DTU-forsker ser store fordele i trævindmøller, men undrer sig over stål-samlinger

Plus25. maj 2020 kl. 10:352
DTU-forsker ser store fordele i trævindmøller, men undrer sig over stål-samlinger
I toppen og her i bunden af Modvions trætårn er der overgangsstykker af stål, som forbinder tårnet til henholdsvis møllehuset og fundamentet. Samlingerne mellem overgangsstykker og træsektioner og mellem de træsektioner, som tårnet er opbygget af, er lavet ved hjælp af klæbemiddel, stålflanger og stålplader. Det undrer dansk vindmølleforsker. Illustration: Modvion.
Den svenske virksomhed Modvion har bygget et 30 meter højt vindmølletårn af træ. De næste tårne skal være 110 og 150 meter høje. DTU-forsker ser flere fordele ved metoden - men undrer sig over brugen af stål
Artiklen er ældre end 30 dage

På Björkö ud for Gøteborg står der nu et vindmølletårn opført primært i træ. Tårnet er udviklet af den svenske virksomhed Modvion og skal over den kommende tid have monteret en nacelle og sensorer, som kan overvåge, om den 30 meter høje mølle opfører sig som forventet. Ifølge Modvion kan man med deres metode bygge vindmølletårne på over 150 meter og samtidig undgå transportproblemer, mindske CO2-udslippet og endda spare penge.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
25. maj 2020 kl. 12:12

Super spændende!

Dejligt at se, at nogen går imod strømmen - og forhåbentlig får succes med deres forehavende. Én ting er det rent praktiske og økonomiske, at man kan transportere store møller lettere end tilfældet er nu. Jeg hæfter mig især ved, at mølletårne af træ er en rigtig god måde at begrænse affaldsproblemerne fra møller.

Godt nok har tidligere artikler især fokuseret på vingerne som affald, men selve tårnet må da også have en affaldsbelastning. Og hvem ved - måske kan Modvion også lave vinger med et højt indhold af træ på et tidspunkt.