DTU-forskere udelukket fra kortlægning af smitteveje for svine-MRSA
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

DTU-forskere udelukket fra kortlægning af smitteveje for svine-MRSA

En politisk iværksat kortlægning af svine-bakterien MRSA’s smitteveje kommer til at foregå uden deltagelse fra DTU Fødevareinstituttet, der ellers huser nogle af landets førende forskere i resistente bakterier.

Det chokerer professor Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet:

»Der er tale om de forskere, der har tegnet hele billedet af MRSA- problematikken,« siger han.

Kortlægningen, der er bestilt af fødevareminister Dan Jørgensen (S) og sundhedsminister Nick Hække­rup (S), kommer i kølvandet på en massiv mediedækning, der har afsløret, at antallet af danskere smittet med svine-MRSA stiger, mens vores viden om, hvordan bakterien spredes, er forsvindende lille.

Læs også: Minister-kovending: Nu skal alle avlsbesætninger testes for svine-MRSA

Hans Jørn Kolmos er ikke i tvivl om, at forskerne fra DTU er udelukket af politiske grunde:

»Det er et resultat af, at forskerne på DTU Fødevareinstituttet har været kritiske over for myndighedernes indsats mod svine-MRSA.«

En af diskussionerne, der på det seneste er blevet ført i medierne, handler om, hvorvidt svine-MRSA kan smitte fra kød til mennesker. Statens Serum Institut (SSI) rapporterede for nylig om fire tilfælde med MRSA-smitte, der kunne forbindes til kød fra udenlandsk fjerkræ, og TV Syd har i samarbejde med netop DTU Fødevareinstituttet offentliggjort en undersøgelse, der viser, at bakterien findes i hver femte pakke svinekød i danske supermarkeder.

Mens forskerne på DTU Fødevareinstituttet fastholder, at kød er en sandsynlig smittekilde, som bør tages med i en kortlægning, afviser Fødevarestyrelsen dog, at det skulle være tilfældet.

Læs også: Forskere: Myndighederne vildleder - MRSA kan smitte gennem kød

I et svar til Ingeniøren kalder styrelsen svine-MRSA for en ‘human-veterinærproblematik’, og derfor er det DTU Veterinærinstituttet og SSI, der skal stå for forskningen, der kommer til at løbe over de næste to-tre år.

Professor Frank Aarestrup Møller fra DTU Fødevareinstituttet er ligesom Hans Jørn Kolmos overbevist om, at han og hans kolleger bliver sorteret fra af politiske grunde:

»Vi har været kritiske, og derfor bliver vi nu kørt ud på et sidespor,« siger han.

Hidtil har DTU Fødevareinstituttet deltaget aktivt i indsatsen mod svine-MRSA. Blandt andet i ‘Forum for husdyr-MRSA’, som siden 2013 har haft til opgave at komme med anbefalinger til et styrket samarbejde myndighederne imellem.

Læs også: Ny beregning: Op til 12.000 danskere smittet med svine-MRSA

Samtidig er instituttet sammen med SSI hovedarkitekten bag den årlige Danmap-rapport, som over­våger forekomsten af antibiotika­resistens i mennesker, dyr og fødevarer i Danmark.

»Der er ingen tvivl om, at det her er de førende forskere på området, og hvis jeg og alle andre skal have tillid til denne kortlægning, må jeg på det kraftigste opfordre til, at DTU Fødevareinstituttet involveres,« siger Hans Jørn Kolmos.

Fødevareministeren har også afvist, at MRSA kan smitte via kød og vil derfor kun genoptage den kontrol af MRSA i kød, der tidligere er blevet foretaget, hvis der opstår viden om smitte fra kød.

»En viden, som Fødevarestyrelsen med udelukkelse af DTU Fødevareinstituttet har afvist at afsøge,« konstaterer Hans Jørn Kolmos.

Her er er en kronik der kommer med en løsning på MRSA, salmonella, resistens, udledninger, forurening af drikkevand, etisk uforsvarlig dyrehold, ringe arbejdsforhold osv. osv.

Forslag til afvikling af dansk konventionelt landbrug, Fra Information d.d.

http://www.information.dk/510745

Jeg er for så vidt enig. Dansk landbrug har kørt sig selv ud på et sidespor, ved konstant at sidde på hænderne, medmindre det gælder lidt mere i pengepungen.De har gang på gang vist sin modvilje til at indgå på seriøst niveau i den overordnede debat om landbrugets brutto omkostninger.

Spørger man til sundhed, miljø, kvalitet og dyrevelfærd er alt i finest orden - det kan man bla. få bekræftet her på siderne. Men nye forslag og kritiske spørgsmål for at afhjælpe de massive problemer der bliver ved med at højne sig op, besvares ikke, men omgås som regel med et : Du er fra storbyen og ved ikke noget - eller måske med en af landbrugets egne undersøgelser, der ikke med sikkerhed kan fastslå om landbrugets antibiotikaforbrug f.eks. er noget problem.

Men det tyder, med ovenstående udmelding fra fødevareministeren, ikke på at omlægning/reduktion kommer til at finde sted med opbakning fra denne regering. Dertil er de kortsigtede økonomiske interesser for store.

  • 27
  • 3

Fordi de nævnte forskere netop har politiseret, og fx ikke har nævnt, at den såkaldte svine MRSA (cc 398) også kan stamme fra mennesker? Men I øvrigt er det da helt naturligt, hvis det er veterinærinstituttet og SSI som leder undersøgelserne. Og mon ikke de også vil benytte viden fra de andre forsknings institutioner?

  • 3
  • 24

Hvorfor undersøge noget, når svaret er givet på forhånd,- jeg mener politiet undersøger jo også sig selv,- derfor kendes resultaterne jo også på forhånd. God gammeldags tænkemåde!!
Næh- jeg tror det drejer sig om politisk forhaling af sagen, fred i medierne og så kan de ansvarlige læne sig tilbage i vished om, at det " går sgu nok" det hele!

  • 19
  • 3