DTU-forsker udvikler coatingteknologi til ESA-mission

29. september 2020 kl. 12:35
DTU-forsker udvikler coatingteknologi til ESA-mission
Spejlet på Athena-missionen kræver en særlig form for coating, som kan påføres med dansk udviklet teknik. Illustration: ESA.
Sonny Massahi har i et ph.d.-projekt udviklet en industriel teknik til coating af spejlet på ny stor europæisk satellit, der skal opfange intense røntgensignaler.
Artiklen er ældre end 30 dage

I 2014 udvalgte den europæiske rumfartsorganisation ESA Advanced Telescope for High-Energy Astrophysics (Athena) som en del af sit Cosmic Vision program.

Satellitten skal med et spejl med en fast brændvidde på 12 meter opfange røntgenstråling i energibåndet 0,1 til 15 kiloeelektronvolt med henblik bl.a. på at studere, hvordan stof i Universet samler sig i galakser og galaksehobe, og hvordan sorte huller vokser og påvirker deres omgivelser.

Opsendelsen af Athena er foreløbig fastsat til 2031, så missionen er stadig i sin designfase. DTU Space er et af de institutter, som er involveret i denne proces.

I forbindelse med sit ph.d.-projekt har Sonny Massahi undersøgt, hvordan man med en industriel proces kan coate de 130.000 elementer, spejlet består af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hans ph.d-.afhandling fra 2019 er for nylig af Instrumentcenter for Dansk Astrofysik blevet udpeget som den mest fremragende ph.d.afhandling i 2019.

I begrundelsen lyder det: »Det er er bemærkelsesværdigt, at et så vigtigt element at Athena-missioner er blevet løst i et ph.d.-projekt«.

Athena-spejlet er baseret på såkladt silicon-pore optics teknologi, hvor spejlelementerne skal belægges med et dobbeltlag bestående af iridium og borcarbid.

Sonny Massahi har under sit ph.d.projekt opbygget en facilitet, så man stabilt kan coate 300 elementer om dagen, og dermed samtlige 130.000 elementer i løbet af cirka to år.

Efter sin ph.d. er han nu ansat i en postdoc.stilling på DTU Space foruden han har oprettet et spinout firma.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger