En særlig linse er hemmeligheden bag et nyudviklet koncept til LED-belysning, der retter sig specifikt mod sportspladser.
Her har det nemlig ikke tidligere været muligt at benytte den energibesparende LED-teknologi, fordi LED-lys på end 18 meter høj mast var for diffust og ikke kunne målrettes til kun at oplyse banen.
Læs også: Blinkende wifi-alternativ giver samme lyskvalitet som andre LED-kilder
Men det kan den nye patentanmeldte linse nu gøre endnu bedre en konventionel stadion-belysning med halogen-lamper.
Linsen er udviklet af seniorforsker Henrik Chresten Pedersen fra DTU Fotonik og bygget ind i paneler, som partneren i det EUDP-støttede projekt, Northled, har stået for design og opbygning af.
Nu er lamperne sat op omkring én af banerne på Himmelev Stadion lidt uden for Roskilde, hvor de dels er blevet testet i praksis, dels anvendes som en show-case for installatører, ingeniører, stadion-ansatte, kommunalbestyrelsesmedlemmer med videre, som vil høre om styrker og svagheder, vedligeholdelsesbehov og teknologiudvikling.
»Lysforurening fra store sportsanlæg er et stigende problem. Med LED-lysene kan vi eliminere en stor del af forureningen og belyse banen lige dér, hvor spillerne har brug for lys,« forklarer seniorforsker Henrik C. Pedersen fra DTU.
Energiforbruget ned med 40 pct.
En sammenlignende test af LED-belysningen med konventionel metal-halogen-belysning viser, at LED-lamperne også reducerer energiforbruget med 40 pct. Lysspildet nedsættes med 88 pct. målt 20 meter fra banen.
Læs også: LED-lys kan spare 53.000 ton CO2 i detailhandlen
»Man får ikke samme besparelse ved at skifte til LED som ved for eksempel vejbelysning, fordi en stadionbelysning stiller meget skrappe krav, der medfører, at man skal have en vis overkapacitet,« forklarer Kenneth Saxskiold-Noerup, partner i Northled.
På positivsiden tæller også meget længere levetid – 50.000 timer mod halogenbelysningens 1.000-3.000 timer – hvilket betyder store besparelser på vedligehold.
Højere lampepris
Til gengæld er LED-lampeprisen to til tre gange højere end prisen på halogenlamper, men den samlede tilbagebetalingstid ligger under ti år, anfører Kenneth Saxskiold-Noerup.
»Men der vil selvfølgelig være steder, hvor tilbagebetalingstiden er lavere på grund af lokale behov og forhold,« siger han.
Læs også: Københavns Kommune: Stor fortjeneste ved LED-lys på gaderne
Ifølge projektmagerne er anlægget nu færdigtestet, når det gælder selve LED-lyset og -armaturerne.
Resten af 2017 arbejder Northled videre med instrumentering og styring af belysningsanlægget – både via traditionel PLC-styring og via IOT-teknologi.
Lysstyring via nettet
Man indsamler for eksempel data fra lampen om, hvad den giver af lys, hvor meget det blæser, om det regner, hvad den bruger af strøm og så videre – og gør disse data tilgængelige for kommunen, driftslederen, elselskabet eller andre via internettet.
Styringen af anlægget kan foregå via en app på telefonen eller koordineres med sportsanlæggets bookingsystem og så videre.
Læs også: Ny LED-teknologi er 90 procent billigere
»Man kunne for eksempel forestille sig, at lysanlægget kunne indgå i en smart grid-sammenhæng, så elselskabet efter aftale kunne slukke for banebelysningen, hvis der var fejl eller effektmangel i området,« siger Kenneth Saxskiold-Norup.
Northled forhandler med Rudersdal Kommune om at etablere et LED-lysanlæg på kommunens kunstbaner ved Birkerød Idrætscenter.
