DTU-forsker med sølvklæde på for åben skærm: Jeg er el-overfølsom
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

DTU-forsker med sølvklæde på for åben skærm: Jeg er el-overfølsom

En DTU-forsker stod torsdag frem for åben skærm i Danmarks Radios 'Aftenshowet' og fortalte, at hun er el-overfølsom. Det er kontroversielt, fordi Sundhedsstyrelsen ikke anerkender el-overfølsomhed som en sygdom.

Seniorforsker Vibeke Frøkjær Jensen gjorde opmærksom på, at hun havde haft mange overvejelser, inden hun gik i studiet, fordi sygdommen efter hendes mening er tabubelagt i Danmark.

»Jeg håber, at jeg ved at stå frem i dag kan give folk muligheden for at overveje, om det (el-overfølsomhed, red.) er grunden til, at de er syge. De får ikke nogen hjælp fra lægesystemet,« sagde hun.

Vibeke Frøkjær Jensen iført klædet med sølvtråde i Danmarks Radios studie. (Skærmdump fra Aftenshowet)

Vibeke Frøkjær Jensen er uddannet dyrlæge og har en ph.d. i radiologi. Hun forsker selv i resistens og har haft brug for sin videnskabelige baggrund for at finde ud af, hvordan hun skulle forholde sig til sin lidelse.

»Da jeg begyndte at mistænke el-overfølsomhed, læste jeg en masse videnskabelige artikler. Der findes chokerende meget dokumentation for, at det her påvirker hver eneste celle i vores krop,« fortalte hun.

»De symptomer, jeg får lige nu, er hovedpine, kvalme, lidt ondt i maven og hjerteforstyrrelser. Jo mere jeg bliver eksponeret for det (elektromagnetisk stråling, red.), desto dårligere bliver jeg.«

»Der er forskellige forklaringer på de forskellige symptomer, men den migrænelignende hovedpine skyldes en oxidativ proces i hjernen, hvor man faktisk får celledød. Så hvis man ikke beskytter sig selv, får man færre og færre hjerneceller,« fortalte Vibeke Frøkjær Jensen.

Hendes egen beskyttelse i studiet bestod i et klæde, som hun viklede om overkroppen. Klædet indeholder sølvtråde, som beskytter mod elektromagnetisk stråling. Af samme grund var der ekstra mikrofoner i studiet, da DR ikke ville risikere, at klædet også skærmede for signalerne til de trådløse mikrofoner.

Samme materialer med sølvtråde kan ifølge Vibeke Frøkjær Jensen bruges til gardiner, og hun har i det hele taget afskærmet sit hjem for stråling.

Danmarks Radio havde spurgt Sundhedsstyrelsen om el-overfølsomhed, der i Sverige er et anerkendt funktionshandicap. Svaret lød, at der ikke er videnskabeligt belæg for, at der eksisterer en sammenhæng mellem symptimerne og elektromagnetiske felter eller andre ting med elektricitet. De symptomer, som en række borgere angiver, må tilskrives andre årsager, som praktiserende læger må finde ud af hvad er, vurderer styrelsen.

Det erklærede John Jalving, praktiserende læge og med foreningen af el-overfølsomme (EHS), sig uenig i.

»I denne sag står Sundhedsstyrelsen utroligt meget alene i verden. Der ligger massive undersøgelser fra særdeles velkvalificerede forskere, blandt andet fra Frankrig, som har dokumenteret, at der virkelig er tale om en organisk sygdom, og jeg tror, at Sundhedsstyrelsen skal tage sagen op til revision,« sagde han.

John Jalving fremhævede, at undersøgelser dokumenterer, at der er tale om en sygdom, som 'destabiliserer hjernemembranen og udskiller stresshormoner i massive mængder'.

Vibeke Frøkjær Jensen fortalte, at hun ofte møder skepsis over for sygdommen, men ikke fra kollegerne på DTU.

»De symptomer, jeg får lige nu, er hovedpine, kvalme, lidt ondt i maven og hjerteforstyrrelser. Jo mere, jeg bliver eksponeret for det (elektromagnetisk stråling, red.), jo dårligere bliver jeg.«

Hjerteforstyrrelser kan måles og dokumenteres. Slut hende til et EKG, og start en hjulpisker. Slår EKG'et ud, er sygdommen ikke længere tabubelagt, men derimod videnskabeligt påvist.

Eller...?

  • 1
  • 0

Det er synd for dem de ikke kan bruge den nye Ipad så :)
Gad vide om de så vil være gode til at finde fx vand.. de må jo være sensitive over for den type strøm og EM også. Vi ku bruge dem til at lede efter gamle kloakker etc med pilekviste så.

  • 1
  • 0