testcenter i samarbejde med DTU på DTU Campus Risø.

Det nye testcenter skal gøre European Energy og Danmarks Tekniske Universitet klogere på potentialet i næste generation af udstyr til at høste energi fra solen.

Læs også: Priserne dykker, og effektiviteten stiger: Solcellerne kommer i 2025

European Energy har betalt for opførslen af centret på DTU Risø Campus' grund, og selskabet har samtidig valgt at finansiere flere forskningsprojekter med udgangspunkt i det nye testcenter.

Adm. direktør i European Energy Knud Erik Andersen ser centret som et fint eksempel på, hvordan erhvervsliv og universiteter kan arbejde sammen, så alle får et udbytte af samarbejdet:

»European Energy får mulighed for at samle præcise data, som vi kan bruge i forbindelse med vores byggerier over hele verden, mens forskerne får adgang til en solcellepark med det nyeste isenkram, beliggende i deres egen baghave,« siger han i en pressemeddelelse fra selskabet.

Testanlægget består af et solcelleanlæg på en halv MW og ligger smukt på DTU Risø Campus. Illustration: Peter B. Poulsen

Læs også: Kritikere: Bred energiaftale svigter solcellerne

Skal teste tracker-systemer

Testcenteret, hvis solcelleanlæg har en effekt på en halv MW, er ifølge European Energy det eneste af sin type i Europa.

Centret skal i de kommende år teste bi-facielle solpaneler og forskelige former for trackere.

Bi-facielle solpaneler kan optage energi på begge sider af panelerne, mens forskellige tracker-systemer gør, at panelerne følger solen dagen igennem.

Læs også: Suntracker dækker snildt hele husstandens elforbrug

Senioringeniør Jan Vedde fra European Energy forklarer, at ligesom solcellepaneler er også trackers faldet i pris og således gør det realistisk at anvende dem også på solcelleanlæg i Danmark:

»Trackers giver en mere flad produktionsprofil for solcellestrøm hen over dagen. Med testanlægget her kan vi fastlægge præcis hvor meget elproduktionen øges,« forklarer han.

Brug for flere solcelleeksperter

Testcenteret, som European Energy har investeret fire mio. kroner i, er nu bygget færdigt. Lige nu foretages de endelige justeringer, inden man kan starte på forskningsprojekterne.

Også rektor for DTU Anders Overgaard Bjarklev ser frem til samarbejdet med European Energy.

Han peger på, at der mere end nogensinde er brug for, at forskere og virksomheder arbejder sammen, så de kan løse verdens udfordringer på energiområdet:

Læs også: Øget optag på DTU: Spritny uddannelse i kunstig intelligens får flere pladser

»På DTU kan vi mærke den stigende efterspørgsel efter forskning og kompetencer inden for solenergi. Det er bl.a. en af grundene til, at vi netop har lanceret Danmarks første studielinje i solenergi,« siger han.

Han tilføjer, at testcentret på DTU Risø Campus giver endnu bedre muligheder for at forske på området og uddanne ingeniører, som har den nyeste viden og dermed kan opfylde erhvervslivets behov.

Læs også: Minister afviser solcellebranchens kritik: Vindmøllefabrikanternes behov var vigtigere

Centeret åbnes officielt den 12. oktober af energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er godt nok mange solceller til at lave forsøg og målinger på. Mange af resultaterne kunne med stor sikkerhed laves i et regneark sammen med en måling af solindfaldet.

 • 3
 • 2

Burde være nok til at teste med.

1 fast monteret på en stolpe N/S 1 fast monteret på en stolpe Ø/V

1 på en tracker med en aksel 1 på en tracker med to aksler

4 stk på en stolpe monteret i et kryds med 2 N/S orienteret og 2 Ø/V orienteret.

Resten kan som Svend skriver klares med et regneark.

 • 2
 • 2
 • at de to forrige indlæg ved så meget mere og er så dygtige, at de kan tilsidesætte de fagfolk, som har lavet et kostbart forsøgs- og forskningsprojekt ?

DET forstår jeg ikke (selvom læserne sædvanligvis er alvidende - eller det gælder måske kun den virtuelle Bagside).

Det havde været fair at spørge HVORFOR - men ikke at PÅSTÅ.

 • 3
 • 0

DET forstår jeg ikke (selvom læserne sædvanligvis er alvidende - eller det gælder måske kun den virtuelle Bagside).

Jeg siger ikke jeg er alvidende, men 0,5MW er mange paneler. Det eneste argument for størrelsen jeg kan finde er hvis man vil undersøge skyggeeffekt, og meget store invertere. Ellers kunne man blot have to paneler med en rimelig afstand, eller sågar lave kunstig skygge. Tænk at skulle lave tracking på 0,5MW paneler? Indtil jeg får en bedre forklaring om formålet med forsøget, betragter jeg det som træk af forskningsmidler under et grønt dække. Hvem er European Energy? Lidt ligesom alle forsøgene med at gemme varme eller kulde i vandtanke, faseskiftende materialer og bygningsdele. Det er let at lave modeller for det, og finde ud af hvad de kan energimæssigt. Der kan være personlige og brugerrelaterede forskelle i effekten, men 0,5MW solceller er ikke personlige.

 • 2
 • 1

Jeg siger ikke jeg er alvidende, men 0,5MW er mange paneler. Det eneste argument for størrelsen jeg kan finde er hvis man vil undersøge skyggeeffekt, og meget store invertere. Ellers kunne man blot have to paneler med en rimelig afstand, eller sågar lave kunstig skygge. Tænk at skulle lave tracking på 0,5MW paneler? Indtil jeg får en bedre forklaring om formålet med forsøget, betragter jeg det som træk af forskningsmidler under et grønt dække. Hvem er European Energy?

Svend og Michael, enig; det lugter af snabel i forskningskasse.

,,Centret skal i de kommende år teste bi-facielle solpaneler og forskelige former for trackere.,,

Eneste intresante data der kan frembringes ved 0,5 MW bi-faciale solcelleanlæg, i forhold til et par paneler er, impact af græssende får, ( hvid race er oplagt ). ;o)

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten