DTU til kamp mod frygtet invasiv fisk: Vi skal først og fremmest spise den

Den er en plageånd for fiskeriet, og den er ødelæggende for biodiversiteten. Den sortmundede kutling har de senere år invaderet Danmark i stor stil. Den er gået fra ikkeeksisterende til dominerende art i både Østeuropa og Nordamerika, og nu skal DTU kaste lys over, hvad der skal til for at undgå det samme i Danmark.

I sidste uge samledes fagpersoner fra ti lande på netop DTU for at dele erfaringer om problemet, og ifølge Jane Behrens, der forsker ved Sektion for Havøkologi Oceanografi ved DTU Aqua, er det strengt nødvendigt, at der tages hånd om den invasive kutling.

»Den kan være en trussel mod biodiversiteten, fordi den bliver større og er mere aggressiv end de hjemmehørende kutlinge-arter og fladfisk. Derfor er den bedre til at konkurrere om føde og redepladser. Derudover spiser den de andre fisks æg og larver, og fiskerne klager over, at den spiser de ål og rejer, som de skal fange,« siger Jane Behrens.

Den sortmundede kutling kommer oprindeligt fra Det Kaspiske Hav og Sortehavet, og erfaringer fra flere andre lande dokumenterer, at den sætter sig tungt på de økosystemer, den spreder sig til.

Den sortmundede kutling bliver op til 30 centimeter lang. De mest almindelige er dog mellem 15 og 21 centimeter Illustration: Henrik Carl

I 1990’erne dukkede den op i Gdansk-bugten og er nu altdominerende i Polens kystnære vande. I samme årti invaderede den Great Lakes i Nordamerika. Heller ikke der har man fået slået den ned, og sortmundet kutling er nu også dominerende art der.

Den er kommet til Danmark med ballastvand fra skibe og er nu mest udbredt ved Guldborgsund og i bornholmske farvande.

Læs også: Haveprydfisk truer livet i danske vandløb

Men hvad skal vi så gøre, hvis vi vil undgå, at eksempelvis ørredbestanden, som den invaderende fisk kan være et stort problem for, kommer i seriøse vanskeligheder?

Ifølge Jane Behrens skal vi for det første til at spise den.

Der sker stor bifangst af sortmundet kutling i Danmark. Illustration: Naturstyrelsen

»Den er her, og vi slipper ikke af med den, så det er oplagt at spise den. Det er der intet i vejen for, den har ganske fint hvidt og magert kød. Men danskerne kan måske have lidt svært ved at acceptere en ny fisk på menukortet,« siger hun og tilføjer, at den sortmundede kutling spises i både Øst- og Sydeuropa, og at den også er oplagt at bruge til minkfoder.

Læs også: Dansk vandrenser klar til at bekæmpe invasive arter i ballastvand

Den ubudne fisk er også glimrende føde for både torsk og aborre, der flittigt spiser den. Og Jane Behrens forklarer, at de to også kan være en del af løsningen.

»Det kunne bestemt også være en mulighed at begrænse fiskeriet af torsk og aborre i de vande, hvor den forekommer.«

DTU har fået økonomisk støtte af Naturstyrelsen til at undersøge problemet yderligere. Blandt andet er det stadig uklart, i hvilken grad den invasive fisk kan migrere over dybe vande, ligesom yderligere muligheder for kommerciel udnyttelse også skal belyses.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Den kan blive Dan Jørgensens nye national ret :) , men spøg til side fang den og spis den, det lyder som en god plan

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten