DTU bortviser verdenskendt biobrændstof-professor

DTU har i dag bortvist sin verdenskendte professor i mikrobiologi, Bigitte Kiær Ahring, stifter af og direktør for biobrændstoffirmaet Biogasol. Det bekræfter universitetets rektor, Lars Pallesen.

»Der har været et forløb, som har umuliggjort et videre samarbejde med Birgitte Ahring,« siger Lars Pallesen i en bortvisningssag uden historisk fortilfælde.

Lars Pallesen ønsker ikke at uddybe, hvad der har fået ham til at ty til en bortvisning.

»I faglig forstand er det naturligvis et tab at miste en dygtig forsker, men vi er ikke kede af, at vores forskere søger videre i karrieren,« siger Lars Pallesen, der ønsker Birgitte Ahring succes med hendes videre virke.

Birgitte Ahring flytter til USA, hvor hun er blevet direktør for et nyt stort forskningssamarbejde om bioprodukter mellem Washington State University og den amerikanske energistyrelses laboratorium, PNNL.

Det er et nyt, prestigefyldt arbejde, der er tilført store ressourcer. Arbejdet kommer til at foregå i en 50 millioner dollar dyr bygning, der bliver indviet i maj. Der bliver 60 ansatte, som overføres fra PNNL, samt 10 yderligere professorstillinger, fortæller Birgitte Ahring.

»Det er en fantastisk stilling, som jeg tiltræder 15. august, og jeg får samtidig mulighed for at fortsætte arbejdet med Biogasol,« siger Birgitte Ahring, der er i fuld gang med at tømme sit kontor på DTU.

At hendes nye stilling skulle retfærdiggøre bortvisningen, kan hun ikke se:

»Jeg forstår ikke den reaktion. Den er helt vild,«siger hun om den kontante udmelding efter 22 års ansættelse på DTU.

Birgitte Ahring regner ikke med at kunne fortsætte som administrerende direktør for Biogasol, som hidtil har haft hovedkontor på DTU, og som måske flytter.

Det er ikke længe siden, at Biogasol, i et konsortium med den amerikanske ethanolproducent, Pacific Ethanol, modtog en bevilling på 24,3 millioner dollars fra det amrikanske energiministerium, Department of Energy, DOE, netop som led i Bush-administrationens kraftige bioethanol-indsats.

Samtidig er Biogasol ved at opføre en 2. generations ethanolfabrik, Bornbiofuel, i Åkirkeby på Bornholm. Anlægget, som primært vil omsætte restprodukter fra det bornholmske landbrug, skal være klar til produktion til klimamødet i 2009.

»Projektet kører sin gode gang, først og fremmest drevet af firmaets ingeniører,« siger Birgitte Ahring.

Samtidig har Biogasol et forsknings- og udviklingsprojekt med det engelske firma Tate & Lyle, der blandt andet producerer fødevareingredienser. Biogasol skal installere sin teknologi på engelske anlæg, der producerer bioethanol ud fra for eksempel korn og majs, hvor stivelsen er let tilgængelig.

På DTU kører Birgitte Ahrings forskningsfelt, bioethanol, videre med professor Kim Pilegaard som leder af hele Biosys.

Præcisering: Oplysninger, der er kommet frem senere i sagen om professor Birgitte K. Ahring, viser, at hun ikke blev afskediget fra DTU, idet hun selv opsagde sin stilling. DTU valgte at fritstille professoren umiddelbart efter opsigelsen.

Emner : Bioethanol
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det her virker da som en 'sag', der burde udløse en forespørgsel (eller to?) fra 'tinget' til hr. Sander! :) (Interessant at se, hvad aftenens 'Deadline' har på tapetet!)

 • 0
 • 0

Nej, sådan en personalesag skal folketinget da sandelig ikke blandes ind i. Hvis der er en sag, må den da afgøres i retssystemet og behandles af pressen.

 • 0
 • 0

Det er en succeshistorie, uanset alt. En dansk ingeniør, endda kvinde (undskyld). Og, interessant, hvis Bornholm kan få et løft derved, det ønsker jeg gerne for øen.

En detalje: Ved at læse baglæns, i amerikanske kilder, kan jeg se at USA har været på jagt efter metoder til et omdanne især græs til brændstof, et fokus, eller i hvert fald et kendskab, som er forankret helt oppe hos præsidenten. Argumentet er: Hvis USA kan anvende en græsart der vokser særdeles hurtigt, og som imens optager CO2 fra atmosfæren, da vil dette brændstof være CO2-neutralt, som kan »dulme« amerikansk dårlig samvittighed, for det vil næppe batte meget.

Men, med min erfaring med offentlige systemer, betyder dette en udrullet rød løber for vor landsmand(inde). :-)

 • 0
 • 0

En detalje: Ved at læse baglæns, i amerikanske kilder, kan jeg se at USA har været på jagt efter metoder til et omdanne især græs til brændstof, et fokus, eller i hvert fald et kendskab, som er forankret helt oppe hos præsidenten. Argumentet er: [...]

Argumentet er i højere grad, at den bemældte "crapgras" primært vokser i stater hvor republikanerne kunne bruge lidt støtte op til valget i 2004.

Siden valget har presidenten ikke interessert sig synderligt for projektet.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten