Bortset fra biler, er den japanske bilproducent Toyota, som netop har tilbagekaldt et større antal biler som følge af mulige fejl, kendt som ophavsvirksomhed til produktionsprincipperne i lean-tankegangen.
Den går blandt andet ud på at fokusere på at begrænse ressourceforbruget i forbindelse med produktionen. Men ud over at effektivisere kan lean kan også påvirke kvaliteten af en virksomheds produkter, vurderer lektor ved DTU Management Engineering Peter Jacobsen.
»I det øjeblik du laver en lean-løsning, så skærer du jo ind til benet. Det vil sige, der meget let kan komme til at ske nogle smuttere. I og med, at man skærer, så kan der altså opstå fejl,« siger han
Toyota har netop meldt ud, at virksomheden tilbagekalder 2,77 millioner biler på verdensplan som følge af henholdsvis risiko for slør i rattet og mulige problemer med spolen ved en vandpumpe. Og for omkring en måned siden var det mulige problemer med elektriske ruder i visse køretøjer, som fik Toyota til at tilbagekalde millioner af biler.
Peter Jacobsen understreger, at han kun kan udtale sig generelt og ikke i forhold til de konkrete tilbagekaldelser fra Toyota, som han ikke kender de nærmere årsager til. Men set i et generelt lys fortæller han, at hvis mandskabet i eksempelvis en konstruktionsafdeling bliver skåret kraftigt ned, så kan det gå ud over det ressourcemæssige råderum i en sådan grad, at tingene ikke længere bliver kontrolleret en ekstra gang.
»Så er der jo åbnet op for, at der kan ske en fejl,« siger Peter Jacobsen.
Han nævner et konkret eksempel, hvor han og et hold studerende var på besøge hos en virksomhed, da lean var i sin vorden:
»Fabrikschefen fortalte, at det lavede nogle besparelser på virksomhedens mandskab. Og det var godt set i virksomhedens favør, men råderummet var væk. Så hvis tingene brænder på, så er der ikke råderum til at flytte rundt på folk,« siger Peter Jacobsen.
Pressechef ved Toyota i Danmark Anders Tystrup bekræfter i en mail, at Toyota stadig anvender lean, men han afviser, at det skulle gå ud over kvaliteten i virksomhedens produktion:
'Vi ser ingen direkte sammenhæng fra dette og over til kvalitetskontrollen. Kvalitetskontrollen af komponenter foregår på et tidligere tidspunkt og i en helt selvstændig proces,' skriver han.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Inderscience Publishers. (2015, September 24). Lean and safe industry: Embedding safety into the lean philosophy. ScienceDaily:https://www.sciencedaily.com/releases/2015/09/150924184950.htmCitat: "... Lean manufacturing involves minimizing expenses by attempting to eradicate waste, waste of materials, energy, and human resources. []But, if lean efforts are at the cost of safety then that is a bad thing for any company, research emphasizes...."
.25. aug 2015, Billige materialer giver skjulte svagheder i nye elevatorer. Arbejdet med byggeri skal hele tiden optimeres. Ved nyere elevatorer gøres det med billigere materialer. Men skaderne kommer hurtigt. Elektronik fejler og dørophæng bøjer. Største problem er dog tynde bæretove, der udgør en skjult risiko for nedbrud.https://ing.dk/artikel/billige-materialer-giver-skjulte-svagheder-i-nye-elevatorer-178188
Så længe der er bilfabrikker der er "dumme nok" til at sælge biler med 5 stjernet rustbeskyttelse så køber jeg af dem.
siger Thomas, og der er vel mere mening i det, end han tror, for han er en af få danskere i et umuligt klima, der stiller dette ellers meget fornuftige krav.
Min forhenværende Carina holdt i øvrigt fint i 10 år uden ekstra anti-rustbehandling. En stram TPS eller lean-styring går bl.a. ud på ikke at gøre tingene bedre end nødvendigt. Det gider kunderne ikke betale for, eller som vi siger, det skaber ikke værdi for dem.
Jeg er personligt ligeglad med om man kaldet det "lean" eller "bean counting". Resultatet taler for sig selv. Se f.eks. her:
https://www.vibilagare.se/test/rost?make=446&model=
Få Toyota modeller får mere end 2 stjerner ud af fem for rustbeskyttelse.
Så længe der er bilfabrikker der er "dumme nok" til at sælge biler med 5 stjernet rustbeskyttelse så køber jeg af dem.
skriver Lars Jørgensen helt spekulativt, men hvis han kendte noget til produktionen ville han vide, at TPS selvfølgelig ikke kun bekymrer sig om hvad der foregår på Toyota-fabrikkerne. Kvalitetssystemet er udstrakt til enhver lille underleverandør (som ikke er så lille endda).Toyota kan have fået en dårlig del ind fra en leverandør, hvor fejlen først viser sig efter 4 måneder.
Med de seneste "fejl" er det lige før jeg tror det er en bevidst strategi, for at vise hvor meget man bekymrer sig om kunderne. Der har ikke været nogen tilfælde, hvor svagheden i forbindelse med de nævnte stråler i styretøjskomponenten har vist sig. Ej heller vandpumpen i Prius-modellerne.
Med den meget lave fejlprocent, der er på bilerne, synes man måske heller ikke at man har nok direkte kontakt med kunderne.
Men ikke TPS. Den helt karikerede model han og hans studerende har været præsenteret for en gang, synes ikke at have meget med Toyota Production System eller "rigtig" lean at gøre.
