DTU opruster inden for røntgenmålinger
Den 2. september bliver det nye 3D Imaging Center på DTU officielt skudt i gang.
Centeret huser Danish Facility for Imaging with X-rays (DANFIX) med foreløbig fem CT-scannere, som kan bruges til nøjagtige og præcise røntgenmålinger af energimaterialer, metaller, byggematerialer, lægemidler, museumsgenstande, industriprodukter osv. - særligt med henblik på højopløselige 3D billeder af de indre strukturer.
Centeret er flyttet ind i en af de nye bygninger på DTU's campus i Lyngby - den fem etagers høje bygning 310, som bryder markant med de ellers lave bygninger, som stammer fra 1960'erne og 1970'erne.
De fleste instrumenter er placeret i kælderen under bygningen, som man kommer ned til ad en lys og åben trappe, som virker mere indbydende, end det er tilfældet i de gamle DTU-bygninger, hvor kælderadgangen er mere dunkel og trist.
Laboratorierne udgør 950 kvadratmeter. De kan huse op til 10 CT-scannere i fremtiden, så der er endnu god plads i lokalerne. Den samlede instrumentpark har en værdi på 54 mio. kr.
Instrumenterne skal både bruges af forskere på DTU og andre universiteter, virksomheder, hospitaler og museer. Det er bl.a. med disse, at spin-off firmaet Exruptive, der udvikler nye former for systemer til sikkerhedstjek i lufthavne, afprøver sin teknologi.
Læs også: Dansk firma udvikler intelligent sikkerhedskoncept til verdens lufthavne
I marts i år meddelte firmaet,, at man nu efter flere års udvikling er gået i gang med produktionen af den første sikkerhedsscanner.
Den kan detektere kemikalier, organiske materialer, glas og metaller i håndbagagen. Dermed behøver passagerer ikke at tage computere, toiletartikler eller lignende op af tasken.
Samme metoder som på store anlæg
Målemetoder og målesituationer ved CT-scannerne er stort set de samme, som man benytter på de store røntgenfaciliteter som eksempelvis European Synchrotron Radiation Facility i Grenoble, Frankrig og MAX IV i Lund i Sverige.
»Vi kan faktisk her lave mange af de samme målinger som på disse anlæg,« fortæller professor Henning Friis Poulsen fra DTU Fysik, der er leder af 3D Imaging Centeret.
Der er dog den forskel, at hvor man eksempelvis måske skal bruge en samlet måletid på fire timer til at lave et 3D billede af den indre struktur i et materiale med en opløsning bedre end en mikrometer på udstyret ved DANFIX, så kan det samme gøres på få sekunder ved danske beamlinje DANMAX ved MAX IV i Lund.
Læs også: Dansk beamlinje ved svensk synkrotron er klar til de første brugere
Læs også: Lund indvier verdens mest lysstærke synkrotron på årets længste dag
»Men i mange situationer er det ikke noget problem,« siger Henning Friis Poulsen.
I andre situationer er det dog ønskeligt eller ligefrem et krav at have adgang til kraftigere røntgenstråling, så 3D Imaging Centeret fungerer også som kontaktled til de store internationale faciliteter for andre forskere og industrivirksomheder.
Inspiration fra Manchester
Henning Friis Poulsen fortæller, at inspirationen til at etablere centret kommer fra Manchester, hvor man har et lignende center, som virker som bindeled til den britiske synkrotron Diamond i Oxford.
»Sammen med Manchester bliver vi de to førende af den slags centre i verden, siger Henning Friis Poulsen.
Han er i øvrigt ikke kun administrativ leder af 3D Imaging Centeret. Han bruger også selv udstyret sammen med sine studerende og post.docs..
Sidste år modtog Henning Friis Poulsen en stor forskningsbevilling på 19 mio. kr. i form af en af de eftertragtede Advanced Grants fra European Research Council (ERC) til undersøgelse af hårde materiale. Det skal gøre det muligt bedre at kunne forudsige styrken og forarbejdningsmulighederne af metaller ud fra deres indre struktur.
Det var anden gang, han fik en sådan bevilling - i øvrigt som den første forsker på DTU og den kun anden danske forsker.
Neutronstråling
3D Imaging Centeret står også i spidsen for SOLID, som er et såkaldt fyrtårnsprojekt for European Spallation Source, som bygges i Lund i Skåne. Danmark er værtsland for ESS sammen med Sverige.
Læs også: Tre fyrtårne skal lede til nyt svensk neutronstrålingsanlæg
ESS er en neutronkilde og bliver på en lang række parametre den allerbedste af sin slags i verden, når den står færdig midt i 2020’erne.
SOLID har fokus på undersøgelse af hårde krystallinske materialer - hvad enten de indgår i batterier, knogler eller andre emner.
Både DANFIX og SOLID er allerede i gang, og internt har man afholdt kick-off-møder. Den officielle indvielse af disse sammen med 3D Imaging Centeret var i øvrigt oprindeligt planlagt til sidste år, men måtte udskydes på grund af pandemien.
Det er først nu, man for alvor er ved at komme helt op i omdrejninger - og det markeres ved den officielle indvielse.
