DTU-forskere: Spis dansk og økologisk for at undgå pesticidrester

Det er egentlig meget enkelt. Vil du helt undgå pesticidrester, så spis økologisk, og gider du ikke bruge de ekstra penge på økologi, så køb dansk. Sådan lyder budskabet i den årlige pesticidrapport fra Fødevarestyrelsen og DTU.

»Det er glædeligt, at den årlige rapport igen sætter en tyk streg under, at hvis man vil undgå kemi og mindske sit indtag af pesticidrester, så skal man vælge dansk frugt og grønt allerhelst selvfølgelig økologisk,« siger fødevareminister Dan Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.

Pesticidrapporten viser dog, at 49 procent af dansk ikkeøkologisk frugt indeholder pesticidrester, mens det gælder for 18 procent af grøntsagerne. Men for frugten er det i mængder, der ikke overskrider grænseværdierne, som også kun er overskredet i 0,3 procent af grøntsagerne.

I undersøgelsen er 2.500 produkter blevet undersøgt, hvoraf 200 var økologiske danske produkter, og her fandt forskerne ingen pesticidrester.

»Det viser bare, at den danske økologi er i verdensklasse, og det skal vi være glade for, for det er noget, man lægger mærke til uden for landets grænser,« siger Dan Jørgensen.

Forskellen mellem økologiske og konventionelle produkter matcher et metastudie, hvor britiske forskere gennemgik 343 videnskabelige fagfællebedømte artikler i sommer. Gennemgangen viser desuden, at indholdet af tungmetallet cadmium er næsten 50 procent lavere i økologiske grøntsager, mens økologiske produkter også indeholder op til 69 procent højere indhold af vigtige antioxidanter.

Læs også: Nyt studie: Markant forskel på økologisk og ikke-økologisk frugt og grønt

Helt enighed om indholdet af antioxidanter findes der dog ikke i forskermiljøet, hvor f.eks. DTU i 2010 offentliggjorde resultater, der viste, at indholdet af naturlige antioxidanter ikke var højere i økologiske løg, kartofler og gulerødder end i konventionelle grøntsager.

Læs også: DTU: Spis bare sprøjtede grøntsager - økologiske er ikke sundere

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er foruroligende at forskere og fødevareminister Dan Jørgensen kun beskæftiger sig med at måle på de forholdsvis harmløse kunstige pesticider. Det er således for lang tid siden påvist at af vores samlede belastning med f.eks. kræftfremkaldende pesticider kommer kun 0,01% fra de kunstige pesticider, mens 99,99% er naturlige pesticider der findes naturligt i f.eks. planter . Se http://www.pnas.org/content/87/19/7777.ful...

Hvorfor dog bruge ressourcer og plads i medierne på 0,01% og ikke de 99,99% af de skadelige stoffer vi udsættes for? Der er tale om et stort og alvorligt misbrug af forskningsmidler som kan betyde at vi ikke får reduceret den mængde af sundhedsskadelige stoffer vi udsættes for. Helt galt går det når ministeren anbefaler folk at spise økologiske fødevarer, da disse generelt har et langt højere indhold af de sundhedsskadelige naturlige pesticider.

Dermed bliver forskerne og fødevareministeren skyld i at sundhedstilstanden i Danmark ikke bliver forbedret.

  • 3
  • 8

Fint at DTU-forskere nu opdager det, som man har vidst gennem mange år - danske landbrugsvarer og haveprodukter har altid ligger blandt de allerlaveste mht. pesticidrester - og i øvrigt mht. de langt mere giftige svampetoksiner. Det har altid undret mig, at der i debatten er en lang række personer, der åbenlyst er negative overfor danske landbrug - ofte med henvisning til persticidrester, der ligger blandt de laveste på kloden. Det hænger ikke sammen. Det store problem er, at befolkningen får sin viden om landbrug gennem en usaglig medieverden, for ofte blusser debatterne op efter en kritisk TV-udsendelse.

Jeg så en TV-debat vedrørende fri hash. En af tilhængerne af fri hash var meget højrøstet, hun gik desuden glødende ind for økologiske varer! Ak ja. Jeg er enig med Finn, vi har en fødevareminister, der er mere interesseret i at profilere sig selv end at gøre noget for erhvervet. Ideen til en dansk nationalret fik han en aften foran TV medens han spiste en Pizza - ifølge DJ.Tak til Finn for en fortrinlig reference, den er sikkert på at få en masse dislikes i dette fora.

  • 2
  • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten