DTU: Også de nye phthalater kan ødelægge mænds sæd
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

DTU: Også de nye phthalater kan ødelægge mænds sæd

Også nogle af de nye stoffer, som blødgør PVC-plast, kan skade sædkvaliteten og leveren. Det fastslår forskere på DTU.

Miljøminister Ida Auken (SF) har bebudet et forbud mod fire phthalater, herunder Diethylhexyl phthalat (DEHP), som tidligere var verdens mest udbredte plastblødgører. DEHP er hormonforstyrrende i rotteforsøg og derfor mistænkt for at være en medvirkende årsag til bl.a. lav sædkvalitet.

Læs også: Danmark forbyder phthalater

DEHP er imidlertid allerede på vej mod udfasning, og andre phthalater udgør nu hovedparten af de næsten seks millioner ton, som ifølge plastindustriens egne organisationer produceres globalt hvert år.

Et af de mest udbredte alternativer, Diisononyl phthalat (DINP), er blevet testet på DTU's forsøgsrotter.

»Her har vi også set en effekt på sædkvalitet, ligesom det er kendt, at DINP har leverskadelige effekter. Men det er mindre potent end de fire phthalater, som bliver omfattet af forbuddet. Der skal altså højere doser til, før vi ser skadelige effekter på reproduktionssystemet, men ikke nødvendigvis på leveren,« siger seniorforsker Julie Boberg.

Til gengæld er de nye blødgørere langt fra så godt undersøgt som dem, der nu forsvinder fra plasten.

»Mange af dem ved vi ikke så meget om,« siger Julie Boberg.

Læs også: Industrien: Dansk phthalat-forbud får ingen betydning

Det er naturligvis positivt, mener hun, at erstatte de mest potente phthalater med mindre potente, hvad angår de hormonforstyrrende effekter. Seniorforskeren afviser dog at svare på Ingeniørens spørgsmål om, hvor meget bedre de nye stoffer er end de gamle på en skala fra et til ti.

»Hvis for eksempel den totale udsættelse for stofferne stiger, så kan vi være lige vidt, selv om de nye phthalater er mindre potente,« siger Julie Boberg.

Hun peger desuden på, at cocktaileffekten, altså kombinationen af alle kemiske påvirkninger, kan være afgørende for, om der sker skade på mennesker eller ej.

»Det er ikke nødvendigvis phthalaterne i sig selv, men den samlede udsættelse for en række stoffer med tilsvarende virkning på hormonsystemet, der giver en effekt. Så er det ikke tilstrækkeligt at fjerne én stofgruppe,« vurderer Julie Boberg.

Det Økologiske Råd mener, at det danske forbud burde gå endnu længere og også omfatte flere af de andre phthalater, herunder DINP. Det bliver nemlig brugt i vinylgulve og er i forvejen forbudt i legetøj.

Læs også: Spædbørn optager hormonforstyrrende stoffer fra vinylgulve

Små børn kravler på gulvet og kan optage de farlige stoffer med husstøvet, påpeger miljøorganisationen i en pressemeddelelse. Netop støv er den væsentligste årsag til at skaffe sig af med phthalater i alle typer af plast.

Phthalaterne bliver udskilt fra plasten, men har svært ved at blive optaget gennem huden. Til gengæld bindes det til støvet.

Det er ifølge Julie Boberg ikke den største bekymring for voksne. For småbørn, der kravler rundt på gulvet, er situationen en anden. De kan have et væsentligt phthalat-indtag fra støv, påpeger hun. Desuden er børn mere sårbare over for hormonelle påvirkninger end voksne.

Læs også: Det kræver hundredevis af forsøg at udfase phthalater

Tidligere var fødevarer den største enkeltkilde til phthalater. Den er formentlig reduceret på grund af strammere krav til emballagen, oplyser Julie Boberg.

Blødgjort plast findes i tusindvis af forskellige produkter i alt fra elektriske installationer til badebassiner.

Det danske forbud mod DEHP og tre andre af de gamle phthalater skal ifølge en pressemeddelelse fra Ida Auken være klar til efteråret.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvad med det "famøse" Grindsted produkt(Soft-N-Safe). Kan det ikke bruges som et generelt alternativ? Eller er det for dyrt...

 • 0
 • 0

Al plast bør forbydes som emballage eller dele fødevarer.
Man har tidligere klares sig fint med papir og glas, efter noget til kan man sagtens gøre det igen.

 • 0
 • 0

Flammehaemmere foraarsager hjerne-, hormonskader og kraeft. Kineserne mener vi bliver syge fordi, vi bliver for varme. Flammehaemmere virker ved, at forhindre antaendelse. I et levende individ kan man forestille sig, at medvirker til at kunne udsaette el. forhoeje temperaturen, altsaa forskubbe den nat. temp.balance. Dette kan man forestille sig skaber ubalance andre steder.

Der er sikkert meget at hente ved, at laere hvordan at forholde sig korrekt til stimuli omkring os.

Vi har efterhaanden bevaeget os saa meget vaek fra den naturlige agtpaagivenhed/reaktiv forholdelse til stimuli, at vi ender som de sygdomsfrie svinebesaetninger, ude af stand til at varetage nat. forholdese til den nat. verdens stimuli. Hvis vi kan genlaere at forholde os til at vaere bevidste vs. pleje vore luxuspraeferentaere likes og dislikes, saa tror jeg mange problemer kunne undgaaes.

 • 0
 • 0

Det er vel mere korrekt at anvende tilgang i ovenstaaende om, at det er ved korrekt forholdelse, via, ikke intellektuel-, men istedet kropslig forstaaelse af de stimuli man saettes i beroering med, at man kunne taenkes at kunne forholde sig tilpas til, at kunne imoedegaa problemer foer/naar de opstaar?!

 • 0
 • 0