DTU kan ikke udelukke flere nedskæringer
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

DTU kan ikke udelukke flere nedskæringer

DTU har muligvis ikke set de sidste konsekvenser af den nye finanslovs nedskæringer på forskningsområdet. Det fortæller koncerndirektør Niels Axel Nielsen i kølvandet på meddelelsen om, at DTU lukker sit institut for transportforskning, DTU Transport.

Læs også: Dansk transportpolitik mister vigtigt forskningsinstitut

DTU's ledelse har peget på Venstre-regeringens besparelser inden for forskning og uddannelse på finansloven for 2016 som den direkte årsag til lukningen af instituttet, idet finansloven halverer midlerne på området. Men også andre forskningsområder i DTU's katalog bliver beskåret, ikke mindst energiforskningsområdet.

Kommer DTU til at gennemføre nedskæringer på andre områder?

»Det kan jeg ikke sige, at vi ikke gør. Vi er på DTU meget afhængige af, om vi får tilstrækkelige forskningsindtægter. Det gør vi oftest gennem bevillinger, altså via konkurrenceudsatte statslige forskningsprogrammer og EU-forskningsprogrammer. Og hvis der er ændringer i prioriteringen af disse bevillinger, så slår det hårdt igennem på forskningsområdet, som vi ser det nu på transportforskningen,« siger Niels Axel Nielsen.

Ingen konkrete planer om institutlukninger

Han peger specifikt på, at også energiforskningen bliver hårdt ramt af finansloven for 2016.

»Og det er klart, at det på energiområdet, hvor der også i finanslovsforslaget er udsigt til nedskæringer, selvfølgelig vil få en afsmittende effekt på nogle af vores energiforskningsområder, hvis nedskæringerne bliver realiseret. Vores tilpasninger af de forskellige arbejdsområder følger vores indtægtsramme, som jo varierer,« siger Niels Axel Nielsen.

Læs også: Finanslov: Her skæres der i forskning og udvikling

Finansloven nedbarberer blandt andet bevillingen til det særlige energiforskningsprogram EUDP fra 385 millioner kroner til 52,7 millioner kroner.

Kan man forestille sig, at I må lukke flere institutter?

»Jeg kan endnu ikke sige, at man kan forestille sig noget bestemt. Der er ikke nogen aktuelle planer om at lukke institutter på andre områder, men på lang sigt sker der jo hele tiden tilpasninger,« siger Niels Axel Nielsen.

Uvished om fyringer

DTU annoncerede lukningen af DTU Transport tirsdag, få timer efter at instituttets ansatte havde fået besked. De ansatte har endnu ikke fået at vide, om lukningen vil medføre afskedigelser, men rektor Anders Overgaard Bjarklev fortalte i går i Ingeniøren, at i hvert fald nogle af instituttets forskere kan fortsætte på andre institutter.

Ligger det fast, at I beholder alle forskerne fra DTU Transport?

»Det ligger ikke fast. Vi står i en situation, hvor vi hele tiden må tilpasse os, så det tør jeg ikke sige noget om på nuværende tidspunkt,« siger koncernchef Niels Axel Nielsen.