DTU-lektor trukket ind i Tvind retssag
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

DTU-lektor trukket ind i Tvind retssag

Lektor Arne Wangel fra Institut for Produktion og Ledelse på DTU optræder på den liste over 38 danske ekspertvidner, som forsvarsadvokat Robert L. Shapiro vil føre i retten i Los Angeles for at forhindre udlevering til Danmark af sin klient Mogens Amdi Pedersen, Tvinds stifter og ubestridte leder.

Den 22 oktober i fjor gav Arne Wangel en ekspertvurdering af et Tvind-projekt vedrørende demonstration af bæredygtig skovhugst i regnskoven i Malaysia. Arne Wangel har i 20 år fulgt den økonomiske, sociale og politiske udvikling i landet og været på længerevarende feltophold i landet.

Derfor henvendte Mikael Norling, medlem af lærergruppen i Tvind og leder af Tvinds amerikanske aktiviteter, sig til Arne Wangel.

»Der var meget polemik om Tvind-sagen på det tidspunkt, så jeg var godt klar over, at min vurdering skulle bruges i den sammenhæng. Det var ikke nogen større opgave, og jeg fik ingen penge for det. Jeg har ingen specielle sympatier for Tvind, men jeg mener, at vi har en forpligtigelse som eksperter til at stille vores viden til rådighed, og så må sagen gå sin gang« forklarer Arne Wangel.

I sidste uge fik Arne Wangel så at vide, at hans udtalelse vil indgå i materialet fra Robert L. Shapiro. Sagen handler om, at Tvinds omstridte humanitære fond bevilgede penge til projektet i Malaysia. Tvind fik imidlertid ikke nogen licens til at gennemføre projektet, hvilket ikke kom som nogen overraskelse for Arne Wangel.

I Malaysia gives licenser til skovhugst som gaver til politiske venner. Det er et korrumperet system baseret på vennetjenester, og hvis man ikke kan tilbyde politiske eller andre former for modydelser til den dominerende elite vil man stå svagt eller være udelukket fra en licens, konkluderede Arne Wangel i sin udtalelse.

»Det var derfor ikke mærkeligt, at projektet ikke kunne gennemføres, fordi Tvind-fonden ikke er en del af det interne spil i Malaysia,« siger han.

Arne Wangels vurdering føjede sig til en analyse af den rent skovbrugs- og resourcemæssige værdi af Tvinds projekt, som blev udført af Morten Knudsen, pensioneret professor og tidligere direktør for Teknologisk Institut.

Morten Knudsen er ligeledes på Shapiros vidneliste. Shapiro og Mogens Amdi Pedersen kan bruge Arne Wangel og Morten Knudsens vurderinger til at understøtte, at skovprojektet levede op til den humanitære fonds miljøformål, samt at Tvind blev tvunget til at opgive skov-projektet i Malaysia.

Samtidig kritiserede Arne Wangel i sin skriftlige vurdering, at Tvind-fonden ikke på forhånd havde taget tilstrækkelig højde for de ringe udsigter til at få licensen. Systemet med vennetjenester i forbindelse med tildeling af licenser er velkendt, og har været fremført af kritiske forskere i Malaysia.

Derfor burde Tvind formentlig have vurderet risikoen som højere, anfører Arne Wangel.

Udleveringssagen mod Mogens Amdi Pedersen begynder 19 august. Han er sammen med seks andre Tvind-topfolk sigtet for skatte- og mandatsvig for 75 millioner kroner i forbindelse med netop den humanitære fond. Tvind anklages for at bruge fondens skattebegunstigede midler til kommercielle formål.

Arne Wangel forventer ikke at skulle føres som vidne i retten i Los Angeles. Han mener, at det skriftlige materiale i sig selv må være nok. Foreløbig har han udbedt sig den engelske oversættelse af sin udtalelse, så han kan sikre, at den svarer til den originale.