DTU: Genindfør MRSA-test på slagterierne
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

DTU: Genindfør MRSA-test på slagterierne

DTU Fødevareinstituttet anbefaler nu fødevaremyndighederne at teste kød for svine-MRSA igen fra næste år. Det skriver Politiken.

I 2011 pegede fødevaremyndighederne på, at intet tydede på, at kød var en smittekilde, og stoppede med at teste svinekødet, selvom bakterien blev fundet i hver tiende pakke kød. Men efter nogle års pause foreslår DTU Fødevareinstituttet altså, at der igen fra næste år skal testes for svine-MRSA i svine-, kyllinge- og kalkunkød.

Læs også: Nordjysk MRSA-team holder svine-bakterie i skak

Årsagen er, at forskerne på DTU kan konstatere, at flere og flere svin, som ankommer til slagterierne, er smittet med MRSA, og at det vil afspejle sig i kødet. De peger også på, at Statens Serum Institut har fastslået, at det ikke kan udelukkes, at fire personer er blevet smittet via udenlandsk fjerkræ.

»Dette kombineret med, at det er en stigende problemstilling globalt med høje forekomster blandt andet også i kalkuner i udlandet, gør, at vi anbefaler, at der er ekstra opmærksomhed på kødet som smittekilde,« siger Yvonne Agersø, seniorforsker på DTU Fødevareinstituttet, til Politiken. Hun betegner dog risikoen som lille.

Den officielle melding fra myndighederne er fortsat, at hvis man bare sørger for, at der er god køkkenhygiejne, er det uproblematisk at håndtere kød, selv hvis der er svine-MRSA i det.

Læs også: Konventionelle grise får op til 20 gange så meget antibiotika som økologiske

Derfor er DTU's anbefaling bemærkelsesværdig, for den går op mod myndighedernes anbefalinger.

»Det eneste logiske er at undersøge kødet, for bakterien er der jo, og så må vi følge med i, hvordan den spredes«, siger Hans Jørgen Kolmos, professor, dr.med., fra Syddansk Universitet til Politiken, som længe har kæmpet for en rutinemæssig test af kødet.

En stikprøve sat i gang af TV Syd afslørede for nylig, at 20 procent af pakkerne med skært svinekød i supermarkederne var inficeret med MRSA.

Læs også: Ny undersøgelse: MRSA i hver femte pakke svinekød

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) har ikke hørt om de nye anbefalinger fra DTU, men fastholder ifølge Politiken, at risikoen for at blive smittet af kødet fortsat vurderes som minimal af DTU og Statens Serum Institut .

»Jeg er meget mere bekymret over, at bakterien er så udbredt ude i staldene, for det er de mennesker derude, som for alvor er truet. Jeg leder hele tiden efter flere ting at gøre der,« siger ministeren til avisen.

Læs også: Ministre lancerer ny strategi mod antibiotikaresistens

Kilde Politiken
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten