DTU-forskere: Danmarks største træbyggeri kan blive en brandfælde

Plus9. september 2019 kl. 05:1815
DTU-forskere: Danmarks største træbyggeri kan blive en brandfælde
Det nye Vejlandskvarter skal ligge på Amager Fælled, hvor vandrerhjemmet Danhostel Copenhagen Amager ligger i dag. Byggeriet ventes at kunne gå i gang i 2021. Illustration: By & Havn.
Risikoen for en stor bybrand bliver uacceptabelt høj, når 2.000 boliger skal bygges med træ i de bærende konstruktioner i et nyt kvarter, advarer fire eksperter fra DTU Byg.
Artiklen er ældre end 30 dage

Med 2.000 boliger med træ både i de bærende konstruktioner og en del af beklædningen risikerer Vejlandskvarteret på Amager Fælled at blive en regulær brandfælde, advarer fire byggerieksperter fra DTU Byg i dag i en kronik på Ingeniørens hjemmeside.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
15 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
12. september 2019 kl. 17:57

Det sker jo af og til at der udbryder brand i en lejlighed. Hvordan sikrer man at hele blokken ikke brænder ned?

14
12. september 2019 kl. 15:54

Det er stærk tobak at læse citatet »Vi vil gerne udfordre vanetænkningen« og læse den efterfølgende bagatelisering. Vanetænkningen er baseret på århundredes dyrekøbte erfaringer, tusinder af omkommende mennesker, ødelagte familier i hobetal og tabte værdier i et ubegribeligt omfang fra hundredevis af bybrande og kæmpebrande over hele kloden. PÅ den grumme baggrund har "vanetænkningen" ført til at træværk skal afgrænses med murværk og holdes lavt sammen med mange andre erfaringsbaserede, dyrekøbte byggeregler.

Det er åbenbart på tide at disrupte gammel vanetænkninger som at ild søger opad, vand løber nedad og huse skal forankres så mennesker og deres liv er beskyttet. Det gode projektudviklingsdirektør kan sikkert blive formand et disruption-råd om byggeri og planlægning :-)

12
10. september 2019 kl. 13:58

Ja det vil de nemt gøre hvis de kommer op i 4 etager eller mere 100 kg/m2 svarer jo til et ca 15 cm masivt trægulv (angaget densitet på 0.7 g/cm3), og selv om gulve ikke er 15 cm tykke, så vil vægge og møbler bidrage ikke så lidt.

Og selv om vi ikke tager møbler og vægge med, så vil 4 etager med trægulv alene dække de 100 kg/m2 (vi vil så skulle snakke om 4 cm trægulv inklusiv bærebjælker).

11
10. september 2019 kl. 12:26

Jeg har tidligere regnet ud at det svarer til 100kg træ/m2. Debatten har så kørt afsted uden at nogen har tænkt over dette tal. Man skal formodentlig også lægge inventar til, men vil træhuse komme op på sådan et tal?

10
9. september 2019 kl. 19:17

Det er tankevækkende at man vil bygge træhuse netop der hvor man brændte al træaffald i tresserne. Flere gange om ugen måtte brandvæsenet ud og hælde vand på, når lossepladsfolkene ikke kunne tæmme bålene.

6
9. september 2019 kl. 14:02

Der er mange boligkvarterer, der er bygget i træ i både Norge og Sverige.

Ja villakvarterer, i centrum Kristiansand og andre støre byer, der har oplevet støre by brande er der "murtvang". Bergen har da også oplevet nogle store brande i nyere tid.

Hvis man virklig vil bygge i træ må man sætte bebyggelsesprocenten ned, og kræve at der er tilpas afstand mellem de enkelte bygninger til at man kan stoppe en brand. I Hamborg var det de tætbebyggede "brokvarterer" der brændte, i Berlin sikrede de brede boulevarder at brandene kunne begrænses.https://map.krak.dk/?c=55.393085,9.939848&z=17&l=aerialEt luftfotto af Carl Hansens stolefabrik ved Gelsted, oprindeligt opført som vinduesfabrik til Velux. 10-11 bygninger adskilt af brede passager, hvor man sagtens kan vende med en brandbil, forbundne med smalle mellembygninger der kan sikres med et-to strålerør, eller fjernes med en gravemaskine eller lignende.

Selv med de mest moderne byggemetoder kan man ikke omgå naturlovene. Træ, plast og tagpap kan man beskytte med brandhæmmerer, men ved høje temperaturer brænder det aligevel. Brandhæmmerer er i øvrigt ofte miljø- og sudhedskalelig kemi. Gipsplader til brandbeskyttelse tåler ikke støre mekaniske påvirkninger. Materialer der først er brændt en gang (sten, tegl, mineraluld mm) kan ikke brænde igen.

5
9. september 2019 kl. 10:30

"det er en god idé at omgå reglerne"?

Man omgår vel ikke reglerne hvis man sætter et eternit tag på.

I øvrigt kunne huse med ethernit klimaskærm på vægge vel også hjælpe på brandsikkerheden.

I øvrigt de gamle brande var det ikke mest stråtagene der var problemet. Altså bindingsværk er langt hen ad vejen ler, som brænder dårligt.

4
9. september 2019 kl. 09:56

Det er svært at forholde sig til dette tal, men hvis ellers jeg har regnet rigtigt bliver det til 100kg træ/m2. Kan en skov blive så tæt?

3
9. september 2019 kl. 09:28

Så du mener at "dem der har bygget mærkelige huse i Bergen er godt tossede", eller "det er en god idé at omgå reglerne"?

2
9. september 2019 kl. 09:24

Nu er der jo også væsentlig forskel på om vi snakker et parcelhuskvarter med 1-2 plans huse og så det der snakkes om her: 4+ etages ejendomme. Især som du nævnte med at man kunne omgå reglerne med at føre taget ned til jorden, det illustrerer jo fint at husene ikke kunne være særligt høje for at det kunne lade sig gøre.

1
9. september 2019 kl. 08:27

Der er mange boligkvarterer, der er bygget i træ i både Norge og Sverige. Der opfatter man det ikke som en brandfælde. Jeg boede for år tilbage i Bjørke i Bergens kommune. Reglementet krævede at der skulle være 8 meter mellem væggene på husene. Det omgik man ved at føre tagene helt ned til jorden. Den generelle opfattelse var at man godt kunne bygge tæt uden risiko.