I Tyskland slår flere eksperter til lyd for, at tyskerne bør spare mindre på vandet af hensyn til landets kloaksystemer. Også i Danmark kan der være situationer, hvor vandbesparende tiltag ikke nødvendigvis er en god idé.
Læs også: Tyske eksperter: Idioti at spare på vandet
Det interne kloaksystem i en etageejendom har typisk rør med forholdsvis lidt fald og er dermed ikke nødvendigvis dimensioneret til vandbesparende teknikker. Det kan nemlig bevirke, at vandgennemstrømningen bliver for lille, og så kan kloaksystemet stoppe til, påpeger lektor ved Institut for Vand og Miljøteknologi, DTU Miljø, Karsten Arnbjerg-Nielsen.
»Det kloaksystem kan godt få driftsproblemer, og derfor skal man som boligselskab overveje, hvorvidt det kan betale sig at udbygge kloaksystemet eller installere vandbesparende toiletter eller vandbesparende brusehoveder. Det er ikke altid en god idé,« siger han.
Generelt mener Karsten Arnbjerg-Nielsen dog, det er bedst at spare på vandet, og dermed er han altså ikke enig med de tyske eksperter, der slår til lyd for, at de vandbesparende tendenser kan være en dårlig forretning set i forhold til kloakdriften.
»Overordnet set er fordelene større end ulemperne ved at mindske vandforbruget. Der er nogle bestemte steder i kloaksystemet, hvor der er behov for mere vand, end der er. Så sender man en skyllevogn ud en gang imellem og skyller det igennem, hvis ikke det har regnet et stykke tid. Men folk kan jo ikke selv se, hvor det er henne, og langt de fleste steder er det ikke noget problem,« siger han.
Karsten Arnbjerg-Nielsen fortæller, at regnvandskloakkerne i Danmark kun er dimensioneret til at blive brugt fuldt ud mindre end 1 pct. af tiden, og at det er i tørvejr, at der opstår problemer med tilstopning på grund af vandbesparelser. Men selvom kloakproblemerne melder sig, når vandgennemstrømingen er lille, så mener DTU-lektoren alligevel, det ikke giver mening at lade drikkevandet fosse ud af hanen.
»Du har friheden til at vælge, om det skal være drikkevand, eller om du bruger søvand eller regnvand til at lave skylleproceduren med. Så jeg mener ikke, man skal lade være med at spare på vandet, bare fordi det nogle steder giver driftsproblemer i kloaksystemet. Så må man bygge kloaksystemet om eller leve med mindre driftsproblemer, det er den rigtige vej frem,« siger Karsten Arnbjerg-Nielsen.
100 liter om dagen
Så længe borgernes vandforbrug ikke kommer under 100 liter om dagen, får kloaksystemet ikke nævneværdige problemer, fortæller Karsten Arnbjerg-Nielsen. Ing.dk kunne tidligere i dag fortælle, at vandforbruget pr. dansker er ca. 110 liter om dagen.
»Jeg har ikke set ordentlige analyser af, hvad der bedst kan betale sig, men hvis du ser på by-niveau, så giver det ikke nogen problemer ved omkring 100 liter pr. person per dag. Hvis du kommer under det, så er det klart, at så får man problemer. Så skal man retrofitte i store dele af det eksisterende boligbyggeri, men man kan jo sagtens indrette sit system efter det,« siger han.
Så selvom Karsten Arnbjerg-Nielsen altså ikke er tilhænger af at lade vandet fosse ud af hanerne for kloaknettets skyld, er det alligevel et aspekt, man bør holde sig for øje, mener han:
»Men selvfølgelig skal man have det med i overvejelserne. Der går ressourcer til at ombygge kloaksystemer, men man skal bare huske, at der så sandelig også går ressourcer til at rense vandet, inden det bliver til drikkevand. Der går også nogle ressourcer til at transportere det rundt i byen. Og også i afledningsenden. Der går ressourcer til at få det flyttet og pumpet, og der går ressourcer til at få det renset,« slutter Karsten Arnbjerg-Nielsen.
