Mens energipolitikerne forventes snart at beslutte sig for et ja eller et nej til en ny gasledning til Lolland, så peger nye oplysninger og tal fra DTU og Klimarådet på, at en elektrificering af industriens energiforbrug er teknisk mulig og samfundsøkonomisk mest fornuftigt– også når det gælder højtemperatur-processer som på sukkerfabrikkerne.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Investering i brintgasnet til Lolland Falster vil være nødvendig for VE sæsonlagring for GW solcelleparker om få år?
EU og især Tyskland satser på brint og brint gasnet fra Nordsøen til Sahara for udveksling af energi. Brint rørnet med diameter 0,9m kan transportere 10GW, hvor højspænding 2x 400kV kan tranportere 4GW og elkabler i jorden under 1GW
Solceller i DK har en en kapacitet på ca 10%. (Kun 2 - 3 timer/dag i gennemsnit)
Hvis fornuftig økonomi kræves enten øjeblikkelig elnet forbrug af strøm fra solcelleparker eller brint lagring af energi med elektrolyseanlæg og adgang til naturgas/brintnet og sæsonlagring i saltkaverner. Se links
https://usercontent.one/wp/www.everfuel.com/wp-content/uploads/2020/12/201218-Release.pdf
https://usercontent.one/wp/www.everfuel.com/wp-content/uploads/2020/12/Everfuel301220.pdf
Brint kan igen omsættes til elnet strøm med kraftværk gasturbiner opgraderet til 100% brint.
Technical Potential of Salt Caverns for Hydrogen Storage in Europe
https://www.sintef.no/globalassets/project/hyper/presentations-day-2/day2_1125_caglayan_fjg.pdf
EU har lavet en rapport om energilagring for fremtidig sikker elnet i Europa
Study on energy storage - Contribution to the security og the electricity supply in Europe. March 2020. See link
Side 46 Figur 27 Beskrivelse af PTX model i studiet. Side 47 Installeret kapacitet 2030
Side 48-51 viser flukturerende produktion vind/solceller/vandkraft/batterier/A-kraft
Side 52-58 viser installeret produktion kapacitet 2030/2050 med elektrolyse/PtX andel
Forklaringen er, at biogas er væsentligt dyrere end fossil naturgas – også rent samfundsøkonomisk. En biogasløsning vil således koste 420 mio. kroner og en elektrificering 330 mio. kroner med en tidshorisont frem mod 2040.
Det er klart (som kommenter #1 også påpeger), at den eltrificerede løsning bør vælges. Rart at se at også "Sletten" er nået frem til det (de hang jo lidt i bremsen m.h.t. IC4, hvor vi måtte vente et par år på DB-Mindens rapport;), men inden vi hæver armene til krampegræsen, er det værd at huske på at politikerne kan nå frem til et andet resultat.
Nogle her har ment, at gasledningen på sigt også kan bruges til brint; mon de er kommet på andre tanker nu?
Det være fuldstændig forkert at bygge en ny gasledning efter Folketingets beslutning om at Danmark skal afskaffe brug af forsile brændsler senest i 2050. I den forbindelse mener jeg, at det ikke er væsentligt om ledningen transportere biogas eller naturgas.
Hver gang vi omdanner en energiform til en anden så er der store tab. Det gælder også ved omdannelse af biomasse til biogas. Og også ved omdannelse af vindenergi til vindmøllestrøm. Men det forekommer mig, at vi har haft en del problemer omkring brugen a biomasse både lokalt og på landsbasis.
Når der tilmed er en samfundsøkonomisk fordel ved elektrificering, så er det selvfølgelig den vej Danmark skal gå. Det vil også være en udstilling for resten af verden om, at også procesindustrien kan elektrificeres på en samfundsøkonomisk forsvarlig måde.