DTU mister det veterinære beredskab

Opdateret 28. juni 2017 klokken 13:30 med citater fra prorektor på DTU Rasmus Larsen.

Siden 2007 har DTU Veterinærinstituttet taget sig af det veterinære beredskab og holdt øje med risikoen for smittefarlige husdyrsygdomme som mund- og klovsyge, fugleinfluenza og afrikansk svinepest, der ud over at ramme dyrene kan være fatale for landbrugets og Danmarks økonomi, ligesom nogle sygdomme kan smitte mennesker.

Men fra 2020 overgår opgaven til Københavns Universitet og Statens Serum Institut, SSI, der sammen har budt ind på opgaven i forbindelse med en såkaldt konkurrenceudsættelse fra Fødevarestyrelsen.

Læs også: Kaos på DTU: Byggestop risikerer at koste universitetet dets veterinærberedskab

Fødevarestyrelsen har gennem flere år diskuteret med DTU om betalingen for beredskabet, som DTU mener, er for dårlig betalt i forhold til opgaveløsningen – 92 millioner kroner årligt og med et effektivitetskrav på to procent årligt.

Sidste sommer besluttede Miljø- og Fødevareministeriet så konkurrenceudsættelsen af opgaven for at se, hvordan andre forskningsinstitutioner ville løse opgaven.

Styrelsen indbød specifikt Københavns Universitet og Statens Serum Institut som underleverandør til sammen at give et bud på opgaven. Og nu har styrelsen meddelt, at opgaven skifter adresse fra DTU til den nye konstellation. Blandt andet ud fra et 'one health-perspektiv', hvor man betragter beredskabet ud fra det komplekse samspil mellem dyr, fødevarer, mennesker og miljø.

Ifølge pressemeddelelsen fremgår det af det valgte tilbud, at 'SSI's deltagelse kræver Finansministeriets tilslutning. Tildelingen af opgaven er derfor betinget af Finansministeriets tilslutning til SSI's deltagelse.'

Læs også: Seruminstituttet jubler: Ny aftale har sikret vores fremtid

Fødevarestyrelsen forventer, at der kommer en afklaring af det seneste midt i september.

DTU: Ærgerligt at miste beredskabet

Prorektor på DTU Rasmus Larsen siger til Ingeniøren, at det er ærgerligt, for universitetet ville gerne have beholdt det veterinære beredskab.

Læs også: Efter DTU’s byggekaos: Dyrlægerne er bekymrede over veterinærberedskabet

Men det kom sådan set ikke som nogen stor overraskelse for DTU, for universitetet havde taget et forbehold i sit tilbud, fordi en større byggesag ikke var faldet på plads.

DTU ville oprindeligt flytte avancerede staldlaboratorier fra øen Lindholm i Stege Bugt, fordi de var for dyre i drift og utidssvarende. Men flytningen til nyt byggeri på DTU blev droppet 30. maj i år, fordi selve byggeriet blev 200 millioner kroner for dyrt.

»Så det var nok forventeligt, at opgaven gik til Københavns Universitet, når vi nu havde meddelt, at økonomien ikke hænger sammen med det ambitionsniveau, som vi havde for at løse opgaven,« siger Rasmus Larsen.

Håber at aftale en god overdragelse

Han håber, at DTU og Københavns Universitet/SSI sammen med Fødevarestyrelsen kan lave en løsning i forhold til overdragelsen, så DTU både kan opretholde den faglige ekspertise frem til udgangen af 2019, og så den anden universitetskonstellation kan opbygge sin ekspertise.

»Foreløbigt har vi beredskabopgaven frem til udgangen af 2019, og det vil sige, at vi går ind i en periode, hvor vi skal opretholde det veterinære beredskab og sideløbende se på, hvilke dele af aktiviteterne, som vi må sige farvel til, og hvilke dele der skal fortsætte,« siger Rasmus Larsen.

»Samtidig er det min forventning, at Københavns Universitet og SSI har behov for at opbygge deres kapacitet. Set fra vores synspunkt kunne det være en fordel for alle parter at få en aftale omkring de her ting. Og det er klar, at vi må forvente, at der vil være medarbejdere, der vil overveje deres situation og kigge andre steder hen, når de kan se, at opgaven fremover ikke ligger på DTU, siger han.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det bliver spændende at se hvad der sker med Lindholm.

Det kommer vel også til at koste DTU en del hvis det skal lukkes helt ned?

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten