DTU: Halvdelen af energidrikkende danske børn får for meget koffein

Hvis man vil undgå, at børnene kommer til at lide af søvnløshed, rastløshed og hjertebanken, skal man holde deres koffeinindtag under 3 mg pr. kg kropsvægt pr. dag.

Det vurderer EU’s fødevareautoritet EFSA ud fra en gennemgang af de forskellige nationers videnskabelige materiale.

Det betyder, at et barn, der vejer 25 kg, kan indtage, hvad der svarer til to dåser cola a 330 ml eller mindre end én dåse energidrik på 250 ml, uden at koffeinen giver de store bivirkninger, fortæller seniorrådgiver på DTU Fødevareinstituttet Jeppe Matthiessen.

»Her skal man dog selvfølgelig tænke på, at der er utrolig meget sukker i både cola og energidrik - især i energidrik - for at kompensere for koffeinens bitre smag,« siger han.

»Vores egen undersøgelse om energidrikke fra 2014 viser, at børn får tilbudt energidrikke til fødselsdagsfester, men – og dette havde jeg aldrig troet, jeg skulle høre mig selv sige – giv dem hellere en cola, hvis det skal være festligt. Energidrik er alt for skrapt på alle punkter,« siger Jeppe Matthiessen.

Læs også: Ekspert-panel: Drik trygt tre kopper kaffe om dagen

Koffeinmængden i energidrikke ligger på op mod 320 mg/liter, mens sort te ligger på 185 mg/liter og cola på 92 mg/liter. Salget af energidrikke i Danmark er eksploderet fra ca. 4 mio. liter i 2010 til over 11 mio. liter i 2013.

Tidligere undersøgelser fra DTU Fødevareinstituttet pegede på, at 38 procent af alle unge mellem 15 og 19 år indtager energidrikke, og cirka hver anden bruger af energidrikke indtager mere koffein, end de bør, når indtaget af energidrikke lægges sammen med indtag af f.eks. cola og chokolade.

For voksne over 18 år er problemet mindre. Vi kan indtage 400 mg koffein i døgnet uden at få bivirkninger – i hvert fald de bivirkninger, der gør på øgede risici for hjerte-kar-sygdomme, kræft og andre alvorligere sygdomme.

Voksne kan dermed tåle i hvert fald en liter energidrik om dagen, hvilket dog, som tidligere nævnt, stadig ikke anbefales på grund af den massive mængde sukker, drikkene tilsættes. En liter energidrik indeholder ca. 120 g sukker, og det er dobbelt så meget som den anbefalede daglige dosis i kosten, understreger Jeppe Matthiessen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg syntes der mangler en henvisning til mængden af koffein i kaffe. Når de 320 mg/l for energidrik sammenholdes med te (185 mg/l) og cola (92 mg/l) ser det voldsomt ud.

Almindelig kaffe ligger ofte på 600-1.000 mg/l. Jeg når helt sikkert de 400 mg/dag, og burde være oplagt som case for en læge-konference vedr. koffein-bivirkninger, selv om jeg ikke umiddelbart selv har opdaget nogen bivirkninger.

  • 0
  • 0

Hej Bo. Den var smuttet ud. En gennemsnitlig kop dansk kaffe ligger ifølge DTU på 655 mg/l. Vh. Mie, ing.dk

  • 2
  • 0

"For voksne over 18 år er problemet mindre. Vi kan indtage 400 mg koffein i døgnet uden at få bivirkninger – "

De 400 mg når jeg med sikkerhed dagligt.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten