DTU henter dansk topprofessor hjem fra USA
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

DTU henter dansk topprofessor hjem fra USA

Jens Kehlet Nørskov vender nu hjem til DTU efter syv år i USA. Illustration: Bax Lindhardt

Med en bevilling på 28 mio. kr. fra Villum Fonden har DTU oprettet et nyt professorat til den anerkendte teoretiker inden for katalyse Jens Kehlet Nørskov.

På DTU skal den 65-årige topforsker stå i spidsen for et nyt center for katalyseteori, som bliver et tværfagligt center med udgangspunkt i DTU Fysik, DTU Kemi og DTU Energi.

Her skal forskere med udgangspunkt i kvantefysiske beregninger og supercomputere finde nye former for katalysatorer, der bl.a. effektivt kan omsætter solenergi til brændstoffer.

Villum Fondens bevilling kan ses som en naturlig forlængelse af oprettelsen af Villum Center for the Science of Sustainable Fuels and Chemicalsi 2016.

Læs også: Derfor jagter forskerne den perfekte katalysator

Tur - retur

For syv år siden tog Jens Kehlet Nørskov turen den modsatte vej, da Stanford University i Californien lokkede ham bort fra DTU. I de forgangne år har der været tæt forskningssamarbejde mellem DTU og Stanford inden for Jens Kehlet Nørskovs forskningsfelt, og dette samarbejde vil fortsætte de kommende år.

Den nye Villum Kann Rasmussen-professor er en af Danmarks mest anerkendte forskere, og han blev ligefrem i 2017 nævnt som en outsider til en Nobelpris.

Læs også: Der er to storfavoritter til årets Nobelpriser og tre danske outsidere

Jens Kehlet Nørskov har altid haft tæt kontakt til erhvervslivet omkring sin forskning og er bl.a. medlem af bestyrelsen for Haldor Topsøe A/S.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg tror at Jens Nørskov kan inspirere studerende og andre til at udvikle nye spændede ideer og projekter som vi alle og vores miljø kan få glæde af.

  • 1
  • 0

Da Jens Kehlet Nørskov modtog Carlsbergfondets
Forskningspris 2015 skrev han en artikel hvor I der bla stod:
I dag mangler vi gode katalysatorer til de fleste
delprocesser, der tilsammen kunne udgøre kunstig
fotosyntese. Meget har været prøvet, men det er
klart, at empirisk ”trial-and-error” meget gerne
skulle accelereres betydeligt.
Det er betryggende at der er nogen der skriver sådan en gang I mellem!

  • 2
  • 0