DTU headhunter international topforsker for at redde danske fabrikker
DTU er i færd med at headhunte en af Europas førende produktionsforskere til at lede en ny forskergruppe. Gruppen skal komme med modeller og metoder, der gør, at de danske fabrikker bliver ved med at producere herhjemme.
DTU har fået 12,5 millioner kroner fordelt over fem år af Dansk Industri, og professor Per Langaa Jensen, direktør for Institut for Planlægning, Innovation og Ledelse, forventer, at universitetet selv bidrager med et tilsvarende beløb.
»Vi skal finde en international kanon til at stå i spidsen for det her - en international topforsker, som kan være drivende i gruppen. Vi leder med lys og lygte, både i Skandinavien og i resten af verden, først og fremmest Europa, men den slags hænger ikke på træerne. De kan få gode job i industrien,« fortæller professoren.
Udviklingen flytter med produktionen
Hovedformålet med den nye forskergruppe er at udvikle modeller og metoder, som sikrer, at arbejdspladserne i industrien bliver i Danmark.
Dansk Industri er, ligesom Per Langaa Jensen og flere andre produktionsforskere, bekymrede over, at produktionen forsvinder ud af landet. Industrien udgør nemlig rygraden i vores eksport, og når produktionen flytter ud, flytter udviklingen ofte med.
Per Langaa Jensen nævner selv, at en risiko ved at outsource er, at underleverandørerne ender med at være klogere end virksomheden selv.
»Hvordan sørger vi i stedet for, at vi selv bliver klogere. Hvilke modeller og metoder skal vi bruge. Vi vil kigge på, hvad forskellige virksomheder gør både i Danmark og i resten af verden,« siger han.
Det kræver, fremhæver professoren, ikke kun viden om at styre komplicerede forsyningskæder, så varen bliver leveret lige til tiden det rigtige sted i den rigtige udgave og den rigtige kvalitet. Man skal også kunne lave risikoanalyser, der tager højde for omkostningerne, hvis eksempelvis underleverandøren i Indien bliver forsinket, samtidig med at viden skal hentes tilbage til selskabet.
Samarbejde med Aalborg og Syddansk
Både Aalborg Universitet og Syddansk Universitet arbejder i forvejen med produktionsforskning, og Per Langaa Jensen garanterer, at der ikke bliver tale om konkurrence, men samarbejde.
»Kravet fra Dansk Industri er, at vi arbejder sammen. Vi prøve at få etableret et nationalt forskningsmiljø inden for produktion. Dansk Industri mener, at vi får for lidt glæde af de store europæiske forskningsprojekter i produktion. Det er væsentligt, at vi arbejder sammen, hvis vi skal ændre på det, fordi vi hver for sig er små,« siger institutdirektøren.
Dokumentation
