DTU-forsker: Nye ventilationsregler blæser på indeklimaet

11. januar 2013 kl. 15:503
DTU-forsker: Nye ventilationsregler blæser på indeklimaet
Illustration: A.P. Møller-Mærsk.
Energistyrelsen ville ikke lade nye ventilationsstandarder indeholde krav til andet end CO2-niveauet. Det vil føre til dårligere indeklima og lavere produktivitet på kontorer, mener DTU-professor.
Artiklen er ældre end 30 dage

Luften på kontorer vil blive dårligere, efter at standarderne for ventilation og varme- og køleanlæg netop er blevet revideret. Det mener Bjarne Olesen, der er professor på DTU og leder af Center for Indeklima og Energi.

Bygningsreglementet har over de senere år strammet kravene til ventilation i boliger, på skoler og i daginstitutioner, men eksempelvis kontorer har slet ikke så stramme krav.

»Kravene til ventilation er alene baseret på den forurening, der kommer fra mennesker - altså CO2'en i vores udåndingsluft - men vi har jo i masser af år vidst, at der kommer mindst lige så meget luftforurening fra de genstande, der er i lokalerne. Derfor er det for simpelt kun at regulere efter CO2,« siger han.

Kritikken har han også beskrevet i et debatindlæg i fredagens udgave af Ingeniøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Nye standarder forringer indeklimaet i danske bygninger

Bygningsreglementet henviser til en standard for 'Ventilation i bygninger' kaldet DS447 og til en standard for 'Varme- og køleanlæg i bygninger' kaldet DS469.

Når bygningsreglementet henviser til en standard, betyder det, at det er et lovkrav, at standarden overholdes. Standarden - som udarbejdes af branchefolk, myndigheder og organisationen Dansk Standard - bliver dermed minimumskravene til nyt byggeri.

Siden 2010 har branchefolk arbejdet på at revidere standarderne, og de nye udgaver er netop trådt i kraft. Men de nye standarder er dårligere end de gamle, når det drejer sig om luftkvalitet, mener Bjarne Olesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Standardiseringsudvalgene ville ifølge Bjarne Olesen gerne have indarbejdet den europæiske standard EN15251 i de nye danske standarder. Den europæiske standard opdeler bygninger i tre klasser, alt efter hvor stor luftforureningen er fra de materialer, der er brugt i bygningen og indretningen.

Jo mere forurening, desto højere bliver ventilationskravet. Med de stadigt skrappere energikrav bliver det dermed en god forretning for bygherrerne at betale for mindre forurenende byggematerialer, for så skal de lufte mindre ud, og dermed sparer de energi.

»Det smarte er, at man får en fordel ved at vælge gode materialer,« siger Bjarne Olesen:

»Men det ville Energistyrelsen ikke være med til. De mente, at indførelsen af den europæiske standard ville føre til et højere energiforbrug, så de ville ikke gå videre end CO2-kravet.«

Hans beregninger viser, at reglerne i bygningsreglementet vil medføre betydeligt mindre udluftning end kravene i den europæiske standard i både enkeltmandskontorer og storrumskontorer. Ifølge bygningsreglementet må der være op 1.000 ppm CO2 på et enkeltmandskontor, mens den europæiske norm siger, at der kun må være 750 ppm.

Hvis nye kontorer kun overholder bygningsreglementets minimumskrav om CO2, vil det koste samfundet dyrt, mener Bjarne Olesen:

»Dårligere luft vil ikke få folk til at falde døde om, men dårlig luft gør folk sløve sidst på dagen, og det koster på produktiviteten. Det er især lugtindtrykket, der påvirker komforten og arbejdsindsatsen, viser vores undersøgelser.«

Hos Energistyrelsen afviser ingeniør Erzun Züfer, at de nye standarder forværre indeklimaet:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Mere ventilation vil føre medføre betydelige ekstraomkostninger, og vi er ikke sikre på, at mere ventilation vil føre til et mærkbart bedre indeklima.«

Han mener at bygningsreglementets krav om, at byggematerialer ikke må give 'utilfredsstillende sundhedsmæssige indeklimaforhold', og reglementets opfordring til, at bygherrer frivilligt bruger indeklimamærkede materialer, vil være tilstrækkeligt til at sikre luftkvaliteten på kontorer:

»Vi mener, at det er den forkerte vej at gå at ventilere sig ud af problemerne. Det er bedre at fjerne kilden til de forurenende stoffer. Og der er jo ikke noget i vejen for at gå ud over bygningsreglementets minimumskrav.«

Nu vil han dog invitere Bjarne Olesen til et møde, hvor professoren kan forklare, hvor han mener, at de svage punkter i de nye standarder er.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
14. januar 2013 kl. 09:30

Hvad der ikke måles - kan ikke reguleres! Idag er det muligt at måle CO2 - på enhver arbejdsplads - til en overkommelig pris. har selv gjort det i flere år og blot åbnet et vindue med jævne tidsintervaller for at bringe CO2 niveauet ned. Et menneske bidrager med ca 350 liter co2 i døgnet! Hvis co2 niveauet i en skoleklasse er på 1000 ppm forringes indlæringsevnen med 20 % !! I Holland er det et krav at der måles CO2 i skolelokaler!

2
12. januar 2013 kl. 02:00

... uanset i hvilken sammenhæng.

CO2 slår os alle ihjeld.

Hjæææælp, lol ;-)

AG

1
11. januar 2013 kl. 23:07

Jeg så gerne man tog endnu flere parametre med når man vurderer indeklimaet.

Vi er netop flyttet på helt nyt kontor - der er fuld gang i ventilationen så luften føles aldrig tung eller indelukket. Fantastisk.

Desværre er luften knastør så ens hud og slimhinder tørrer ud...

Jeg så meget gerne at man også stillede krav til et interval som luftfugtigheden skal ligge indenfor.