DTU og Aarhus får nye laserlaboratorier i verdensklasse

7. januar 2014 kl. 05:162
Millioninvestering i avanceret udstyr på Aarhus Universitet og DTU skal sikre danske laserforskere førerposition og skabe nye arbejdspladser i industrien.
Artiklen er ældre end 30 dage

Dansk forskning inden for laser og optik får et afgørende løft med en bevilling på 20,3 mio. kr., der skal gå til at etablere to nye laserlaboratorier ved hhv. Aarhus Universitet og DTU. Laboratorierne bliver stillet til rådighed for laserforskere fra alle universiteter og virksomheder.

»Lasere og optisk teknologi er et godt udgangspunkt for innovation og jobskabelse. Jeg håber, at mange nye studerende vil få blik for potentialet på området, når vi nu får faciliteter i verdensklasse,« siger uddannelsesminister Morten Østergaard (R).

Millionbeløbet, der er bevilget fra forskningsinfrastrukturpuljen under Uddannelsesministeriet, suppleres med penge fra universiteterne selv. Dermed får det nye projekt, Danlase, et samlet budget på 41,3 mio. kr.

Aarhus Universitet er allerede godt i gang med at indrette 400 kvadratmeter topmoderne laboratorier. På DTU skal der opbygges nye laboratorier i forbindelse med nybyggeri til DTU Fotonik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det overordnede tema er pulserede lasere.

På DTU skal opbygges laserfaciliteter, som dækker det infrarøde områder og det fjerne infrarøde eller terahertz-området samt en facilitet med meget høj opløsning til optisk kohærens tomografi, der er af interesse for medikoteknik.

På Aarhus Universitet vil der bl.a. blive installeret et optisk superresolutions-mikroskop.

Dansk forskning inden for laser og optik er på mange områder i verdenseliten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Men forskningen har i stort omfang været spredt ud på mange enkeltgrupper. For at vi også i fremtiden kan klare os i den internationale konkurrence, er vi nødt til at stå sammen, så vi kan anskaffe og udnytte det dyre udstyr optimalt,« siger professor Søren Rud Keiding fra Aarhus Universitet, der står i spidsen for Danlase-konsortiet.

»Lasere og optik er et af de områder, hvor der er kortest afstand fra forskningen i universitetslaboratorierne til anvendelsen i virksomhederne. For at kunne uddanne nye kandidater, som erhvervslivet efterspørger, skal vi have opdateret vores udstyr,« forklarer han.

Investeringen skal desuden ses i lyset af, at der inden for EU sker en stor satsning på fælles centre med nye avancerede lasere.

»Hvis danske forskere skal opnå fordelene ved at indgå i disse centre, skal vi også kunne bidrage med egne faciliteter,« tilføjer Søren Keiding.

Blandt de eksterne brugere af Danlase vil bl.a. være Grundfos (overfladebehandling), Lego (karakterisering af materialer og studier af dynamiske processer i polymerer), NKT Photonics (karakterisering og udvikling af højeffekt fiberlasere), OFS-Fitel Denmark (undersøgelse af optiske fibre) og Kræftens Bekæmpelse (karakterisering og dynamiske undersøgelser af celler).

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
Videnskabsredaktør -
7. januar 2014 kl. 17:07
Videnskabsredaktør

Jo, TFL var gode til halvlederlasere til optisk kommunikation. De nye lasercentre har noget bredere anvendelser.

Heldigvis blev TFL-ekspertisen videreført delvist i andre firmaer og på DTU, men det var da et tab, da TFL lukkede. Måske nogle af de tidligere TFL-medarbejdere læser med - og kan give en kommentar?

1
7. januar 2014 kl. 13:45

var laserforskning ikke det som Teleteknisk Forsknings Laboratorium var verdebsmestre i, og som staten slagtede i forbindelse med salget af landets teleinfrastruktur ?