Tvært imod er det Toyota gør helt efter bogen: Producerer biler af højeste kvalitet med et fast blik på kundernes behov. Og når det en sjælden gang svipser, viser de at de tager ansvar, og kunderne elsker dem.
Kun de lidt fjollede BMW-ejere er i den sidste undersøgelse lidt gladere for deres biler. I rigtige kvalitetsundersøgelser, som ser på antal fejl efter tre år (TÜV) ligger Toyota stadig foran.
Peter Jacobsens ukvalificerede opfattelse hænger desværre nok sammen med en generel misforståelse, som den med at skære ned på personalet, som pågældende fabrikschef udtrykker, og som mange "lean"-konsulenter også er sluppet afsted med.
Lean behøver jo ikke at være, alt eller intet, forstået på den måde at man konstant skal spare penge. Man kan jo selv tilpasse modelen til sit firma, uden at der er personer der slår dig i hoved, over at man kan spare 1kr. ved en ændring i produktionen.
Toyota kan have fået en dårlig del ind fra en leverandør, hvor fejlen først viser sig efter 4 måneder.
Det kan være en sending spoler, som er lakeret på en andet måde eller anden lak, som så betyder at lakken skalder af efter 2 års brug. Sådan noget har Toyota jo ikke en chance for at opdage før det er for sent. Det kan være deres egen skyld, men det kan så sandelig også være leverandøren.
Et andet eksempel: En bil motor får hævet service intervallet, på olie skift til 30.000km. Motoren soder så til og går i stykker ved 200.000km, istedet for 400.000km, det opdager man jo også først, når den første motor når 200.000km og da er det for sent.
Jeg har tænkt lidt over den sprogbrug der anvendes. Tilbagekald er i min opfattelse noget der dækker over at produktet, som det ligger i ordet, kaldes tilbage fra markedet pga. overhængende fare for person- eller tingskade. Det at man har fundet en komponent, der kan fejle og bør skiftes på værksted på leverandørens regning, er efter min mening ikke det samme. Det er primært kundepleje, når man blot indkalder produktet til service/reparation. Folk får jo deres bil igen. Men der er selvfølgelig mere sensation i at kalde det tilbagekald!
Peter Jacobsen nævner ikke noget om håndteringen af disse tilbagekaldelser: her har Toyota vist sig kompetent og har altid været det med deres service.
Men det er Lean princippet, som bragte Toyota på verdensmarkedet og indtil for 2-3 år siden gjorde dem til den største bilproducent, som nu også kan være med til at spænde ben for kvaliteten.
Én ting er at komponenterne i Toyota's biler, som i et led i Lean, er standardiseret over en række modeller. Det er naturligt, at hvis en komponent viser sig defekt, så går det igennem mange modeller.
En anden ting: kvalitetskontrol er ikke en værdiskabende proces i Lean og man ligger derfor hos Toyota stor vægt på at gøre tingene rigtigt første gang. Derfor bygges kvalitetskontrollen ind i processerne og den klassiske kvalitetskontrol med stikprøver er enten minimal eller ikke eksisterende. Det betyder: flow er muligt og defekter viser sig i den instans de opstår. Men det betyder også at man stoler på dette system og når der så opstår defekter, at de opstår i større mængder, som vi har set med de seneste tilfælde.
Jeg har stor respekt for Toyota's metoder og på trods af de seneste kvalitetsproblemer, er de i mine øjne stadigvæk langt foran mange andre bilproducenter. Det ser du med Ford's forsøg på TQM og VW's fælles platforme MQB.
Alle bil mærker og bilfrabrikker indkalder biler til generel og forebyggende reparationer, når/og/eller fejlen er grel nok, så de udgør en fare eller lign.
Spørgsmålet er bare hvor de trækker stregen. Det er det økonomiske aspekt kontra ry og rygte, de forskellige fabrikker bruger som vippeskål.
Kunne forestille mig, at mange andre producenter, måske ikke så disse problemer som tilbagetræknings grund?</p>
<p>Ligesom Claus er inde på, så kan det lige så godt være en god ting, at Toyota tager ansvaret for problemerne.
Ja du har ret, fabrikkerne har ikke ment at disse motor havarier som har kostet kunderne i snit langt over 20.000kr at løse har været grund nok til at indkalde bilerne, de har nok indset at en afhjælpning på problemerne vil være en for stor omkostning for dem, hvor Toyota åbenbart har en anden holdning. Nej, vi kører ikke Toyota i denne familie.
Kunne forestille mig, at mange andre producenter, måske ikke så disse problemer som tilbagetræknings grund?
Ligesom Claus er inde på, så kan det lige så godt være en god ting, at Toyota tager ansvaret for problemerne.
Ufatteligt at han kan komme frem til dette resultat.
Hvad så med VW ?
Hvad med deres store problemer med 1.2 TSI og 2.0 DTI motoren, hvor den første har store problemer med knastkæden der bliver slap og derfor har skabt mange motor havarier eller den anden motor og dens problemer med indsprøjtningen og defekt turbo´er i massevis. Alle problemer der er optalt i FDM og motormagasiner. Opel hvor knækkede tandrem som betød ekstra regninger til ejernen på over 20.000kr Ikke en eneste af disse bil modeller er blevet tilbagekaldt for at få problemet løst, hvilket har betyder gigantiske værksteds regninger for kunderne og FDM anbefalede i sidste ende at man ikke købte disse modeller. .
Dejligt at Toyota tager deres kunders investering seriøst og forsøger at løse problemerne når fabrikken opdager det, fremfor en ligegyldighed og trækken på skulderen, se det med til at give virksomheden 112% kundetilfredshed.