DTU-forsker om radioaktiv sky over Europa: Vi observerede ruthenium 106 i begyndelsen af oktober
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

DTU-forsker om radioaktiv sky over Europa: Vi observerede ruthenium 106 i begyndelsen af oktober

Illustration: Wikimedia Commons | Stefan Kühn

På trods af, at nyheden om den radioaktive sky, som bærer ruthenium 106 ind over Europa, ramte verden i dag, så har man på DTU kendt til den siden begyndelsen af oktober - hvor det dog også blev annonceret i Polen.

»Vi fik en melding fra en italiensk kollega den 3. oktober, og i et luftfilter fra Allinge på Bornholm for perioden fra den 27. september til 4. oktober kunne vi se en lille forekomst på vores målinger,« siger Sven Poul Nielsen, seniorforsker på DTU Nutech.

Meget små mængder

DTU samarbejder med de danske myndigheder om at måle radioaktive stoffer i luften fra tre målestationer – henholdsvis på Bornholm, Risø og Haderslev.

Læs også: Radioaktiv sky ligger over Europa - ulykke i Kasakhstan eller Rusland

Han fortæller, at mængden i luften nu er så lille, at deres ‘uhyre følsomme’ måleapparater ikke længere registrerer ruthenium 106 i luften over Danmark.

»Det er så små niveauer, at det primært er af akademisk interesse,« siger han.

Løjerligt fund

Ikke desto mindre kom det i den grad bag på forskeren, da man kunne måle en forhøjet værdi af udelukkende ruthenium 106:

»Det ligner ikke noget, vi har set før. Ruthenium 106 er et fissionsprodukt. Men det er løjerligt at se den isotop uden andre fissionsprodukter. Når den kommer alene, så forekommer det mystisk,« siger Sven Poul Nielsen.

Det store spørgsmål herfra må være, hvor strålingen kommer fra. Ifølge Sven Poul Nielsen skal vi kigge på en russisk by nær Uralbjergene, nemlig Petrovgrad, hvor der er adskillige forsøgsreaktorer, som kan forklare, at det udelukkende er ruthenium:

»Flere forskningscentre har foretaget bagudregnende meteorologiske beregninger, og på grundlag heraf har det været nævnt, at det kan stamme fra Dimitrograd, som ligger mellem Uralbjergene og Moskva. Her er der en nuklear organisation (Research Institute of Atomic Reactors, red.), som har flere forsøgsreaktorer. Man kunne godt forestille sig, at det var kilden,« siger han.

Det jeg synes er lidt bekymrende, det er at vi først får nyheden her en måned efter man har gjort opdagelsen?

Jo hurtigere nyheden er ude, jo større er sandsynligheden for, at opdage kilden, for så vil flere jo kaste deres fokus på sagen.

Det er også uheldigt og lettere skræmmende, at ingen vil kende til udslippet, et udslip, som sandsynligvis jo ikke kan gå uset hen hvor det end stammer fra.

  • 7
  • 9

Det er mere bekymrende at du finder det bekymrende.

Hvorfor skal det overhovedet omtales, når der sker noget totalt ufarligt, vel vidende at det vil skræmme en masse mennesker?

Hvorfor er der ikke daglige overskrifter om brunkuls-os fra Tyskland og Polen, der driver ind over Danmark, og som faktiskt slår mennesker ihjel?

Hvorfor er der ikke overskrifter om at smog dræber 6-7 millioner mennesker årligt?

Men det er jo bare hverdagen.

  • 15
  • 18

Fordi jeg kan huske Tjernobyl, det kom også dryssende, og lige pludselig gik alvoren op for folk!

Radioaktivitet er meget mere bekymrende end smog osv. det kan du ikke fjerne fra dag til dag, det kan du med smog, brunkuls os osv.

Hvorfor skal det holdes hemmeligt, det kan jeg absolut heller ikke se nogen mening med!?

  • 13
  • 8