DTU-forsker finder superbilligt materiale til fremstilling af bioplast

DTU-forsker finder superbilligt materiale til fremstilling af bioplast

Forskergruppe på DTU Kemi har fundet ud af, at molybdæn-forbindelser til 120 kr. pr. kg kan udnyttes til katalysatorer, der omdanner biomasse til byggesten med plast-egenskaber.

Hvis biomasse skal erstatte olie som råvareleverandør til for eksempel plast, kræver det nye typer katalysatorer, altså forbindelser, der kemisk kan adskille molekylerne i biomassen.

Sådan en ny og – frem for alt meget billig – forbindelse har lektor Peter Fristrup fra DTU Kemi fundet, og fundet er netop publiceret i en artikel i tidsskriftet ChemSusChem.

Det drejer sig om kommercielt tilgængelige molybdæn-forbindelser til omkring 120 kr. pr kilo, hvor samme resultat tidligere kun er opnået med et væsentligt dyrere metal, rhenium, som koster ca. 15.000 kr./kg.

»Det er endnu for tidligt at sige, om vores opdagelse betyder, at processen bliver kommerciel attraktiv. Men den har i hvert fald fået væsentligt bedre chancer med de langt billigere molybdænforbindelser,« siger Peter Fristrup Kemi.

Han tilføjer, at man for eksempel kunne forestille sig et procesanlæg tilknyttet et bioraffinaderi, hvor man så kunne udtage et restprodukt til den kemiske proces, som foregår ved 200 grader.

I den nye proces omdannes et biomasse-modelstof (diol) til olie-lignende forbindelse (alken), hvilket sker øverst fra venstre mod højre. Nederst fra højre mod vendtre bliver en anden diol samtidig splittet op i to oxygenholdige forbindelser.

Peter Fristrup forklarer videre, at biomasse er kendetegnet ved et stort indhold af oxygen, hvor plast næsten kun indeholder kulstof. For at kunne anvende biomasse som ’plast-erstatning’ skal oxygen-molekylerne ud, og mens man de seneste 100 år har været gode til at indsætte iltmolekyler, så er det straks meget sværere at fjerne dem igen.

Det er altså nu lykkedes for forskerne på et modelstof, og nu skal de så finde ud af, om det også virker på biomasse-molekyler.

»Målet er, at vi kan komme frem til nogle byggestene, der ikke behøver at være kopier af oliens monomerer, men skal minde om dem og have de samme egenskaber,« siger han.

Opdagelsen er gjort i forbindelse med et stort forskningsprojekt, som Peter Fristrup står i spidsen for, og som skal udvikle nye typer katalysatorer, der bedre kan udnytte biomasse til fremstilling af fremtidens materialer og lægemidler.

Forskningen er finansieret af et Sapere Aude forskningsleder-stipendie på ca. 8 mio. kr., som blev tildelt Peter Fristrup i 2012. DTU har søgt patent på opdagelsen i sommeren 2013.

Kommentarer (3)

Uhyre interessant. Gad vide om der er taget patent...

Håber forsøgene falder positivt ud, så vi kan få prisen på bioplast ned på en reelt konkurrencedygtig pris ift. fossilt baseret plast.

Tidshorisont?

  • 1
  • 0

Tak for interessen :-)
Der er stadig mange af de "basale" egenskaber ved reaktionen som vi skal have afdækket i de næste par år. Men indtil videre ser det lovende ud.

  • 1
  • 0