DTU får millioner til nanosensor, der sporer sprængstof
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

DTU får millioner til nanosensor, der sporer sprængstof

Det Strategiske Forskningsråd har netop sendt omkring 15 millioner kroner efter et DTU-projekt, der forsker i nanoteknologisk detektion af sprængstof.

Sensorerne skal kunne afsløre små mængder sprængstof for eksempel ved indgangen til fly eller nedgangen til en undergrundsstation, men kan også bruges til at detektere miner og forurening i undergrunden.

»Hvert år dræbes eller skades mange mennesker af miner og ueksploderet ammunition, og sprængstof kan også udgøre en fare for miljøet, da det kan spredes til grundvandet og være giftigt i selv meget små mængder. Det er derfor af stor betydning, at vi anvender nanoteknologi til at få udviklet meget små sensorer til sprængstofdetektion," fortæller Lars Mathiassen, der er formand for Programkomiteen for Nanovidenskab og -teknologi, Bioteknologi og IT, om baggrunden for bevillingen.

DTU-forskere har netop modtaget 15 millioner kroner til forskning i nanoteknologiske sprængstofsensorer, der skal kunne detektere meget små mængder sprængstof i blandt andet fly, ligesom sprængstofforurening af grundvandet skal kunne opsnuses. Illustration: Wikimedia

Projektet med den engelske titel Miniaturised Sensors for Explosives Detection in Air ledes af professor Anja Boisen, DTU, og er støttet med 14.990.200 kroner, der blandt andet skal bruges til uddannelse af mindst 5 ph.d.'er og to post.doc.'s. Pengene er bevilget for perioden 2008 til 2011.

Det Strategiske Forskningsråd har i alt hevet 125 millioner kroner op af tegnebogen fordelt på 16 forskellige projekter inden for bio- og nanoteknologi og it- og kommunikationsteknologi.

Professor Anja Boisen er for tiden i Kina, og det har derfor ikke været muligt at få en kommentar fra hende.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er det meningen at sprængstofferne skal detekteres fordi de afgiver gasser, så det er molekyler i luften som detekteres? eller er det meningen at der skal udvikles scannere som kan scanne tasker osv?

  • 0
  • 0